معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقهای اردبیل خبر داد؛
به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای اردبیل، حمید فضایلی معاون حفاظت و بهره برداری این شرکت در نشست خبری بررسی برنامههای اجرایی طرح داناب در محل جهاد دانشگاهی استان اظهار کرد: در مجموع ۱۰۲ هزار هکتار شبکه آبیاری و زهکشی در استان اردبیل احداث و به بهرهبرداری رسیده است که بزرگترین شبکه با مساحت ناخالص بالغ بر ۹۰ هزار هکتار و خالص ۷۴ هزار هکتار متعلق به شبکه آبیاری و زهکشی مغان در شمال استان و کوچکترین شبکه مربوط به سقزچی از شهرستان نمین است.
وی وضعیت منابع آب اردبیل را نگران کننده خواند و خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر به دلیل اضافه برداشت از دشت اردبیل و منابع آب سفرههای زیرزمینی این دشت به عنوان ممنوعه اعلام شده است.
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اردبیل با اشاره به اینکه ۱۳ درصد از مصارف آب اردبیل از منابع آب زیرزمینی تأمین میشود، تصریح کرد: بخش کشاورزی با ۹۳ درصد مصرف آب بزرگترین مصرف کننده این منابع در استان اردبیل است که باید برای کاستن از بار مصرف این بخش تمهیداتی اندیشیده شود.
فضایلی بیان کرد: به رغم پیگیریهای جدی اقدامات مهمی از قبیل پر کردن چاههای غیرمجاز، جلوگیری از اضافه برداشت، تعطیلی تعدادی از چاههای آب شیرین و تأمین آن از سد یامچی همچنان شاهد تداوم افت سطح آب زیرزمینی در دشت اردبیل هستیم.
وی با اشاره به تداوم خشکسالیهای دهه اخیر و محدود شدن تغذیه سطح آبخوان در بالادست تصریح کرد: برداشت بیرویه و بیش از میزان مندرج در پروانه بهرهبرداری چاهها و کاهش محسوس بارشها سبب افت کمی و کیفی آبهای زیرزمینی دشت اردبیل شده است.
۸۰۰ میلیون مترمکعب بیلان منفی دشت اردبیل
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای اردبیل در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه سطح آب زیرزمینی در دشت اردبیل از سال ۱۳۵۰ تا ۱۴۰۱ به طور متوسط ۱۳ متر افت را نشان میدهد، اظهار کرد: این رقم در مجموع کسری مخزن ۸۰۰ میلیون مترمکعبی را شامل میشود که این میزان معادل ۱۰ برابر کل مخزن سد یامچی است.
فضایلی خاطرنشان کرد: تداوم روند افت فعلی خطر فرونشست و نابودی کامل دشت را به دنبال دارد.
وی بیان کرد: برای نجات دشت اردبیل و بهرهمندی نسلهای آینده از این موهبت الهی انتظار میرود تمام نهادها، سازمانها، مراکز علمی و فرهنگی در راستای ترویج فرهنگ صرفه جویی و مصرف بهینه آب به ویژه در بخش کشاورزی به میدان آمده و در راستای حفاظت از این منابع مهم و حیاتی اقدام شود.