به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای کرمانشاه، گروهی از کارشناسان شرکت آب منطقهای کرمانشاه ۲۱ آبان از سازههای تاریخی آب شرق استان در شهرهای بیستون و کنگاور بازدید کردند.
در این بازدید یکروزه از پلهای دوره ساسانی خسرو و بیستون به لحاظ اینکه سازه مشترک آب و راه هستند، بازدید شد.
دانشور نماینده گنجینه شرکت آب منطقهای کرمانشاه، هدف از این بازدید را آشنایی کارشناسان آب بهویژه کارشناسان فنی و اجرایی با مهندسی تاریخ کهن این سرزمین و عملکرد قدرتمند و خردمندانه نیاکان عنوان کرد و گفت: علاوه بر فونداسیون و طراحی با اصول هیدرولیکی در پایهها و طراحی و اجرای تاقهای پل، بلوکاژ اجرا شده در رادیه کف پلها بویژه پل خسرو که بر روی رودخانه پرآب گاماسیاب در پایین دست شهر بیستون که سیلابهای عظیم دو رودخانه گاماسیاب و دینورآب را در خود جاری میسازد احداث شده است، برای مهندسین روزگار کنونی که با انواع ابزار و ماشین آلات سنگین مجهز هستند قابل توجه و تأمل است.
وی افزود: سنگهای بزرگ و سنگین و چیدمان اصولی با ملات ساروجی که به کار رفته و هنوز بیش از ۱۴۰۰ سال همچنان پایداری خود را حفظ کرده و همگی با دست و بدون ماشینن آلات انجام گرفته، میتواند برای مهندسان عصر حاضر درسآموز و برانگیزنده غرور ملی نسبت به اصول علمی در تاریخ مهندسی دوران کهن ما باشد.
دانشور گفت: از سوی دیگر از نظر مطالعات تاریخ مهندسی، میتواند مایه تحقیقات ژرفی در چگونگی عملیات اجرایی این سازه سنگین و عظیم در روزگاری که هیچگونه ماشین آلاتی وجود نداشته است، باشد.
کارشناسان آب منطقهای در پی این برنامه از معبد آناهیتا در شهر کنگاور به عنوان دومین سازه عظیم ایران باستان بعد از تخت جمشید و از سازههای عظیم جهان باستان بازدید کردند.
بنابراین گزارش، به معبد آناهیتا الهه آب، باروری، فراوانی و زیبایی در باور ایرانیان کهن مشهور است. عظمت و پهناوری این عمارت در ۴.۶ هکتار و ستونهای ۳/۵ متری با قطر ۱/۴۵ متر که در ۲۲۰۰ سال پیش با دقت ماشینهای تراشکاری پیشرفته امروزی، اما با دست به شکل استوانه مدور تراشیده شده، انسان را به تحیر و تعمق وا میدارد.
معماری و علوم مهندسی این بنا که در دوران اشکانیان و پیش از ساسانیان ساخته شده، بسیار عظیمتر از پلهای ساسانی شهر بیستون است. وزن هرکدام از ستونها بدون پایه و سرستون حدود ۹/۵ تن است و معدن تهیه این سنگها دو کیلومتری غرب معبد کنگاور (آناهیتا) بوده است.
حفاری و فاصله حمل این سنگها بدون جرثقیلهای غول پیکر امروزی و تریلی سئوالیست که اجداد اشکانی در ۲۲۰۰ سال پیش در ذهن ما ایجاد کرده که تاکنون پاسخی قطعی بدان داده نشده است.
دانشور در ادامه توضیحات خود بیان داشت: اگر در معبد بودن این عمارت برای آناهیتا شک و گمانی تاکنون وجود داشته است، با تحقیق در واژه کنگاور که نام اصلی این بنای دوره اشکانی است، میتوان قطع به یقین گفت این بنا به عنوان معبد آب و برای الهه آب ایرانیان که آناهیتا بوده، بر پا شده است.
وی اظهار داشت: «ور» به معنی برج و بارو و کنگاور یا «کنگ ور» به معنی «برج و بارو یا عمارت کنگ» است. «کنگ» نیز هم نام و هم واژه رودخانه مقدس «گنگ» در هندوستان است که در ریشههای زبانی و آئینی با ایرانیان یکی بودهاند. پس میتوان نتیجه گرفت که «کنگ» همان «گنگ» است و واژهای ویژه آب است. روستای کنگ در دینور نیز بر همین معنا است.