چهارشنبه, 7 آذر 1403
مشروح خبر :: نجات تالاب حله با اجرای طرح جامع ساماندهی رودخانه حله استان بوشهر

نجات تالاب حله با اجرای طرح جامع ساماندهی رودخانه حله استان بوشهر

با اجرای طرح جامع ساماندهی رودخانه حله و لایروبی بیش از 140 کیلومتر از طول این رودخانه و زهکش‌های شبکه آبیاری و زهکشی شهرستان دشتستان، تالاب حله حیاتی دوباره خواهد یافت.

به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای بوشهر، «منطقه حفاظت شده حله» یکی از مناطق دارای اهیمت بالای محیط زیستی است که در محدوده سه شهرستان بوشهر، گناوه و دشتستان در استان بوشهر قرار دارد.

بخش وسیعی از این منطقه حفاظت شده را تالاب حله در بر گرفته است که اکوسیستمی غنی به ویژه در حوزه میزبانی از پرندگان مهاجر در فصول سرد سال فراهم آورده است.

کاهش بارندگی‌ها و تداوم خشکسالی دهه‌های اخیر موجب بروز چالش‌هایی در شرایط این تالاب ارزشمند شده است و اکنون با اجرای طرح جامع ساماندهی رودخانه حله، علاوه بر رونق کشاورزی و بهبود شرایط آبیاری نخیلات، شرایط تالاب حله و ساکنین نواحی مجاور آن نیز بهبود خواهد یافت.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای بوشهر در گفتگویی اظهار کرد: یکی از رویکردهای کلان وزارت نیرو، افزایش بهره‌وری آب در بخش‌های مختلف اعم از شرب، صنعت و کشاورزی است و این امر در دستور کار شرکت آب منطقه‌ای بوشهر نیز قرار دارد.

علی محمدی افزود: این شرکت با هدف افزایش راندمان مصرف آب در بخش کشاورزی شهرستان دشتستان و همچنین بهبود شرایط تامین آب رودخانه و تالاب حله، اقدام به اجرای طرح جامع ساماندهی رودخانه حله نموده است.

وی عنوان کرد: این طرح از سه بخش اصلی لایروبی رودخانه حله به طول ۶۱ کیلومتر، لایروبی زهکش‌های اراضی کشاورزی و نخیلات شهرستان دشتستان به طول ۸۰ کیلومتر و احداث دو سازه مقسم بتنی بند بصری تشکیل شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای بوشهر با اشاره به اجرای لایروبی زهکش‌های شبکه‌های آبیاری و زهکشی شهرستان دشتستان گفت: اجرای این طرح یکی از مطالبات دیرینه مردم شهرستان دشتستان بوده است و برای نخستین بار در بیش از ۲۰ سال اخیر اجرایی شده است.

وی افزود: عمده روش آبیاری این منطقه به صورت غرقابی است و این موضوع موجب افزایش زه آب در باغات می‌شود. برای بهبود شرایط آبیاری و افزایش کیفیت محصولات باید این زه آب مازاد به وسیله شبکه‌های زهکشی خارج شود.

محمدی تصریح کرد: این عملیات اجرایی، بزرگترین پروژه لایروبی زهکش‌ها در استان بوشهر است و بیش از ۸۰ کیلومتر از زهکش‌های اصلی شهرستان دشتستان با اعتباری بالغ بر ۸۵۰ میلیارد ریال لایروبی می‌شوند.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای بوشهر گفت: احداث سازه مقسم بند بصری بخش دیگر این طرح جامع است که سازه سنتی این بند، به یک سازه مدرن و بتنی تبدیل شده است.

وی اضافه کرد: این مقسم از دو دهنه بتنی با عرض دهانه ۸ و ۱۲ متر در ورودی شاخه‌های شمالی و جنوبی رودخانه حله ساخته شده است تا نسبت ۶۰-۴۰ تقسیم آب در این دو شاخه، با دقت حداکثری صورت گیرد.

علی محمدی با اشاره به لایروبی دو شاخه شمالی و جنوبی رودخانه حله به صورت فرادستگاهی خاطرنشان کرد: این فرآیند با همکاری شرکت آب منطقه‌ای بوشهر، بسیج سازندگی سپاه امام صادق (ع) و اداره کل محیط زیست استان بوشهر انجام شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای بوشهر اظهار کرد: لایروبی شاخه جنوبی رودخانه حله توسط شرکت آب منطقه‌ای بوشهر به طول ۴ کیلومتر و اعتبار ۸۵ میلیارد ریال انجام شده است و در ایام الله دهه فجر ۱۴۰۲ به بهره برداری رسید.

وی عنوان کرد: بخش دیگر این پروژه، لایروبی شاخه شمالی رودخانه حله به طول ۶۱ کیلومتر است که توسط سازمان بسیج سازندگی سپاه امام صادق (ع) استان بوشهر و با همکاری شرکت آب منطقه‌ای بوشهر انجام شده است.

محمدی افزود: لایروبی شاخه جنوبی رودخانه حله در محل تالاب نیز توسط اداره کل محیط زیست استان بوشهر در حال انجام است تا حجم آب در دسترس با جریان بهتری وارد تالاب شود.

استاندار بوشهر نیز اظهار کرد: بزرگ‌ترین سدهای استان بر رودخانه‌های شاپور و دالکی قرار گرفته‌اند و فرصت مناسبی برای ایجاد یک اقتصاد پایدار ایجاد کرده‌اند.

احمد محمدی زاده افزود: این طرح جامع به عنوان بخشی از ایجاد زنجیره ارزش در حوزه خرمای استان بوشهر قرار دارد و در تولید محصول نخلستان‌های دشتستان و پایین دست آن اثرگذار است.

وی یادآور شد: عملیات لایروبی شبکه‌های زهکشی و رودخانه حله، ظرفیت قابل توجهی را در اجرایی شدن طرح‌های اشتغال‌زایی و کارآفرینی نیز فراهم می‌کند.

کد خبر: 72642
  تاریخ خبر : 1402/12/23
  آخرین به‌روزرسانی : 1402/12/23
 روابط
 316