سرپرست شرکت آب منطقهای سمنان
به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل روابطعمومی شرکت آب منطقهای سمنان، حمید احسانی با بیان این مطلب اظهار داشت: بهمنظور رفع بخشی از مشکلات تأمین آب شرب شهرستان شاهرود و مصارف صنعت منطقه، مطالعه و اجرای سد مخزنی کالپوش انجام شد.
سرپرست شرکت آب منطقهای سمنان اضافه کرد: در نهایت پروژه مهم سامانه انتقال آب با ظرفیت شش میلیون مترمکعب در سال شامل پنج میلیون مترمکعب برای مصرف شرب شهر شاهرود و یک میلیون مترمکعب برای مصرف صنعت منطقه ومعادل ۳۱۰ لیتر بر ثانیه از سوی وزارت نیرو ابلاغ شد.
احسانی با اشاره به مشخصات طرح آبرسانی از سد کالپوش تصریح کرد: طول کل خط انتقال حدود ۱۴۶ کیلومتر بوده و قرار است لولههای فولادی و چدنی با قطر ۶۴۰ میلیمتر به کارگیری شود.
وی تعداد حوضچه پمپاژ در مسیر این خط انتقال را ۶ ایستگاه عنوان کرد و افزود: در این مسیر تعداد چهار بازه خط، بهصورت ثقلی کار میکنند و تعداد بازههای تحت فشار و پمپاژی این خط انتقال، سه بازه است.
سرپرست شرکت آب منطقهای سمنان خاطرنشان کرد: در ابتدا این طرح در ردیفهای متفرقه قانون بودجه سال ۹۵ با اعتباری به مبلغ ۹۰ میلیارد ریال درج شد و با توجه به محدودیتهای اعتباری، اجرای ۴.۵ کیلومتر ابتدای مسیر شامل حد فاصل سد کالپوش تا روستای رضوان که همه اراضی آن در زمان احداث سد کالپوش به تملک شرکت آب منطقهای سمنان در آمده بود، از سال ۱۳۹۶ در دستور کار شرکت آب منطقهای سمنان قرار گرفت.
احسانی عنوان کرد: پس از برگزاری فرآیند مناقصه و انعقاد قرارداد اجرای بخش نخست سامانه انتقال، پیمانکار منتخب بلافاصله با تولید و پوشش لوله های فولادی مورد نیاز تعدادی از لولهها را به محدوده طرح، حمل و در چندین مرحله اقدام به شروع عملیات اجرایی کرد؛ اما متأسفانه بهروز معارضتهای اجتماعی مانع از آغاز فعالیت اجرایی آن شد.
وی اضافه کرد: این در حالی است که معترضان، عمدتاً تعدادی کشاورز مجاور مخزن سد بودند و هیچگونه حقآبه کشاورزی از منابع آب موجود که از رودخانه حسین آباد و رودخانه قوشه دگرمان تأمین میشود را نداشتند و پس از احداث سد نیز به صورت غیرمجاز از مخزن آن، آب برداشت کرده و اراضی کشاورزی خود را از دیم به آبی تغییر داده بودند.
سرپرست شرکت آب منطقهای سمنان با اشاره به اقدامات این شرکت در خصوص رفع موانع عملیات اجرایی سامانه انتقال آب از سد کالپوش به شاهرود تصریح کرد: تعیین سهم مردم منطقه از محل تخصیص آب سد کالپوش نخستین و یکی از مهمترین این اقدامات بود و شرکت آب منطقهای در این راستا و به منظور رفع موانع اجرایی این سامانه انتقال آب و تأمین نظرات و مطالبات مردمی، نسبت به اخذ مصوبه افزایش تخصیص آب سد کالپوش برای تأمین بخشی از نیاز شرب و کشاورزی روستاهای اطراف منطقه کالپوش علاوه بر تخصیص قبلی اقدام و مجوزهای لازم را از وزارت نیرو اخذ کرده و بر این اساس بهمیزان یک میلیون مترمکعب برای مصرف شرب روستاهای منطقه و یک میلیون مترمکعب برای مصارف کشاورزی علاوه بر تخصیص قبلی شامل پنج میلیون مترمکعب برای مصرف شرب شاهرود و یک میلیون مترمکعب برای مصرف صنعت منطقه در نظر گرفته و ابلاغ شد تا دغدغه مردم منطقه رفع شود.
احسانی از برگزاری حدود ۲۰ جلسه شورای تأمین استان سمنان و شهرستان میامی با موضوع رفع معارض در این پروژه خبر داد و افزود: انعقاد قرارداد مطالعات تسهیلگری اجتماعی با شرکت مشاور ذیصلاح و انجام خدمات مطالعات ضمن استقرار عوامل مشاور تسهیلگر در محل سد از دیگر اقدامات مهم برای آغاز عملیات اجرایی سامانه انتقال آب از سد کالپوش بوده است.
وی اضافه کرد: "طبقه بندی جمعیتی و شناخت بافت اجتماعی و فرهنگی جوامع مبدأ طرح"، "طبقهبندی مشاغل جوامع روستایی"، "پایش اراضی و مشخص کردن متصرفین ضمن تطبیق با کاداستر و شناسایی نوع کشت غالب و حجم آب مصرفی در اراضی تصرف شده"، "برگزاری جلسات متعدد با موثرین جوامع روستایی"، "برگزاری چندین نشست هم اندیشی با عوامل فنی و حقوقی دستگاههای اجرایی مرتبط از جمله اداره کل جهاد کشاورزی استان، مرکز جهاد کشاورزی سوداغلن، اداره جهاد کشاورزی میامی، فرمانداری میامی و امور آب میامی" از جمله اقدامات مشاور طرح در این راستا بوده است که با فعالیتی بالغ بر یک هزار نفر - ساعت محقق شده است. البته این خدمات با شروع عملیات اجرایی نیز به صورت مستمر توسط مشاور ادامه خواهد یافت.
سرپرست شرکت آب منطقهای سمنان با اشاره به برخی تصرفات غیر مجاز در اطراف سد کالپوش خاطرنشان کرد: با توجه به مذاکرات صورت گرفته با دادستان عمومی و انقلاب شهرستان میامی مقرر شد انجام شکایت کیفری از متخلفان شناسایی شده به عنوان رفع تصرف عدوانی با توجه به تنشهای اجتماعی منطقه به صورت موردی انجام پذیرد، اما در ابتدا و پیش از طرح دعوی، برای افراد شناسایی شده نسبت به صدور و ابلاغ اخطاریه قانونی اقدام و پس از آن در صورت عدم اقدام مثبت در راستای اخطاریههای صادره، سایر اقدامات قانونی مربوطه انجام خواهد شد.
احسانی به سایر اقدامات صورت گرفته در خصوص سامانه انتقال آب کالپوش به شاهرود اشاره و تصریح کرد: "تکمیل مطالعات مرحله اول و دوم این پروژه در سال ۱۳۹۲ و بازنگری مطالعات در سال ۱۳۹۸"، "اخذ مجوز ارزیابی اثرات زیست محیطی از سازمان حفاظت محیط زیست کشور در سال ۱۳۹۷"، "اخذ مجوز کشوری پدافند غیرعامل از سازمان پدافند غیرعامل کشور در سال ۱۴۰۰" و "اخذ تأئیدیه مطالعات از شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در سال ۱۳۹۲" از جمله این اقدامات بوده است.
وی با اشاره به اینکه برای این پروژه مهم مجوز موضوع ماده ۲۳ قانون الحاق (۲) نیز اخذ شده و بر همین اساس اعتبار اجرایی آن در قانون بودجه سال ۱۳۹۶ دارای ردیف اعتباری شده است اضافه کرد: "برگزاری مناقصه به منظور تهیه بخشی از لولههای فولادی مورد نیاز طرح"، از دیگر اقدامات انجام شده در این راستا بوده است و هماکنون مجموعاً لولههای فولادی مورد نیاز برای اجرای حدود ۱۶ کیلومتر از این سامانه در محل انبار کارفرما تخلیه شده است.
سرپرست شرکت آب منطقهای سمنان با اشاره به آخرین اطلاعات از فرایند برگزاری تشریفات مناقصه جدید انتخاب پیمانکار قطعه اول سامانه انتقال آب تصریح کرد: این مناقصه هماکنون در شُرُف ابلاغ پیمان است.
احسانی با تأکید بر اینکه اجرای خط انتقال آب و انعقاد قرارداد با پیمانکار احداث و نصب تجهیزات تصفیهخانه آب شرب مجتمع روستایی در منطقه کالپوش و روستاهای اطراف آن نیز توسط شرکت آب و فاضلاب استان سمنان صورت پذیرفته است ابراز امیدواری کرد که با ابلاغ مصوبات دومین سفر آیتالله رئیسی به استان سمنان عملیات اجرایی این طرح هرچه زودتر آغاز شده و با سرعت به سرانجام برسد.