به گزارش خبرگزاری آب ایران، مدیر عامل شرکت آب منطقه ای هرمزگان گفت: رودخانه میناب یکی از رودخانه های مهم استان هرمزگان بوده که در دشت میناب و به فاصله تقریبی 120 کیلومتری شرق بندرعباس جریان دارد. این رودخانه پس از عبور از دشت میناب و آبیاری اراضی در سطحی بالغ بر 15 هزار هکتار، به دریای عمان سرازیر می شود.
جمشید عیدانی ادامه داد: سد مخزنی میناب موسوم به سد استقلال بر روی این رودخانه و در بالادست شهر میناب احداث شده است. این سد با هدف مهار سیلاب و تأمین آب پایدار برای شرب و کشاورزی دشت میناب ، منطقه و همچنین شرب شهر بندرعباس احداث و از سال 1365 مورد بهره برداری قرار گرفته است. با وجود سد مخزنی میناب و تأثیر آن در مهار نسبی سیل، وقوع سیلابهای شدید با دبی اوج و حجم بسیار زیاد در این حوضه همواره اتفاق افتاده و خسارات فراوانی برجای گذاشته است.
وی با شاره به وقوع بارندگی های فراوان در دی ماه سال گذشته که موجب بروز خسارت به برخی مناطق استان شد توضیح داد: دخل و تصرف در بستر و کرانه های رودخانه، کاربری نامناسب در حاشیه آن و بطور کلی تغییرات ایجاد شده در بستر و عدم توجه به حریم رودخانه، چالشها و محدودیت هایی را در پی داشته است. از این رو اجرای طرح ساماندهی و حفاظت مناطق حاشیه رودخانه میناب را بعنوان یک اولویت و امری ضروری نمایان ساخته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای هرمزگان با اشاره به نقش این شرکت در تامین آب مورد نیاز هرمزگان به عنوان یک دستگاه حاکمیتی تاکید کرد: حفاظت و نگهداری از منابع آب شیرین سطحی و زیرزمینی یک وظیفه حاکمیتی محسوب شده که وزارت نیرو به نمایندگی از حاکمیت جمهوری اسلامی، این وظیفه را بر عهده دارد. تعیین حدود بستر و حریم رودخانهها و جلوگیری از تجاوز به بستر، حفاظت از رودخانهها در مقابل منابع آلاینده، ساماندهی رودخانهها و کاهش خطرات ناشی از سیلاب و فرسایش و ... نمونههایی از اعمال حاکمیت در این زمینه است.
عیدانی یاد آور شد: در این خصوص شرکت سهامی آب منطقه ای هرمزگان بعنوان متولی بهره برداری از رودخانه های استان، مطالعات تعیین حد بستر و حریم و ساماندهی رودخانه میناب، حد فاصل سد مخزنی تا الحاق به دریا را در سال 1389 از طریق مشاور ذیصلاح انجام و تکمیل نمود. لیکن با توجه به محدودیت های اعتباری امکان ادامه و تکمیل مطالعات طراحی و همچنین اجرای ساماندهی رودخانه فراهم نگردید.
وی ادامه داد: به دنبال وقوع سیلاب در فروردین سال 1399 و تحمیل خسارت به مناطق پایین دست رودخانه، تکمیل مطالعات مرحله دوم سرعت گرفته و ظرف مدت کوتاهی این مطالعات نهایی و طرح های ساماندهی رودخانه میناب مشخص گردید. بر اساس این مطالعات کل رودخانه میناب به دو بخش اصلی شهری و غیر شهری تقسیم و بطور کلی رودخانه به پنج بازه عملیات طبقه بندی شده است که مهمترین بازه های دارای اولویت آن را بازه محدوده شهری میناب و همچنین بازه چهارم در پایین دست منطقه گورزانگ تا تمبک تشکیل می دهد.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای هرمزگان تشریح کرد: محدوده شهری میناب دارای اهمیت فراوان امنیتی، اقتصادی و اجتماعی بوده و در سالهای اخیر طرح های کنترل سیلاب برای آن به انجام رسیده است، لیکن تکمیل عملیات در آن با مشارکت بخش خصوصی برنامه ریزی شده است. همچنین محدوده بازه چهارم در بخش غیرشهری در پایین دست منطقه گورزانگ که بیشترین خسارات ناشی از وقوع سیلاب فوق به این مناطق تحمیل گردید، بعنوان اولویت اول محدوده غیر شهری قلمداد و اجرای عملیات ساماندهی برای این مناطق مطرح گردید.
عیدانی با اشاره بر این نکته که پروژه ساماندهی و لایروبی رودخانه میناب به سرعت در حال پیگیری است گفت: بر این اساس دستگاه سرمایه گذار پس از ارزیابی لازم انتخاب و قرارداد فی مابین شرکت آب منطقه ای بعنوان دستگاه سرمایه پذیر و با مشارکت دوشرکت مدیریت تانا انرژی و پرهون طرح بعنوان کنسرسیوم سرمایه گذاری این طرح انعقاد و قرارداد آن در دیماه ابلاغ گردیده است. همچنین به موازات قرارداد انجام خدمات نظارت عالیه و کارگاهی بر اجرای طرح به دستگاه مهندسین مشاور ابلاغ شده است.
وی در خصوص وضعیت و ویژگی های فنی و تخصصی پروژه مورد اشاره توضیح داد: طول دایک احداثی از محدوده گورزانگ تا روستای تمبک پایین 15 کیلومتر و ارتفاع آن بطور متوسط 5 تا 6 متر است و میزان پیشرفت فیزیکی آن نیز تا پایان خرداد ماه 1401 بیش از 22 درصد بوده است.
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای هرمزگان در پایان با اشاره بر اهمیت رسیدگی به موقع به رودخانه ها و مسیل ها و لزوم تامین اعتبارات مالی لازم جهت تسریع در اجرای پروژه ها یاد آور شد: بروز سیلاب در دی ماه گذشته موجب افزایش ذخایر و منابع آبی استان شد و البته بروز خسارت برخی مناطق را به دنبال داشت. خوشبختانه با ورود به موقع و حمایت های استاندار کارها بخوبی مدیریت شد و در همین زمینه لازم است از استاندار هرمزگان در جهت رفع موانع و پیشرفت کارها مساعدت و همکاری همه جانبه را داشته اند تقدیر و تشکر داشته باشیم.