دوشنبه, 5 آذر 1403
مشروح خبر :: شمارش معکوس برای راه‌اندازی بازار پساب در کشور/ برنامه دولت سیزدهم برای بهره‌وری مناسب از آب

پاون از طرح مهم وزارت نیرو برای بازچرخانی آب گزارش می‌دهد؛

شمارش معکوس برای راه‌اندازی بازار پساب در کشور/ برنامه دولت سیزدهم برای بهره‌وری مناسب از آب

امروزه مسئله حفظ و حراست از محیط زیست جزو بزرگترین دغدغه‌های بشر محسوب می‌شود، تا جایی که این موضوع در کشورهای کم آب و خشک به شکل پررنگ‌تری خود را نشان می‌دهد.

به گزارش خبرگزاری آب ایران ،در حال حاضر در بعضی از کشورها درصد بالایی از فاضلاب تولیدی، تصفیه و بازچرخانی می‌شود، در حالی که در کشور ما تصفیه و بازچرخانی پساب، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. حال دولت سیزدهم قصد دارد با امکانات موجود در راستای مدیریت منابع آب کشور از این ظرفیت‌ قابل توجه به‌منظور بهره‌وری آب بازار یا بورسی برای عرضه پساب راه‌اندازی کند.
در فرآیند بازچرخانی، سعی بر این است تا کیفیت پساب به حد مطلوبی برسد؛ به عبارت دیگر هدف اصلی در این فرآیند، جداسازی مواد معلق و آلاینده‌های موجود در فاضلاب است تا بتوان از پساب تولیدی در بخش‌های مختلف از جمله استفاده شهری (آبیاری فضای سبز، کارواش‌ها و شستشو)، استفاده تفریحی (آبیاری زمین‌های گلف، تفریحات آبی)، استفاده صنعتی (سیستم‌های خنک کننده، برج‌های خنک کننده، ساخت بتن و سایر مصارف صنعتی) و موارد زیست محیطی (تغذیه آبخوان‌ها) استفاده کرد.
برای دسترسی به اطلاعات بیشتر در همین رابطه به سراغ مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور رفتیم.
"اتابک جعفری" در گفت‌وگو با پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، با اشاره به موضوع پساب و تاکید وزیر نیرو بر اجرای این طرح اظهار کرد: با افزایش جمعیت، توسعه شهرنشینی و گسترش فعالیت‌های صنعتی، میزان تقاضای آب به طرز چشمگیری افزایش یافته است، به‌طوری که این امر در نهایت موجب بحران آب شده و استفاده مجدد از آب در صنعت، پتانسیل کاهش هزینه‌های تامین آب و تصفیه فاضلاب توسط صنایع و کاهش فشار بر منابع آب را به دنبال داشته باشد.
وی افزود: با توجه به اینکه نقش آب در فرآیند تولید صنایع با یکدیگر متفاوت بوده و بر این اساس ارزش آب نیز در بین صنایع یکسان نیست، نیاز است مطالعات جامعی در این خصوص انجام شود تا تفاوت ارزش اقتصادی آب بازیافت شده بین صنایع مختلف مشخص شود تا صاحبان صنایع بتوانند نتایج آن را مبنایی برای اصلاح مصارف صنعتی قرار دهند.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور، آب را به‌عنوان یکی از منابع حیاتی‌ کشور دانست و گفت: یکی از راه‌های حفاظت از آب، مصرف صحیح آب در حوزه‌های مختلف است یا به ‌عبارتی دیگر استفاده از پساب در بخش صنعت، کشاورزی و فضای سبز در واقع استفاده بهینه از آب است.
وی با بیان اینکه استفاده از پساب در بخش‌های مختلف صنعت، کشاورزی و غیره قابل تسری به تمامی استان‌ها و شهر‌ها است، خاطرنشان کرد: تخصیص پساب به صنعت و در برخی استان‌ها به بخش کشاورزی یکی از برنامه‌های مهم وزارت نیرو است.
جعفری با اشاره به اقدامات انجام شده در قانون بودجه سال آینده، گفت: در قانون بودجه ۱۴۰۱ یک بند مناسبی برای این موضوع اختصاص پیدا کرده که دارای ظرفیت‌های قابل توجهی برای بازچرخانی و افزایش بهره‌وری آب است و بر این اساس بازار یا بورسی برای عرضه پساب به منظور استفاده در بخش کشاورزی و صنعت در حال تشکیل است، به این مفهوم که منابع جدید برای تخصیص وجود خواهد داشت.
وی با بیان اینکه سالانه 328.7 میلیون مترمکعب حجم پساب واگذار شده است، گفت: تعداد 46 قرارداد‌ به روش بیع متقابل و فروش پساب به امضا رسیده که مجموع آن‌ها 164 هزار میلیارد ریال شامل ساخت و بهره‌برداری است.

کد خبر: 61088
  تاریخ خبر : 1401/04/26
  آخرین به‌روزرسانی : 1401/04/26
 مهتاب علی بخشی
 683