چهارشنبه, 7 آذر 1403
مشروح خبر :: پایان مهر ۱۴۰۳؛ ضرب‌العجل نصب کنتور هوشمند بر روی چاه‌های آب صنایع خراسان رضوی

در یکصدوچهارمین جلسه کمیته تخصصی کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی مقرر شد؛

پایان مهر ۱۴۰۳؛ ضرب‌العجل نصب کنتور هوشمند بر روی چاه‌های آب صنایع خراسان رضوی

در یکصدوچهارمین جلسه کمیته تخصصی کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی با تأیید اعضا، مقرر شد تمام صنایع خراسان رضوی تا پایان مهر ۱۴۰۳ نسبت به نصب کنتور هوشمند بر روی چاه‌های آب اقدام کنند. صنایع متخلف با قطع برق روبرو خواهند بود.

به گزارش خبرنگار شبکه خبری آب ایران، یکصدوچهارمین جلسه کمیته تخصصی کارگروه ملی سازگاری با کم‌آبی با حضور نمایندگان وزارتخانه‌ها و سازمان‌های مرتبط و مدعو و به ریاست «مهدی جمالی‌نژاد» معاون عمران و توسعه امور شهری و روستایی وزارت کشور به عنوان رئیس کمیته تخصصی در شرکت مدیریت منابع آب ایران برگزار شد. 

این جلسه به بررسی عملکرد شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی در اجرای مصوبات طرح سازگاری با کم‌آبی و همچنین بررسی اقدامات استان در زمینه کاهش فرونشست به تفکیک مناطق اولویت‌دار و سایر مناطق اختصاص داشت. 

محمدعلی نعمت‌نژاد مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی در این جلسه با ارائه گزارشی از وضعیت بارش‌ها و ذخایر آبی استان اظهار داشت: متوسط بارندگی استان در سال آبی گذشته ۱۴۲.۴ میلیمتر بوده که نسبت به سال گذشته با ۳۸ درصد کاهش بارندگی مواجه است.

میزان پرشدگی سدهای خراسان رضوی ۸ درصد است

وی مجموع ذخیره آب ۳۰ سد مخزنی استان خراسان رضوی را ۱۲۷ میلیون مترمکعب خواند و بیان داشت: این میزان در سال گذشته ۲۶۴ میلیون مترمکعب بوده است و اکنون میزان پرشدگی سدهای استان ۸ درصد است. 

نعمت‌نژاد با ارائه گزارشی از وضعیت چهار سد تأمین آب شرب مشهد شامل سدهای دوستی، ارداک، طرق و کارده نیز گفت: سد دوستی اکنون پنج درصد پرشدگی دارد که ۵۰ درصد این میزان نیز متعلق به کشور ترکمنستان است. سدهای طرق و کارده نیز در حد ۴ تا ۵ میلیون مترمکعب آب دارند. 

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خراسان رضوی، پروژه‌های در دست اقدام برای تأمین آب شرب مشهد را متمرکز بر حفاری چاه خواند و اضافه کرد: هر چند که این اقدام با اهداف طرح سازگاری با کم‌آبی سازگار نیست اما برای عبور از خشکسالی‌های پیاپی در این استان راه حل کوتاه مدت دیگری وجود ندارد. 

وی اظهار داشت: میزان بارش دریافتی مشهد در سال ۱۴۰۰ به میزان ۱۲۹ میلیمتر، در سال ۱۴۰۱ به میزان ۱۱۲ میلیمتر و در سال آبی ۱۴۰۲ تاکنون ۸۷ میلیمتر بوده که نشانگر سه سال خشکسالی پیاپی است و ما تابستان سال گذشته را با میزان آبی که در سد دوستی و سایر سدها از بارندگی سال ۹۸ ذخیره شده بود، مدیریت کردیم.

نعمت‌نژاد شرایط تابستان پیش رو را از نظر منابع آبی نگران‌کننده خواند و گفت: این در شرایطی است که هنوز بودجه پروژه‌های مصوب استان که بخشی از آن نیز در دست اقدام و اجراست، تخصیص نیافته است. 

۹۶ درصد چاه‌های استان خراسان رضوی مجهز به کنتور هوشمند است

وی با بیان اینکه ۹۶ درصد چاه‌های واجد شرایط استان خراسان رضوی به کنتور هوشمند حجمی مجهز شده است، خاطرنشان کرد: در سال گذشته ۳۰ تفاهمنامه مشارکت مردمی نیز تنظیم و منعقد شده که مجموع این اقدامات منجر به کاهش شیب افت آبخوان‌ها شده است. 

گفتنی است، در گزارش ارائه شده توسط آب منطقه‌ای خراسان رضوی، بخش مرکزی دشت مشهد دارای نرخ فرونشست بین ۱۵ تا ۱۷ سانتی‌متر در سال اعلام شد که مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان در این خصوص گفت: ۵۰ درصد جمعیت استان و تمام چاه‌های آب حفاری شده نیز در این بخش قرار دارد. 

وی اذعان کرد: عمده فشار برنامه‌ها به منظور کنترل و مدیریت مصرف آب و تعادل آبخوان، بر روی بخش کشاورزی بوده است؛ در حالی که بخش‌های شرب و صنعت نیز باید نقش خود را در این زمینه ایفا کنند. 

۱۲۰۰ واحد صنعتی غیرمجاز در غرب مشهد تعیین تکلیف شود

وحید قربانی مدیرکل دفتر فنی و برنامه‌ریزی عمرانی وزارت کشور نیز در این جلسه اظهار داشت: حدود ۱۲۰۰ واحد صنعتی غیرمجاز در غرب مشهد وجود دارد که باید تعیین تکلیف شود.

وی با اشاره به وجود تهدیدات فرونشست در شهر طوس که در دشت مشهد واقع شده نیز بیان داشت: این شهر، یکی از کاملترین موزه‌های فرهنگی و تمدنی کشور است که پدیده فرونشست، این منطقه ارزشمند تاریخی را در معرض تهدید قرار می‌دهد. 

تأکید بر استفاده از ظرفیت دانشگاه‌ها در نظارت بر برنامه‌های سازگاری با کم‌آبی

در این جلسه همچنین از عدم ارائه گزارش عملکرد بخش‌های صنعت و محیط زیست در برنامه سازگاری با کم آبی استان خراسان رضوی انتقاد شد و مقرر شد گزارش تفصیلی استان پس از تکمیل جزئیات اقدامات بخش‌های مختلف مجدداً به دبیرخانه کارگروه ارسال شود. 

در پایان ضمن تمجید از نقش آفرینی دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان دبیرخانه دائمی کارگروه سازگاری با کم آبی خراسان رضوی، مقرر شد مجدداً با سایر استان‌ها برای استفاده از ظرفیت دانشگاه‌ها برای نظارت بر برنامه‌های سازگاری با کم آبی استفاده شود.

کد خبر: 73019
  تاریخ خبر : 1403/01/21
 معصومه خداوردیان
 330