مدیر مطالعات شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی:
به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عموی شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی، مدیر مطالعات شرکت آب منطقهای خراسان جنوبی با بیان این مطلب اظهار کرد: به دلیل افت سطح آب زیرزمینی و کسری حجم مخزن در محدوده مطالعاتی بشرویه، ممنوعیت توسعه بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی این محدوده تا ۵ سال دیگر تمدید شد.
فاطمه شهابیفرد افزود: براساس نتایج مطالعات و بررسیهای بهعمل آمده، افت سطح آب زیرزمینی و کسری حجم مخزن در محدوده مطالعاتی بشرویه همچنان ادامه دارد.
وی اظهار داشت: بنابراین بهمنظور جلوگیری از افزایش روند افت سطح آب زیرزمینی در محدوده یاد شده، به موجب ماده ۴ قانون توزیع عادلانه آب، ممنوعیت حفر چاه عمیق، نیمه عمیق و احداث قنات و یا هرگونه افزایش بهرهبرداری از منابع آب (به استثنای موارد مندرج در آییننامه اجرایی قانون الحاق یک ماده به قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین و ماده ۵۷ قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت مصوب سال ۸۴ و در حد سقف تخصیص آب ابلاغ شده) در دشت مذکور، مطابق آگهی ممنوعیت شماره ۱۴۰۲/۶۲۳۰۱/۷۰۰ مورخ ۱۴۰۲/۱۲/۱۶ به مدت ۵ سال تا تاریخ ۱۴۰۷/۰۵/۰۹ تمدید شد.
وی گفت: محدوده مطالعاتی بشرویه با مساحت حدود ۶۴۲۷/۰۷ کیلومتر مربع میباشد که از مهرماه سال ۱۳۷۴ تا مهرماه سال ۱۴۰۲ بهطور متوسط سالانه ۰/۵۵ افت سطح آب زیرزمینی مواجه شده است به گونهای که افت مستمر سطح آب زیرزمینی سبب فرونشست دشت شده است.
وی افزود: مجموع اضافه برداشت در بازه زمانی مذکور نیز برابر با ۵۸۹ میلیون متر مکعب می باشد.
شهابیفرد عنوان نمود: جهت بهبود وضعیت آبخوانهای استان و سازگاری با کمبود منابع آب سطحی و زیرزمینی، سند سازگاری با کمآبی استان با همکاری استانداری خراسان جنوبی، شرکت آب منطقهای، سازمان مدیریت و برنامهریزی، سازمان جهاد کشاورزی، دانشگاه بیرجند، شرکت آب و فاضلاب، سازمان صنعت معدن و تجارت، اداره کل منابع طبیعی، سازمان محیط زیست استان تهیه و در اسفند ماه سال ۱۳۹۹ در کارگروه ملی سازگاری با کم آبی تصویب و ابلاغ شد که در این سند برای تمامی آبخوانهای استان، میزان صرفه جویی جهت رسیدن به آب قابل برنامه ریزی با هدف بهبود وضعیت آبخوانهای استان، ذکر شده است.
وی گفت: انتظار میرود با همکاری مسئولان استان و بهره برداران، این سند عملیاتی گردد و از تشدید روند افت سطح آب زیرزمینی جلوگیری بهعمل آید.