به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شرکت آب منطقهای خراسان شمالی به مناسبت فرا رسیدن فجر انقلاب اسلامی، در این گزارش چند رسانهای بهصورت متن، فیلم، تصویر و صوت به مهمترین آنها اشاره میشود.
سدهای مخزنی و بندهای انحرافی
تاکنون هشت سد با مجموع گنجایش ذخیره حدود 230 میلیون متر مکعب آب و 10 بند انحرافی در این استان ساخته شده و ساخت پنج سد جدید و شبکههای آبیاری پایاب آنها نیز در دست اجرا است.
طرحهای بزرگ آبرسانی
تامین پایدار منابع آب شرب و بهداشت مردم استان از ماموریتهای ذاتی شرکت آب منطقهای است که این شرکت از بدو تاسیس تاکنون سه طرح بزرگ آبرسانی به شهرهای بجنورد، شیروان و اسفراین از سدهای شیریندره، بارزو و بیدواز و همچنین طرح آبرسانی از منابع آب با کیفیت منطقه به شهرهای گرمه و جاجرم را در مجموع با بیش از 156 کیلومتر خط انتقال اجرا کرده و طرح بزرگ تامین و انتقال آب زیرزمینی از مناطق شمالی استان به شهرهای خراسان شمالی را با احداث 230 کیلومتر خط انتقال در دستور کار دارد که وزارت نیرو با تخصیص و انتقال سالانه 40 میلیون متر مکعب آب زیرزمینی در این زمینه موافقت کرده است و به یاری خدا با اختصاص اعتبارات مورد نیاز، این طرح نیز اجرایی خواهد شد.
احداث شبکههای آبیاری
برای بهبود و توسعه آبیاری زمینهای پایاب سدهای خراسان شمالی تاکنون حدود 22 هزار هکتار زمین کشاورزی در پایاب سدهای استان زیر پوشش شبکه های آبیاری رفته است.
استان خراسان شمالی 6600 کیلومتر رودخانه و مسیل دارد که 2200 کیلومتر آن رودخانهها و مسیلهای مهم است. تاکنون حریم و بستر یکهزار و 464 کیلومتر از رودخانهها و مسیل های مهم استان مطالعه شده است و 154 کیلومتر آن لایروبی و 89 کیلومتر نیز ساماندهی شده است.
مدیریت و حفاظت آبهای زیرزمینی
استفاده بی رویه منابع آب زیرزمینی در خراسان شمالی تاکنون موجب افت سطح آب و کسری مخازن این منابع در مجموع به مقدار بیش از دو میلیارد متر مکعب شده است.
برای حفاظت از منابع آب زیرزمینی در استان خراسان شمالی، کل چاههای کشاورزی برقی این استان به تعداد یکهزار و 189 حلقه به شمارشگرهای هوشمند آب و برق تجهیز شده و دو هزار و 183 حلقه چاه غیرمجاز نیز مسدود شده است.
با مجموع اقدامات حفاظت منابع آب زیرزمینی در استان تاکنون بیش از 27 میلیون متر مکعب از منابع آب زیرزمینی صرفه جویی شده است.
اطلاع رسانی و فرهنگسازی تعادل بخشی منابع آب
تحقق اهداف طرح احیا و تعادلبخشی منابع آب مستلزم همراهی بهرهبرداران است. برای همراهی مردم در طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب، پروژههای مختلفی از سوی شرکت مدیریت منابع آب ایران پیش بینی شده است که طرح دانش آموزی نجات آب و برگزاری نشستهای اطلاع رسانی با گروههای مرجع و قشرهای مختلف موثر جامعه از این جمله است.
طرح دانش آموزی نجات آب یکی از طرحهای زیربنایی فرهنگسازی در استان خراسان شمالی است. با اجرای این طرح تاکنون بیش از 300 هزار دانش آموز در پایه های هفتم، هشتم و نهم تحصیلی زیر پوشش آموزشهای آشنایی با منابع آب قرار گرفته اند و بر اساس آزمونهای معتبر سطح آگاهی آنها بیش از 18 درصد افزایش یافته است.
در راستای پروژه اطلاع رسانی و فرهنگسازی منابع آب برای گروههای مختلف بهرهبردار از منابع آب استان خراسان شمالی، تاکنون نشستهای آموزشی متعددی با اقشار مختلف و موثر جامعه شامل بهرهبرداران منابع آب، نخبگان استانی، مقامات قضایی، زنان روستایی و روحانیون خراسان شمالی برگزار شده و براساس گزارشهای رسمی، شرکت آب منطقهای استان خراسان شمالی پیشرو اجرای طرحهای فرهنگ سازی و اطلاعرسانی منابع آب در سطح کشور است.