سخنگوی صنعت آب عنوان کرد:
به گزارش شبکه خبری آب ایران، عیسی بزرگزاده سخنگوی صنعت آب کشور در نشست کمیسیون کشاورزی اتاق تهران با موضوع «برنامه هفتم توسعه و بهرهوری آب در بخش کشاورزی» بیان کرد: هر شغل بخش کشاورزی ۲۱ هزار متر مکعب آب نیاز دارد. در حالی که این نیاز در بخش صنعت ۴۵۰ متر مکعب برای هر شغل و در بخش خدمات ۸۴ متر مکعب است.
وی افزود: اگر میزان مصرف آب را در واحد تولید ناخالص داخلی ببریم، حدوداً ۳۲ متر مکعب برای هر شغل در خدمات نیاز داریم. در صنعت ۲۰۰ متر مکعب و برای هر شغل کشاورزی ۱۷ هزار متر مکعب در سال ۹۹ آب نیاز داشتیم.
سخنگوی صنعت آب گفت: با توجه به اینکه ما در کشوری زندگی میکنیم که ۷۵ درصد آن خشک و فراخشک است، باید بیشتر فرزندانمان را به سمت مشاغل تکنسین و بازرگانی هدایت کنیم نه اینکه آنها را برای ورود به کشاورزی تشویق کنیم.
وی اضافه کرد: درصد شغلهای کشاورزی در هلند، کانادا و روسیه که غذای دنیا را تولید میکنند، سه درصد و نقش این بخش در تولید ناخالص داخلی هفت درصد است. کسانی که درآب فراوان غرق هستند، وظیفه توسعه، تولید پول و شغل را به کشاورزی واگذار نمیکنند بلکه امنیت غذایی به این بخش سپرده میشود.
بزرگزاده تأکید کرد: وظیفه کشاورزی تولید شغل و پول برای مردم نیست. در بسیاری از کشورها، کشاورزان زمینهای وسیع دارند و کشاورزی در آنها بیشتر صنعتی بوده و معیشتی نیست.
وی با اشاره به توسعه کشاورزی صنعتی در ایران افزود: یکی از پیامهای اصلی که در نقشه راه آب به دنبال آن هستیم، آن است که به مسئله کشاورزی برای تأمین امنیت غذایی توجه شود. بهعنوان کارشناس آب میگویم که اصلیترین تهدید بخش کشاورزی امروز پرمصرفی و بد مصرفی این بخش است. وقتی جایی عمق چاه به ۴۵۰ متر رسید، چگونه میتوانید به روند تولید ادامه دهید؟
سخنگوی صنعت آب گفت: افزایش عمق چاهها تهدید فرونشست را در کشور ایجاد کرده است و در چنین روندی، بخش کشاورزی نیز در معرض تهدید است.
مقاومت در برابر اجرای سند امنیت غذایی
بزرگزاده بیان کرد: خود وزارت جهاد کشاورزی، سند امنیت غذایی را تدوین کرده است اما این سند، امروز با مقاومت بخشی از همکاران ما در بدنه وزارت جهاد کشاورزی مواجه شده است.
وی ادامه داد: البته دوستان هم حق دارند و میگویند که اجرای سند پیش نیازهایی دارد اما باید دست به دست هم بدهیم و مسایل را حل کنیم.
سخنگوی صنعت آب ادامه داد: مقاومت در برابر اجرای این سند، به مفهوم اصرار بر بدمصرفی و ناپایداری کشاورزی است. این بد کردن در حق کشاورزی است. در نگاه سطحی تذکر درباره کاهش مصرف در بخش کشاورزی، به تهدید کشاورزی تعبیر میشود، در صورتی که اینگونه نیست.
وی اضافه کرد: در رابطه با آب باید روی چند موضوع با هم اجماع کنیم. در دهههای گذشته با آب به اندازهای که باید مهربان نبودیم و با آن درست رفتار نکردیم. از آن بدتر با کشاورزی هم مهربان نبودهایم. اگر میخواستیم با کشاورزی مهربان باشیم، کشاورزی معیشتی را جلو نمیبردیم. در بقیه دنیا، وضعیت اقتصادی کشاورز از مهندس بهتر است.
بزرگزاده گفت: به نظر من امنیت غذایی را به نحو درستی جدی نگرفتیم. اگر این موضوع جدی بود، باید کاری میکردیم. سند امنیت غذایی تدوین شده است. ماراتن آن در این دولت طی شده و تیرماه این سند رسما ابلاغ شده است. همه ما باید سند امنیت غذایی را هنجار بدانیم و تخلف در اجرای این سند را ناهنجاری تلقی کنیم.
وی تأکید کرد: کسی که میخواهد این سند را پیاده کند، قطعا با دشواریهایی مواجه است زیرا تغییر رفتار خیلی سخت است. در حوضه دریاچه ارومیه و احیای آن موفق شدیم مهمترین و پیچیدهترین سازههای آبی را پیاده کنیم اما در اجرای راهکارهای غیر سازهای چقدر موفق بودیم؟
سخنگوی صنعت آب یادآور شد: مخالفان سند امنیت غذایی یا کسانی که در برابر اجرای آن مقاومت میکنند، به پیشنیازهای اجرای سند تاکید دارند. اما باید پرسید چقدر به سراغ راهکارهای دیگر نظیر کمک گرفتن از بخش خصوصی رفتهاید؟ با منابع دولتی معلوم است که نمیتوان سند را اجرا کرد.
وی تاکید کرد: در نقشه راه آب به دنبال استفاده از بخش خصوصی هستیم و اگر این کار را نکنیم، موفق نخواهیم شد.
مسائل توسعه راه حل دقیق ریاضی ندارد
بزرگزاده گفت: مخالفان اسنادی مثل سند آمایش سرزمین، الگوی کشت و غیره به دنبال اشکالات فنی در این اسناد آن هم در یک منطقه مشخص میگردند. این شیوه برخورد سبب شده است که نتوانیم کار اصلاحی انجام دهیم. امر توسعه را نمیتوان به صورت مسئله دقیق مهندسی پیشبینی و برای حل مسایل آن راهکار ارائه کرد.
وی یادآور شد: یک عده مهندس که مبانی توسعه را مطالعه نکردهاند و ذهنهایی دارند که به حل مسایل دقیق ریاضی عادت کرده است، فکر میکنند مسایل توسعه راه حل دقیق ریاضی دارد.
سخنگوی صنعت آب بیان کرد: باید برای اصلاح اشکالات برنامههای نوشته شده در حوزه آب گام برداریم، نه اینکه سند را کنار بگذاریم. باید دید سند در داخل خود ضوابط بازنگری را دیده است؟ به تمام دوستانی که به دلیل وجود اشکال در اسناد حوزه آب فکر میکنند که باید آنها را کنار بگذاریم، میگویم که متخصص توسعه شوید. متخصصان توسعه به یک برونیابی اعتقاد دارند.
وی تاکید کرد: چهار تا پنج سند حوزه آب باید با هم کار کنند. هر جا نقشه راه ارائه میدهیم، باید از سند امنیت غذایی، الگوی کشت و آمایش سرزمین هم دفاع کنیم. دلیلش بی اشکال بودن این اسناد نیست بلکه به این دلیل است که باید به کمک همه این اسناد، مسایل آب را حل کرد.
بزرگزاده ادامه داد: کار خوب را نباید فدای کار عالی کرد. باید به یک بهبود نسبی امید ببدیم و ترکیبی از عملگرایی و آرمانگرایی را جلو ببریم.
وی افزود: مخاطره در کسب و کار کشاورزی جدی است. یا خودمان را تصحیح میکنیم یا طبیعت ما را تصحیح میکند. سنتهای الهی که تغییر نمیکند. وقتی مخازن را تخلیه میکنید، آنجا فرونشست میکند و این سنت الهی است.
سخنگوی صنعت آب با تاکید بر درک واقعیتها گفت: ما باید کاری کنیم که محدودیت آب در یک منطقه و محدوده خشک و فراخشک مثل ایران، گلوگاه توسعه نشود و مانع اشتغال و بهداشت مردم نشود.
وی افزود: اگر میخواهیم به هدف برسیم، باید به این اسناد تن بدهیم. از آرمانگرایی فاصله بگیریم و به بهبود نسبی رضایت دهیم. عدم اجرای طرح آمایش سرزمین، الگوی کشت، امنیت غذایی، نقشه راه آب و نقشه رفع ناترازی انرژی سوخت و برق میتوانند گلوگاه توسعه باشند.