به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شرکت آب منطقهای خراسان شمالی، این نشست با هدف اطلاع رسانی برنامههای طرح احیا و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی در سال آبی و زراعی پیش رو و جلب مشارکت بهرهبرداران در مدیریت مصرف منابع آب زیرزمینی برگزار شد.
وحید واسطه معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای خراسان شمالی در این نشست با اشاره به محدودیت منابع آب استان گفت: طی سالهای اخیر بارندگی در استان پراکنش مناسب زمانی و مکانی نداشته و بارشها در زمان و مکانی بوده که برای کشت یا ذخیرهسازی مناسب نبوده است.
وی تصریح کرد: با این وضعیت و در شرایط کاهش روانابها، بیشترین حجم برداشت از منابع آب زیرزمینی و برداشت از چاههای آب صورت میگیرد و با مصرف بیش از اندازه، این منابع نیز به مرور از دسترس خارج میشود.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای خراسان شمالی با اشاره به سیاستها و برنامههای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب، گفت: این طرح که برای ایجاد تعادل بین منابع و مصارف آب زیرزمینی از سوی شرکت مدیریت منابع آب ایران تعریف و ابلاغ شده برای هر استان به صورت سالانه برنامهها و اقدامات تعریف شدهای دارد که باید اجرا و نتایج آن بررسی و گزارش گردد.
وی خاطرنشان کرد: در استان خراسان شمالی ۱۱ دشت یا محدوده مطالعاتی وجود دارد که به علت برداشتهای بیرویه از منابع آب زیرزمینی، توسعه بهرهبرداری در هشت مورد از این دشتها از سوی وزارت نیرو ممنوع اعلام شده و وضعیت آب زیرزمینی در بیشتر این مناطق بحرانی است.
واسطه بیان کرد: طی دو دهه اخیر به طور متوسطه سالانه حدود ۹۰ میلیون مترمکعب آب زیرزمینی مازاد بر تغذیه آبخوانها از این منابع برداشت میشد و کسری مخازن آب زیرزمینی در استان به صورت تجمیعی تاکنون به بیش از دو میلیارد مترمکعب رسیده است.
وی گفت: برداشت بیش از حد از منابع آب زیرزمینی موجب نابودی آبخوانها و خسارات غیرقابل جبران به این منابع می شود.
این مقام مسئول از بهرهبرداران منابع آب زیرزمینی شهرستان سملقان خواست در سال زراعی پیش رو برنامه ریزی کشت را با توجه به منابع موجود آب، پیش بینی نمایند.
در این نشست اطلاعرسانی، امام جمعه، دادستان، فرماندار، نماینده شرکت توزیع نیروی برق، نماینده جهاد کشاورزی و شماری از نمایندگان چاهداران شهرستان سملقان به ایراد سخن و بیان نظرات خویش پرداختند.
بهرهبرداران چاههای کشاورزی شهرستان سملقان، در این نشست خواستار تدبیر و تمهید دولت برای پیشگیری از قطع برق چاههای کشاورزی شدند که موجب اختلال و بینظمی در مدار آبیاری زمینهای تحت شرب چاههای مشاع شده است.
آنها همچنین خواستار تمدید پروانه بهرهبرداری از چاههای کشاورزی برای مدت زمان بیشتر از یک سال شدند و گفتند: تمدید پروانه این چاهها به صورت سالانه و مراجعه مکرر آنها برای این کار، موجب اتلاف وقت و انرژی و هزینه میشود و درخواست کردند تا این پروانهها برای مدت زمان پنج ساله تمدید شود.