در جلسه به روزرسانی سند سازگاری با کم آبی مطرح شد:
به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای خراسان رضوی، غلامرضا ممدوحی معاون حفاظت و بهرهبرداری این شرکت که در جلسه بهروزرسانی سند سازگاری با کم آبی استان سخن میگفت، با تایید نظر مدیران امور منابع آب تربت حیدریه، گناباد و خواف، عضویت دادستانها در کارگروه سازگاری با کم آبی را ضروری توصیف کرد.
وی همچنین استفاده از ابزارهای جدید مانند هوش مصنوعی را در رصد وضعیت منابع زیرزمینی آب لازم دانست و گفت: در بهروزرسانی کارگروههای سند سازگاری با کم آبی، مسائل مالی هم باید مورد توجه قرار گیرد.
ممدوحی افزود: در این باره باید تمام پازل با هم دیده شود نه یک قطعه از پازل.
وی لزوم تعیین وظایف دستگاههای عضو کارگروه سازگاری با کم آبی را به عنوان پیشنهاد دیگر برای تقویت کارگروههای استانی مطرح کرد.
سند سازگاری با کم آبی که از سال ۱۳۹۸ مصوب شد اهداف کوتاه مدت و بلند مدت را برای تعادل بخشی آبخوانها ترسیم کرده بود. بر اساس این اهداف در استان خراسان رضوی تا سال ۱۴۰۵ باید آبخوانها به تعادل میرسید و تا سال ۱۴۲۰ به استاندارد برداشت ۷۵ درصد از آب ورودی به آبخوانها میرسید.
اجرای این سند در سه سال گذشته به فراموشی سپرده شده بود، با روی کار آمدن دولت چهاردهم، اکنون وزارت نیرو درصدد پیگیری اجرای این سند حیاتی است و در استان خراسان رضوی به روز رسانی این سند در دستور کار قرار گرفته است.
بنابر این گزارش، اولین جلسه به روز رسانی سند سازگاری با کم آبی در خراسان رضوی با حضور مسئولان و کارشناسان آب منطقهای، آب و فاضلاب، شهرداری و عضو هیئت علمی و سرپرست پژوهشکده آب و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد.
در این جلسه کامران داوری عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد به بیان تاریخچه طراحی و اجرای سند سازگاری با کم آبی پرداخت و با اشاره به اینکه در جلسه گفتگوی دولت و بخش خصوصی تصمیم گرفته شد کارگروههای شهرستانی سند سازگاری با کم آبی تشکیل شود افزود: در این کارگروهها، ذینفعان باید حاضر باشند، حسابداری آب مورد توجه قرار گیرد و شفافیت وجود داشته باشد.
مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای خراسان رضوی نیز از طراحی نرمافزاری خبر داد که هیدروگراف دشتها را به لحظه، اندازهگیری میکند، در حالی که پیش از این سالی یک بار و در پایان سال آبی این کار انجام میشد.
محمود ارجمند آمار وضعیت دشتها در خراسان رضوی را هم به جلسه ارائه و تاکید کرد: این آمار هنوز رسمی نیست و به زودی رسماً اعلام خواهد شد.
وی همچنین از طراحی سامانه پایش آبهای زیرزمینی در شرکت آب منطقهای خراسان رضوی خبر داد و افزود: طی دو ماه آینده رونمایی خواهد شد.
وی گفت: با بهرهگیری از این سامانه صحت و دقت ارزیابیها افزایش پیدا میکند.
در ابتدای این جلسه اکبر علیپور مدیر طرح سازگاری با کم آبی شرکت آب منطقهای خراسان رضوی گزارش جامعی از وضعیت منابع آبی در پیش و بعد از اجرای سند سازگاری با کم آبی ارائه کرد.
علیپور گفت: در حال حاضر از ۳۷ دشت استان, اوضاع ۱۲ دشت نسبت به سال ۹۶ وخیمتر شده, در ۱۹ دشت روند افت آبهای زیرزمینی کمتر شده و تنها در دشت گناباد افتی مشاهده نشده است.
پس از گزارش اکبر علیپور آماری که سید هادی رحیمی مدیر دفتر حفاظت و بهرهبرداری آب منطقهای ارائه کرد نشان داد که شرکت آب منطقهای خراسان رضوی به اهدافی که در سند سازگاری با کم آبی برای این شرکت تعیین شده، دست یافته است.
وی گفت: در سند مقرر شده بود که تا سال ۱۴۰۵ باید برداشت از آبخوانها را ۵۸۷ میلیون مترمکعب کاهش میدادیم که تاکنون ۷۰۰ میلیون مترمکعب کاهش دادهایم. رحیمی عدم تحقق اهداف سند سازگاری با کم آبی را نتیجه کم کاری دستگاههای دیگر ذکر کرد.
بر اساس این گزارش مدیران امور منابع آب شهرستانهای سرخس، تربت حیدریه، گناباد، درگز و خواف که در جلسه حضور داشتند به طرح نظرات و پیشنهادات خود برای به روز رسانی سند سازگاری با کم آبی و ضمانت اجرایی مصوبات کارگروهها پرداختند.
قرار است این پیشنهاد ها جمع بندی و برای تصویب نهایی به وزارت نیرو ارسال شود.