پنجشنبه, 8 آذر 1403
مشروح خبر :: پایداری منابع آبی در گرو مدیریت بهینه مصرف است

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز:

پایداری منابع آبی در گرو مدیریت بهینه مصرف است

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان البرز با اشاره به چالش‌های آبی در این استان پرجمعیت اعلام کرد: پایداری منابع آبی البرز در گرو مدیریت بهینه مصرف در بخش های مختلف به ویژه کشاورزی و صنعت است.

به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل ازر وابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای البرز،   داود نجفیان مدیرعامل شرکت گفت: در کارگاه مشارکت تعیین حدود آستانه معیارهای پایداری آب‌ها زیر زمینی دشت هشتگرد استان البرز با بهره‌گیری از تجارب ایالت کالیفرنیا آمریکا اگر مدیریت مصرف در بخش‌های مختلف از جمله کشاورزی و شرب صورت نگیرد به‌طور قطع در آینده مشکل کم آبی البرز و سایر مناطق کشور تشدید می‌شود.

وی با بیان اینکه اکنون فشار مضاعفی به دلیل برداشت‌های بی‌رویه برای صنعت، کشاورزی و شرب روی سفره‌های آب زیر زمینی البرز است، گفت: ۹۹ درصد مصارف صنایع استان از آبخوان‌ها است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز تاکید کرد: متوسط رشد جمعیت البرز به خاطر مهاجرت پذیری ، ۱۱ برابر رشد کشوری است و در زمان حاضر فقط مدیریت منابع آبی با ابزارهای های مختلف علمی و اجتماعی می تواند به عبور از تنش آبی کمک کند.

نجفیان با بیان اینکه اکنون ۸۰ درصد آب شرب البرز از سفره‌های زیر زمینی تامین می شود، گفت : با مرگ آبخوان‌ها در آینده با چالش جدی روبرو خواهیم شد که باید از هم اکنون چاره‌جویی کنیم .

وی ادامه داد: سالانه به واسطه مهاجرت‌ها بیش از ۱۲۰ هزار نفر به جمعیت البرز اضافه می شود که مدیریت منابع آبی و تامین زیر ساخت ها علاج بحران و تنش آبی است.

نجفیان افزود: اکنون ۶ برابر برخی استان‌ها فقط در شهرستان اشتهارد استان البرز سرمایه گذاری صنعتی انجام شده که این موضوع در بخش تامین آب باید مورد توجه قرار گیرد.

تعیین سهمیه برای بخش های مختلف

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز گفت : اگر قرار است که پایداری در توسعه استان انجام شود لازمه آن این است که سهم خاصی از منابع آبی برای بخش‌های مختلف مانند سهم ۲۷۰ میلیون متر مکعبی برای کشاورزی برنامه ریزی کنیم؛ برای هر بخش به فراخور نیاز و اهمیت باید تعیین سهمیه آبی داشت .

وی یادآور شد: به طور مثال بخش کشاورزی که در تامین غذا اثر گذار است باید سهمیه خاص خود داشته باشد و به طور کلی از هدر رفت آب جلوگیری شود.

نجفیان تاکید کرد: دستگاه‌های اجرایی استان البرز نیز به فراخور ظرفیت و مسوولیت خود باید در بحث مدیریت منابع از جمله آب بیش از پیش همکاری کنند تا در آینده با مشکل کمتری مواجه شویم.

مدیرعامل شرکت آب ‌ای البرز گفت: بحث توسعه باید متناسب با ظرفیت‌ها به ویژه در بخش منابع آبی دنبال شود و از دانش و بهره وری غفلت نکنیم.

وی با اشاره به طرح تقویت سفره های زیر زمینی در دشت هشتگرد استان البرز با بهره‌گیری از مطالعه یک طرح علمی برگرفته از تجارب کالیفرنیا گفت: باید مسیرها و راهکارهای مختلف را برای مدیریت آب در شرایط کنونی کشور دنبال کنیم و بهترین گزینه ها انتخاب شود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز با اشاره به ظرفیت‌های علمی و پژوهشی ر دانشگاه‌های کشور بیان کرد: باید از این ظرفیت‌ها برای بهبود شرایط آبی کشور و البرز بهره گرفت؛ براین اساس استان البرز نیز وارد مرحله فعالیت پژوهشی در زمینه راههای نجات سفره های زیر زمینی با کمک مراکز علمی کشور برآمده است.

پیاده سازی الگوی مناسب برای مدیریت منابع آبی کشور

دکتر حامد کتابچی عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس در این نشست گفت: طرح پژوهشی برای تعادل بخشی آب‌های زیر زمینی کشور دردست اقدام داریم که دشت هشتگرد به عنوان الگو انتخاب شده و در حال انجام است.

وی بیان کرد: بر اساس تجارب بین المللی این کار را انجام داده ایم و برهمین اساس کارگاه تخصصی برای تعیین حدود آستانه شاخص های پایداری آب های زیر هشتگرد تشکیل شده است.

این عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد: در این نشست ۲ بخش شامل اهداف، روش شناسی، اهم اقدامات و نتایج کسب شده و تجارب مدیریت پایدار منابع آب زیر زمینی کالیفرنیا و رویکردهای های محلی برای تعیین حدود آستانه منابع آبی در دست بررسی قرار گرفت .

کتابچی گفت: درکارگاه امروز به اولویت بندی بر اساس نظرات کارشناسان پرداخته شد.

وی با اشاره به اینکه این طرح اهدافی بر اساس بررسی مستندات و تجربیات قانون مدیریت پایدار منابع آب زیر زمینی کالیفرنیا در راستای منابع آب پایداردنبال کرده است، اظهار کرد: تا کنون این طرح موفقیت ها و شکست هایی داشته است.

وی ‌گفت: بررسی آثار پیاده سازی این طرح بر روی منابع آبی کشور برای احیاء و تعادل بخشی ادامه دارد و درصدد ارائه راهکارهای مناسب برای بهبود وضعیت منابع آبی استان البرز و کشور هستیم.

این استاد دانشگاه اظهار کرد: برای انجام این کار ما اهداف و برنامه های مختلفی را تعریف کرده‌ایم تا به نتیجه مطلوب دست پیدا کنیم .

وی تاکید کرد: برنامه های متعددی در چارچوپ برنامه تعادل بخشی کالیفرنیا و سازمان های بین المللی و علمی برای پیشبرد طرح مطالعاتی منابع آبی کشور در دست بررسی و اجرا قرار گرفته است.

کتابچی یاد آور شد: الگوهای علمی و شاخص ویژه برای این طرح در نظر گرفته شده و طی چند مرحله پیش خواهد رفت تا الگوی مناسبی بتوان برای کشور پیاده سازی کرد.

 

 

کد خبر: 71616
  تاریخ خبر : 1402/11/04
  آخرین به‌روزرسانی : 1402/11/08
 عباس کیخایی
 87