چهارشنبه, 7 آذر 1403
مشروح خبر :: رهاسازی آب سدهای حوضه آبریز به دریاچه ارومیه آغاز شد/ ادامه عملیات تا اردیبهشت ۱۴۰۳

رهاسازی آب سدهای حوضه آبریز به دریاچه ارومیه آغاز شد/ ادامه عملیات تا اردیبهشت ۱۴۰۳

طی روز گذشته و با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، عملیات رهاسازی آب از سدهای مهاباد، شهید کاظمی بوکان و ساروق تکاب به سوی دریاچه ارومیه آغاز شد.

به گزارش شبکه خبری آب ایران، در سومین روز از اسفندماه با حضور علی سلاجقه معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، استاندار آذربایجان غربی و سایر مسئولان استانی، عملیات رهاسازی آب از سدهای مهاباد، شهید کاظمی بوکان و ساروق تکاب به طرف دریاچه ارومیه آغاز شد.

این عملیات، به منظور تامین بخشی از نیازهای زیست محیطی دریاچه ارومیه صورت گرفته و براساس برنامه پیش بینی شده رهاسازی آب از سد مهاباد به میزان ۲۰ میلیون متر مکعب، از سد شهید کاظمی بوکان به میزان ۳۰ میلیون متر مکعب و از سد ساروق تا سقف ۱۰ میلیون متر مکعب بدون توقف و با حداکثر دبی ادامه خواهد داشت.

مجید رستگاری مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی با بیان اینکه با رهاسازی این میزان آب، مناطق پایین‌دست این سدها تحت تاثیر قرار خواهند گرفت، از عموم مردم و ساکنان محلی خواست ضمن رعایت نکات ایمنی، از نزدیک شدن به حریم و بستر رودخانه‌ها خودداری کنند.

رستگاری افزود: کشاورزان منطقه در راستای حمایت از برنامه‌های احیای دریاچه ارومیه، از برداشت‌های غیرمجاز آب در طول مسیر برای اهداف زراعی خودداری کنند.

ورود پنج برابری آب به دریاچه ارومیه

علی سلاجقه نیز افزود: با توجه به مدیریت خوبی که استاندار آذربایجان‌غربی در رابطه با منابع آب،هم از لحاظ زمان، هم مکان و هم حجم خروجی داشته است، برنامه ریزی خوبی برای رسیدن حق آبه دریاچه ارومیه در دستور کار قرار گرفته است.

وی اضافه کرد: امروز شاهد رهاسازی آب از دریاچه سد مهاباد به سمت دریاچه ارومیه هستیم که حجم ورودی این دریاچه را بازهم افزایش خواهد داد.

وی با اشاره به پنج برابر شدن ورودی آب به دریاچه پشت سد مهاباد اظهار کرد: با توجه به روند افزایشی حجم دریاچه سد، ۳۰ مترمکعب بر ثانیه رهاسازی انجام می شود.

معاون رییس جمهور با اشاره به مزایای این رهاسازی ادامه داد: تغذیه سفره‌های زیرزمینی در مسیر و تالاب های اقماری و همچنین ورود آب به دریاچه ارومیه از جمله این مزایاست که هم شهرستان مهاباد و هم دریاچه از آن بهره‌مند می شوند.

سلاجقه با اظهار امیدواری مبنی بر کمک همگان برای رسیدن آب این سد به دریاچه ارومیه گفت: اگر دریاچه در مقیاس بزرگ به سامان برسد، ضریب تاثیرش بسیار زیاد خواهد بود.

وی افزود: با برنامه زمان بندی که استاندار آذربایجان غربی طراحی کرده، در اسفند، فروردین و اردیبهشت، بقیه سدها هم وارد مدار می شوند و حقابه دریاچه به خوبی تامین خواهد شد.

رهاسازی ۱.۱ میلیارد مترمکعب آب به دریاچه ارومیه در دستور کار است

محمدصادق معتمدیان پنجشنبه شب در حاشیه بازدید از تالاب بین المللی کانی برازان مهاباد اظهار داشت: این حق آبه هم از طریق رودخانه‌های منتهی به دریاچه و هم از طریق سدها تامین خواهد شد.

وی اضافه کرد: امسال برای نخستین بار از آذرماه عملیات رهاسازی آب از طریق سد سیلوه و کانی سیب از طریق تونل کانی سیب و گدارچای به سمت دریاچه ارومیه آغاز شد.

دبیرکارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه اظهار کرد: امروز ۱۴۰ متر مکعب در ثانیه از طریق سد بوکان و ۳۰ متر مکعب در ثانیه از طریق سد مهاباد رهاسازی شده و با برنامه‌ریزی ها تامین آب شرب و بهداشتی نیز از اولویت های اول ما در این بخش است.

استاندار آذربایجان غربی ادامه داد: حق آبه زیست محیطی هم برای ما مهم بوده و تلاش کردیم در ۲ سال اخیر تالاب‌های حوضه آبریز دریاچه ارومیه که به علت عدم تخصیص حق آبه خشک شده بودند، آبگیری شوند.

معتمدیان گفت: ۸۵ میلیون متر مکعب حق آبه به این امر اختصاص داده شده تا شاهد احیای تالاب‌ها در سطح حوضه آبریز باشیم.

وی با اشاره به همکاری وزارت نیرو و شرکت آب منطقه ای آذربایجان غرب در تخصیص حق آبه‌ها افزود: بخش عمده ای از حق آبه دریاچه ارومیه از طریق مدیریت مصرف و منابع آبی در استان است.

دبیر کارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه اضافه کرد: بخش کشاورزی بزرگترین بخش مصرف کننده آب در آذربایجان غربی است و ۹۱ درصد از آب های استان در این بخش مصرف می‌شود.

استاندار آذربایجان غربی اظهار کرد: سه محصول یونجه، سیب و چغندرقند بخش عمده ای از آب استان را مصرف می کنند که با توجه به این امر تغییر الگوی کشت ضروری است.

معتمدیان ادامه داد: قطعا رویکرد دولت در بخش سخت افزاری با تخصیص اعتبارات و امکانات ویژه محقق شده و هر سه ماه یک‌بار شاهد بهره برداری پروژه‌ها بودیم و در چند ماه آینده شاهد افتتاح کانال بادین آباد به عنوان فاز دوم پروژه کانی سیب خواهیم بود که ظرفیت انتقال ۱۸۰میلیون متر مکعب آب به سد کانی سیب و دریاچه ارومیه را خواهد داشت.

وی ادامه داد: در مجموع پروژه های سخت افزاری در آذربایجان غربی در حوضه آبریز رو به پایان است و تمرکز ما بر روی اِعمال برنامه‌های نرم افزاری از جمله تغییر الگوی کشت خواهد بود.

دبیرکارگروه ملی نجات دریاچه ارومیه افزود: تقویت حوزه های ترویجی و اقناع سازی رسانه ای در این خصوص مد نظر ما خواهد بود؛ ضمنا تلاش می‌کنیم محصولاتی تولید شود که کاهش مصرف آب را به همراه داشته و همزمان ارزش افزوده و انتفاع نیز برای کشاورزان و باغداران استان داشته باشد.

کد خبر: 72245
  تاریخ خبر : 1402/12/04
  آخرین به‌روزرسانی : 1402/12/04
 معصومه خداوردیان
 442