دوشنبه, 4 اسفند 1404
مشروح خبر :: حجم مخازن سدهای کارون به ۸.۶۲ میلیارد مترمکعب رسید/ نگرانی برای تامین شرب تابستان نداریم

رئیس حوضه آبریز کارون بزرگ، در گفت‌وگو با شبکه خبری آب ایران:

حجم مخازن سدهای کارون به ۸.۶۲ میلیارد مترمکعب رسید/ نگرانی برای تامین شرب تابستان نداریم

رئیس حوضه آبریز کارون بزرگ، با ارائه تحلیلی از وضعیت منابع آبی این حوضه در سال آبی جاری، از بهبود ۱.۱۲ میلیارد مترمکعبی حجم مخازن نسبت به برنامه‌ریزی اولیه خبر داد و گفت: با وجود اینکه ورودی‌ها همچنان ۳۰ تا ۳۵ درصد کمتر از نرمال است، برای تامین نیازهای ضروری به ویژه مصارف شرب در تابستان پیش رو نگرانی نداریم.

 

فراز رابعی در گفت‌وگو با خبرنگار شبکه خبری آب ایران، با اشاره به شرایط سخت آبی در ابتدای سال آبی جاری اظهار داشت: سال آبی ۱۴۰۴-۱۴۰۵ در مهرماه در حالی آغاز شد که یکی از خشک‌ترین و کم‌آب‌ترین سال‌های آبی را پشت سر گذاشته بودیم. با توجه به اینکه بارش‌ها در پاییز امسال نیز با تاخیر مواجه شد، پاییز بسیار سختی را تجربه کردیم، به طوری که دو برابر میزان آب ورودی به سدها در پاییز، بابت تامین نیازهای ضروری پایین دست، آب رها سازی گردید.

تدبیر در خروجی‌ها و بهبود وضعیت مخازن

رئیس حوضه آبریز کارون بزرگ ادامه داد: گذر از شرایط تنش کم آبی شدید در پاییز، محقق نمی‌شد مگر با حجم ذخیره مخازن در ابتدای سال آبی و آینده‌نگری و تدبیری که اندیشیده شد. ما برنامه‌ای را بر اساس سناریوی بدبینانه تدوین کردیم و با اعمال سیاست ریاضتی و  انقباضی، میزان خروجی‌ها را بر حداقل ممکن تنظیم کردیم.

رابعی با اشاره به بارش‌های زمستانی گفت: لطف خدا از ابتدای زمستان شامل حال ما شد و بارش‌های نسبتاً خوبی در حوضه آبریز اتفاق افتاد. به دلیل این بارش‌ها و مدیریت خروجی‌ها، امروز حجم کل مخازن سدهای کارون به ۸۶۲۰ میلیون مترمکعب رسیده است. این میزان نسبت به حجم برنامه‌ریزی شده بر اساس سناریوی بدبینانه، حدود ۱۱۱۶ میلیون مترمکعب بهبود پیدا کرده است.

وضعیت همچنان پایین‌تر از نرمال

وی با بیان اینکه وضعیت فعلی سال آبی جاری هنوز در زمره سال‌های کم آب دسته بندی می‌شود، تأکید کرد: وضعیت سال جاری تاکنون از سال آبی گذشته بدتر نیست و امیدواریم در ماه‌های پیش رو بهبود پیدا کند، اما با شرایط نرمال هنوز فاصله زیادی وجود دارد به طوریکه آورد حوضه تاکنون حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد کمتر از نرمال است.

تصمیم‌گیری درباره کشت‌های پرآب‌طلب در بهار

رئیس حوضه آبریز کارون بزرگ در خصوص محدودیت‌های کشت برای محصولاتی مانند شلتوک گفت: در رابطه با نیازهایی مانند شلتوک و برخی زراعت‌ها، در انتهای فروردین و اوایل اردیبهشت تصمیم‌گیری خواهد شد. نه با قاطعیت می‌توانیم بگوییم ممنوعیت کشت داریم و نه اوضاع آنقدر خوب است که با قاطعیت بگوییم محدودیت کشت نداریم. در شرایط بینابینی هستیم و امیدواریم با بارش‌های اسفند و فروردین شرایط بهبود پیدا کند.

برنامه‌ریزی برای تولید انرژی برق‌آبی در تابستان

رابعی با اشاره به نقش حیاتی سدهای کارون در تولید برق کشور تصریح کرد: بیش از ۸۰ درصد ظرفیت انرژی برق‌آبی کشور در حوضه کارون مستقر است. به همین جهت باید برای تابستان و ارتباط با شبکه برق کشور برنامه‌ریزی داشته باشیم. ترتیب آبگیری مخازن ما از سدهای بالادست شامل کارون ۴، کارون ۳، سد شهید عباسپور و سپس گتوند علیا انجام می‌شود.

وی اعلام کرد: امروز می‌توان با قاطعیت اعلام کرد که برای تابستان، سدهای کارون ۴ و کارون ۳ را به طور کامل آبگیری خواهیم کرد و امیدواریم با بهبود شرایط بارشی، سد شهید عباسپور و بخش زیادی از سد گتوند را نیز آبگیری نماییم. به لحاظ تولید انرژی، نسبت به تابستان سال گذشته وضعیت انرژی برق‌آبی را بهبود خواهیم داد.

تعمیر و نگهداری واحدهای برق‌آبی تا پایان اردیبهشت

رئیس حوضه آبریز کارون بزرگ از برنامه تعمیر و نگهداری واحدهای برق‌آبی خبر داد و گفت: برنامه تعمیر و نگهداری واحدهای برق‌آبی از ابتدای سال آبی در دستور کار قرار داده شد و به امید خدا طبق برنامه، تمام واحدهای برق‌آبی تا انتهای اردیبهشت، تعمیر و نگهداری خواهند شد و برای تابستان از تمام واحدها با تمام ظرفیت استفاده خواهد شد.

ارزیابی تأثیر باروری ابرها در حوضه کارون

رئیس حوضه آبریز کارون بزرگ در پاسخ به سوالی درباره تأثیر باروری ابرها بر افزایش بارش‌ها در حوضه کارون گفت: قطعاً این فعالیت‌ها اثر مثبت داشته است. باروری ابرها طبق تحلیل‌های بین المللی در بهترین حالت حدود ۱۰تا ۱۵ درصد باعث بهبود بارش می‌شود. در بارش‌های اخیر این عملیات در استان‌های حوضه از جمله خوزستان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان انجام شد که موثر هم واقع شد.

رابعی با تأکید بر لزوم پرهیز از بزرگ‌نمایی در این زمینه خاطرنشان کرد: مردم نباید تصور کنند با باروری ابرها ما کشور پرآبی شده‌ایم که مثلاً برنج بکاریم یا کشت‌های پرمصرف انجام دهیم. باروری ابرها کار مفیدی است و ما استقبال می‌کنیم، اما برای کاربردهای خاصی است و بخشی از مسئله ما را حل می‌کند، نه تمام آن را.

وضعیت ذخایر برفی در حوضه کارون

رئیس حوضه آبریز کارون بزرگ در پایان درباره وضعیت ذخایر برفی در حوضه کارون گفت: نوع بارشی که تا الان داشتیم، به‌خصوص در استان‌های چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویراحمد، نشان می‌دهد ذخیره برف ما به مراتب از سال گذشته بهتر است. بنابراین امیدوار هستیم در اثر ذوب برف، شرایط ورودی به مخازن در ماه‌های آینده بهبود پیدا کند.

 

کد خبر: 92372
  تاریخ خبر : 1404/12/04
 زهرا بقولی‌زاده
 56