گزارشی از طرحهای آبی آماده بهرهبرداری در سفر دوم رئیس جمهور به زنجان؛
به گزارش خبرنگار شبکه خبری آب ایران، اتمام طرحهای نیمه تمام تا پایان، روی میز دولت سیزدهم باقی خواهند ماند. این هدف با عزم جهادی دولت برای پایان دادن به مشکلات مردم در حوزه زیرساخت، توانسته امید به آبادانی را بار دیگر در دل مردم شهر و روستا زنده کند.
آب که جاری میشود، حیات و تازگی میآفریند. وزارت نیرو در دو سال اخیر تلاش مضاعفی کرده تا مردم صدای پای آب را در شهر و دیار خود احساس کنند. ولی این هدف دشوار به راحتی محقق نمیشود. چرا که کشورمان درگیر خشکسالی است و تغییرات اقلیمی بیش از آنچه تصور میشد، ایران را متأثر ساخته. با این حال دولت دست روی دست نگذاشته و به شیوههای مختلفی تلاش میکند تا نیازهای طبیعی شهروندان بهخصوص در بخش آب آشامیدنی تأمین و مهیا باشد.
تأمین آب؛ اصلیترین دغدغه دولت در حوزه زیرساخت
بیشک تأمین منابع آب قابل اطمینان برای آشامیدن، صنعت و کشاورزی، از اهداف توسعه پایدار است و در جریان توسعه، تأسیساتی مانند سدها و شبکههای آبیاری و زهکشی میتوانند تاثیرگذار باشند. از ابتدای دولت سیزدهم نیز تاکنون طرحهایی برای رفع تنش آبی مناطق مختلف کشور و آبرسانی به روستاها در دست اجرا و پیگیری بوده است تا با بیشترین میزان اثربخشی، مشکلات تأمین آب شرب به بهترین نحو برطرف شود.
دولت اکنون در آستانه دومین سفر استانی به زنجان است. استانی که به گفته مسئولانش یکی از پیشروترین استانها در حوزه آبرسانی است.
از آنجا که تأمین آب مورد نیاز شرب، کشاورزی و صنایع با حفظ و تقویت منابع آبهای زیرزمینی همواره جزو اصلیترین دغدغههای رئیس جمهور و دولت بوده، طرحهای آبرسانی متعددی همزمان با دور اول سفر رئیس جمهور و هیئت دولت به استان زنجان مصوب شد و در این راستا تأمین اعتبار سدهای در دست ساخت و نیمه کاره و شروع سدسازیهای جدید در مناطق مورد نیاز از جمله پروژههای مصوب در سفرهای استانی رئیس جمهور بود.
به طوری که به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان، پس از روی کار آمدن دولت سیزدهم میزان اعتبارات شرکت آب منطقهای زنجان در بخش طرحهای عمرانی، خطوط انتقال آب و تأسیسات آبی به وضعیت مطلوبی رسید.
از آنجا که بهینهسازی منابع آب برای توسعه کشاورزی، صنعت و مصارف شهری ضروری است، یکی از اهداف اصلی برنامهریزی بهینه منابع آب، تأمین آب پایدار برای همه بخشهای استان است که در آن جمعآوری و ذخیرهسازی آب حاصل از بارندگی و آبهای سطحی از مهمترین برنامههای اجرایی استان زنجان است.
بر همین مبنا، در سفر دوم آیتالله رئیسی به استان زنجان نیز مقرر است علاوه بر آبگیری «سد بلوبین»، افتتاح دو سد میرزاخانلو۲ و ایالو و افتتاح شبکه انتقال آب سد ایالو صورت گیرد و همچنین در حوزه آبرسانی روستایی نیز با افتتاح و بهرهبرداری از ۵۰ طرح روستایی، جمعیتی افزون بر ۲۶ هزار نفر از نعمت آب آشامیدنی سالم و پایدار بهرهمند شوند.
تأمین اعتبار ویژه برای تکمیل «سد بلوبین»
مقرر است آبگیری «سد بلوبین» در سفر دوم آیتالله رئیسی به استان زنجان، به دستور وی آغاز شود. در دور اول سفر رئیس جمهور به استان زنجان اختصاص مبلغ یک هزار و ۸۳۰ میلیارد ریال برای تکمیل سد بلوبین از محل ماده ۵۶ و منابع استانی بود که این مصوبه محقق شد و پس از گذشت ۲ سال از سفر استانی رییس جمهور به زنجان در دور اول، هم اکنون سد بلوبین که در شهرستان ایجرود واقع شده است با هدف تأمین آب شرب شهرهای زرینآباد و حلب با حجم مخزن ۲۹.۷ میلیون مترمکعب و ۱۷.۵ میلیون متر معکب حجم آب تنظیمی، اجرا شده و در آستانه آبگیری قرار دارد.
به گفته اکبر باقری مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان با اجرای پروژه سد بلوبین جریانهای سطحی آب در محدوده این سد کنترل، جمعآوری و ذخیره خواهد شد که از این میزان علاوه بر تأمین سالانه ۳.۵ میلیون مترمکعب آب برای شرب شهرهای زرینآباد، حلب و روستاهای واقع در مسیر طرح، به نیاز آبی صنایع مستقر در این منطقه به میزان بیش از ۶ میلیون مترمکعب نیز پاسخ داده و ۱.۶۴ میلیون مترمکعب حقابههای پایین دست نیز تامین میشود.
خلیل قاسملو معاون هماهنگی برنامهریزی و بودجه سازمان مدیریت و برنامهریزی استان زنجان نیز در همین راستا تصریح کرده که در طول سفر اول آیتالله رئیسی به استان زنجان که در آبان ماه ۱۴۰۰ انجام گرفت، مقرر شد تا تعداد ۸۶
مصوبه در حوزه زیرساخت با ۱۹۵ ذیل پروژه که از بودجه عمومی کشور تأمین مالی میشوند، انجام گیرد. برای سد بلوبین ۱۸۳ میلیارد تومان مصوب شده بود اما ۲۳۰ میلیارد تومان که بیشتر از رقم مصوب بود به پروژه اختصاص یافت و پروژه به پیشرفت فیزیکی ۷۷ درصدی رسید.
هومن خانمحمدی، سرپرست نظارت سد بلوبین نیز در این زمینه گفته است: سد بلوبین در ۱۸ کیلومتری شهرستان ایجرود قرار دارد و هدف از احداث آن، تأمین آب شرب و صنعت در شهرهای زرین آباد و حلب و ۹۲ روستا در این شهرستان است. این سد از نوع خاکی با هسته رسی، دارای ارتفاع از بستر رودخانه ۵۷ متر، حجم کل مخزن سد ۵۴ میلیون مترمکعب با طول تاج ۳۲۰ و عرض تاج ۱۲ متر است.
تأمین آب شرب ۳۹ روستا و دو شهر با افتتاح «سد میرزاخانلو۲»
«سد میرزاخانلو۲» یکی از سدهایی است که در سفر قریبالوقوع هیئت دولت به استان زنجان افتتاح خواهد شد. این سد در ۱۳۰کیلومتری شمالغربی زنجان و ۳۵ کیلومتری شهر آببر و بالادست روستای پاوه رود قدیم واقع شده است. سد میرزاخانلو۲ از نوع خاکی با هسته رسی با حجم کل مخزن ۲.۱۶ میلیون متر مکعب و ارتفاع ۳۶ متر از پی و طول تاج ۴۳۲ متر است.
به گفته باقری مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان، هدف از اجرای این طرح مهم تأمین آب شرب ۳۹ روستا و ۲ شهر چورزق و آببر است و تاکنون برای این سد حدود ۳۲۸ میلیارد و۲۷۰ میلیون ریال اعتبار هزینه شده است.
افتتاح «سد ایالو» پس از ۱۲ سال انتظار
به گفته مسئولان، عملیات اجرایی بدنه «سد ایالو» نیز به پایان رسیده و برای بهرهبرداری در سال جاری منتظر سفر ریاست جمهوری اسلامی ایران است. سد ایالو در سمت شرق روستای ایالو قرار دارد و برای جبران کسری آب شرب ماهنشان پیش بینی شده است. این سد شامل بدنه سد خاکی غیرهمگن با هسته رسی با حجم مخزن ۴ میلیون مترمکعب و به ارتفاع ۳۶ متر از بستر رودخانه و ۳۹ متر از پی و طول تاج ۳۳۱ متر است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان، آببندی پی آبرفتی و بخشی از سنگ پی سد با استفاده از دیوار آببند بتن پالستیک انجام گرفته است. عملیات اجرایی بدنه و تأسیسات جانبی این سد همزمان با سد مراش در اسفند سال ۱۳۹۰ آغاز شده و در حال حاضر با پیشرفت ۹۷ درصدی آماده بهرهبرداری است.
مدیریت مصرف باید در اولویت همه باشد
دولت همه تلاش خود را برای رفع مشکلات آبی کشور به کار بسته است. اما برای پشت سر گذاشتن شرایط کمآبی، مدیریت مصرف باید در اولویت همه باشد. همه باید تلاش کنیم تا با کاهش هدر رفت آب، به تأمین آب پایدار برای همه شهروندان محروم از آب سالم و بهداشتی کمک شود.