در نشست هماندیشی «نقشه راه آب کشور» مطرح شد؛
به گزارش خبرنگار شبکه خبری آب ایران، هشتمین نشست هماندیشی پیرامون «نقشه راه آب کشور» و نخستین نشست فدراسیون صنعت آب درخصوص این سند، روز چهارشنبه با مشارکت معاونت آب و آبهای وزارت نیرو و به میزبانی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران برگزار شد.
رضا حاجیکریم رئیس فدراسیون آب ایران در خصوص شناسنامه فدراسیون صنعت آب اظهار کرد: این فدراسیون در اتاق بازرگانی ایران تشکیل شده و متشکل از تشکلهایی است که با صنعت آب مرتبط است؛ همچنین سندیکای پیمانکاری همچون سندیکای ساختمانی، تاسیساتی، انجمن صنفی انجمن آب و فاضلاب، جامعه مهندسین مشاور و تولید کنندگان از جمله انجمن صنفی تولیدکنندگان شیرآلات، سد و ... و تمام زنجیره ارزش صنعت آب و فاضلاب کشور در این فدراسیون عضو هستند و به سبب اینکه مطالب به صورت جمعبندی شده از طریق اتاق بازرگانی به حاکمیت منتقل شود، اقدام به تشکیل فدراسیون کردند.
وی گفت: ۱۰ مأموریت برای فدراسیون در اساسنامه آن پیشبینی شده است که عمدتاً به بهبود محیط کسب و کار صنعت آب و نگاه کلان به مقوله توسعه پایدار کمک میکند.
حاجی کریم تصریح کرد: در پنج دهه گذشته به طور متوسط در هر دهه ۱۱.۷ میلیمتر کاهش میزان بارش داشتهایم و در هر دهه به طور متوسط ۰.۴۱ درجه سانتیگراد افزایش درجه حرارت اتفاق افتاده و از منابع تجدیدپذیر نیز ۵.۴ میلیارد مترمکعب کاسته شده است.
وی خاطرنشان کرد: در افق سال ۱۴۲۰ که حد نهایت پیشبینیها برای سند ملی نقشه راه آبی کشور است، با شیب شدید افزایش دما و کاهش بارش و ذخیره آبی مواجه خواهیم شد.
رئیس فدراسیون صنعت آب ایران ادامه داد: رسالت نقشه راه آب کشور این است که برای مدیریت منابع آبی و خروج از تنش، تلاش کند تا ناترازی به وجود آمده در بخش تولید و مصرف منابع آبی را برطرف کند.
عربستان بزرگترین مشتری آبهای نامتعارف/ میزان بهرهبرداری ایران از آب دریا قابل مقایسه با آمار جهانی نیست
در ادامه این نشست، محمد حسین بهنود رئیس کمیسیون سرمایهگذاری انجمن شرکتهای آب شیرین کن نیز اظهار کرد: در انجمن آب شیرین کن از یک زاویه دیگر به نقشه راه نگاه شده است.
وی افزود: این انجمن در سال ۱۳۹۸ ذیل اتاق بازرگانی تهران به ثبت رسیده و ۲۴ عضو رسمی دارد و سهمی که در تأمین آب شیرین کشور توسط اعضای انجمن انجام میشود، ۹۰ درصد است.
بهنود با اشاره به وظایف شرکتهای آب شیرینکن گفت: وظایف ما تلاش برای تسهیل و حمایت از سرمایهگذاری در صنعتهای آب شیرینکن است و در قوانین بالادستی نیز در تصمیمگیریها و تصمیم سازیها مشارکت داریم.
رئیس کمیسیون سرمایهگذاری انجمن شرکتهای آب شیرین کن ادامه داد: ماهیت فعالیت این انجمن نیز در پنج حوزه سرمایهگذاری، طراحی مهندسی، تامین تجهیزات، احداث و نصب و بهرهبرداری تقسیم میشود.
وی خاطرنشان کرد: اقداماتی که به این انجمن ارجاع میشود برای شیرینسازی آب شرب از مناقصاتی است که از سوی استانها به شرکت آب و فاضلاب کشور اعلام نیاز شده و در بازه زمان ۱۰، ۱۵ و ۲۰ ساله تنظیم میشود.
بهنود بیان داشت: ۱۱ درصد شیرینسازی دنیا در اروپا، ۱۲ درصد در آمریکای شمالی، ۱۸ درصد شرق آسیا و ۴۷ درصد منطقه شمال آفریقا و خاورمیانه انجام میشود.
وی گفت: از جمله کشورهایی که حجم بیشتری از آبهای نامتعارف را برای شیرینسازی استفاده میکند کشور عربستان با حجمی بالغ بر ۱۴ میلیون مترمکعب و امارات ۱۹ میلیون متر مکعب در روز است اما سهم ایران برای آب شرب در خوشبینانهترین حالت ۶۵۰ هزار متر مکعب در شبانه روز است که ۴۵۰ هزار مترمکعب آن در حال بهرهبرداری و ۲۰۰ هزار مترمکعب نیز در حال احداث است که در این بازار درصد کشور ما قابل مقایسه با آمار جهانی نیست.
بهنود در پایان افزود: تمرکز بر استانهای جنوبی از جمله خوزستان، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان و سهم کوچکی از استان گلستان و نواحی مرکزی برای اقدام به شیرینسازی آب است.
ضرورت حرکت به سمت کشاورزی صنعتی
محمد رحیمی عضو سندیکای شرکتهای ملی ساختمانی با حضور در نشست هماندیشی نقشه راه آب کشور اظهار کرد: با توجه به بررسیهای انجام شده، بخش کشاورزی بیشترین صرفهجویی را در سند امنیت غذایی داشته است که حدود ۳۰ میلیارد مترمکعب است. این میزان به طور متوسط نیاز آبی ۳ میلیون هکتار از اراضی آبی کشور را تأمین میکند.
وی گفت: اکنون حدود ۵۰ درصد از اراضی آبی مجهز به سیستم آبیاری مکانیزه است که حدود ۴.۳ میلیون هکتار را در بر میگیرد اما باید این میزان به ۹۰ درصد افزایش ما بر توسعه سیستمهای آبی بوده است، خاطرنشان کرد: تاکنون موفق شدیم راندمان آبیاری را از حدود ۴۰ درصد به ۶۵ درصد برسانیم.
عضو سندیکای شرکتهای ملی ساختمانی با اشاره به اینکه تاکنون زیرساختهای لازم برای ذخیره منابع آبی به خوبی محقق نشده است، گفت: ما برای رسیدن به ذخیره ۳۰ میلیارد مترمکعب نیاز به زیرساخت داریم؛ چرا که بیش از ۸۶ درصد حجم آب تجدیدپذیر در اختیار کشاورزی قرار میگیرد و این امر نیز ضرورت حرکت به سمت کشاورزی صنعتی را بیش از پیش نشان میدهد.