مدیرعامل شرکت آب منطقهای عنوان کرد:
به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای گلستان، همه ساله با شروع فصل گرما برخی از شهروندان بدون توجه به علائم هشدار دهنده و اطلاعیههای مکرر این شرکت، مبادرت به شنا در دریاچه سدها، کانالهای آبیاری و زهکشی و همچنین بندهای انحرافی و... میکنند که این سهل انگاریها موجب بروز خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری میشود.
ایرج حیدریان مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان در این خصوص به سؤالات ما پاسخ داد.
در کل چند آببندان در استان گلستان داریم و متولی آببندانها چه ارگانی است؟
حیدریان: در استان گلستان ۴۴۰ قطعه آببندان وجود دارد و متولی صدور مجوز تخصیص آب برای آببندانها با شرکت آب منطقهای گلستان بوده اما حفاظت فیزیکی و نگهداری آن با صاحبان و بهرهبرداران آب بندانها میباشد.
آمار غرق شدگی در دو سال اخیر چند مورد در استان بوده است؟
حیدریان: ارائه اطلاعات و آمار غرق شدگی در صلاحیت هلال احمر و پزشکی قانونی است.
شرکت آب منطقهای استان تاکنون چه تمهیداتی را برای ایمنسازی آببندانها داشته است و چه اقداماتی در دست دارد؟
حیدریان: شرکت آب منطقهای گلستان هرساله با شروع فصل گرما به کلیه بهرهبرداران در خصوص غرق شدگی و اتخاذ تمهیدات لازم مکاتبه مینماید و از طریق بخشداران نیز این موضوع به دهیاران و شوراهای روستاها اطلاعرسانی میگردد؛ ضمناً با تامین اعتبارات لازم نسبت به تهیه تابلو و علائم هشدار خطر غرقشدگی و سایر علائم مرتبط با تاسیسات آبی شامل سدها و آببندانهایی که توسط این شرکت ساخته شده است اطلاعرسانی متعارف انجام میشود. همچنین از طریق صداوسیما نسبت به پخش زیرنویس، اطلاعیه، مصاحبه و کلیپهای آموزشی اقدام میشود.
راهکار شما به عنوان یکی از متولیان این حوزه چیست؟ چکار باید کرد تا شاهد تکرار صحنه دلخراش غرق شدن جوانان و کودکان نباشیم؟
حیدریان: اکثر کسانی که غرق میشوند کودکان هستند و بزرگسالانی که غرق شدهاند، فاقد مهارت شنا بودهاند و برای نجات کودکان وارد مخزن آببندانها شده و غرق شدهاند؛ لذا با یک مراقبت ساده از کودکان و نوجوانان میتوان جلوی خطر را گرفت. با استفاده از ظرفیت شبکههای اجتماعی اطلاع رسانی لازم و کافی صورت پذیرد. از ظرفیت صدا و سیما، مدارس، دانشگاهها، مساجد و مراسم مختلف نیز آموزش و اطلاع رسانی و پیشگیری انجام میشود.
متولی حفاظت و نگهداری آببندانها چه کسی است؟
حیدریان: به استناد ماده ۲۱ قانون توزیع عادلانه آب اجازه بهرهبرداری در اختیار وزارت نیرو است نه حفاظت و نگهداری، حال آنکه مثلا جهاد کشاورزی در اراضی کشاورزی، تقاضای احداث آببندان برای نگهداری و ذخیرهسازی آب در فصل غیرزراعی دارد فقط اجازه تخصیص آب را میگیرد ولی نگهداری و حفاظت به عهده بهرهبردار است.
به عنوان مثال همچنین، برای رانندگی نیاز به گواهینامه است و شما هم در این مورد آموزش لازم را میبینید و در جاده با سرعت مشخصی حرکت مینماید، جایی که تابلو سرعت عدد ۸۰ کیلومتر بر ساعت قید شده و شما ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت میرانید و تصادف میکنید، اینجا چه کسی متولی است به طور یقین راننده یا همان بهرهبردار و مالک خودرو.
شرکت آب منطقهای متولی صدور پروانه و مجوز جهت استفاده از آب و مدیریت منابع آب استان میباشد و حفاظت فیزیکی و جلوگیری از غرق شدگی در آببندانها با مالکین و بهرهبرداران آببندانها است.
بر اساس ماده ۳۵ قانون توزیع عادلانه آب نیز در مورد حفاظت و نگهداری تأسیسات آبی مشترک، همه بهرهبرداران از آببندانها، مسئولیت مربوطه را به عهده دارند. مضافاً تعداد کمی از آببندانها توسط آب منطقهای ساخته شده است و اکثراً توسط دستگاههای احداث شده و مسئولیت به عهده آنها است.