معاون مدیرکل دفتر توسعه نظام های فنی -بهره برداری و دیسپاچینگ برقآبی در مصاحبه با رادیو جوان عنوان کرد:
به گزارش شبکه خبری آب ایران ،حمید رحمانی در گفتگو با رادیو جوان تصریح کرد: هم اکنون سالیانه حدود ۵ میلیارد مترمکعب آب بیش از میزان تغذیه آبهای زیرزمینی مصرف می کنیم که این موضوع وضعیت ذخایر آبهای زیرزمینی را با مشکل مواجه ساخته است.
وی افزود: براساس نظر سنجی انجام شده توسط برخی رسانهها، بیش از ۴۰ درصد از مردم هنوز وضعیت بحرانی آب در کشور را باور ندارند و این موضوع چالش بحران آب را دوچندان می کند.
رحمانی عنوان کرد: بحران آب موضوع در یکی دو سال اخیر ایجاد نشده، بلکه حاصل رفتار و عملکرد نادرست ۴۰ و یا ۵۰ سال اخیر ماست و تنها راهکار برون رفت از آن اصلاح رفتار و مدیریت مصرف آب است.
معاون مدیرکل دفتر توسعه نظام های فنی -بهره برداری و دیسپاچینگ برقآبی منابع آب ایران اظهار داشت: بحران آب در کشور بیشتر از اینکه ناشی از خشکسالی و کاهش بارش ها باشد، انسان محور است، ما به دلیل بهره برداری بی رویه از منابع آب همان بلایی که سر تالاب ها، جنگل ها و سایر منابع طبیعی آوردیم، بر سر منابع آب زیرزمینی خود آورده ایم.
رحمانی ادامه داد: طبق شاخص های بین المللی (فالکن مارک) هر کشوری بیش از ۴۰ درصد از منابع آب زیرزمینی تجدیدپذیر خود را مصرف کند دچار تنش آبی خواهد شد، این در حالی است که ما در خیلی از دشت های کشور بیش از ۱۰۰ درصد این آبها را مصرف کرده ایم.
وی گفت: به دلیل مصرف بی رویه ذخایر آبهای زیرزمینی در بیشتر مناطق کشور با مشکل فرونشست زمین، خشک شدن چاهها، چشمه ها و قنوات مواجه هستیم و تبعات نگران کننده تری هم ما را تهدید می کند.
وی در ادامه اضافه کرد: رفع مشکل آب و مدیریت بحران منابع آب به تنهایی از وزارت نیرو ساخته نیست. این وزارت وظیفه تامین آب در بخش های مختلف را برعهده دارد و اتفاق اصلی با در بخش مصرف آب روی دهد. بزرگترین مصرف کننده آب وزارت جهاد کشاورزی است که در قدم اول باید با ارایه الگوی کشت نظام آبی در بخش کشاورزی ایجاد کند.
رحمانی انجام اقدامات برای ایجاد تعادل بین منابع و مصارف را یادآور شد و تصریح کرد: جهاد در آستانه ورود به جنگ آب است و وجود تنش های آبی مابین کشورهای همسایه مثل ترکیه و عراق نمونه بارز این تنش هاست.
معاون مدیرکل دفتر توسعه نظام های فنی -بهره برداری و دیسپاچینگ برقآبی منابع آب ایران همچنین گفت: برای حل معضل بحران آب باید آمایش سرزمین داشته باشیم. باید چشم انداز مشترکی در کشور ایجاد شود و تمام تصمیم گیری ها بر اساس یک چشم انداز و رویکرد مشترک عملیاتی شود. طبق ماده 35 قانون برنامه ششم توسعه وزارت نیرو مکلف شده 11 میلیارد متر مکعب از برداشتهای آب زیرزمینی بکاهد.
رحمانی افزایش تولید و خودکفایی در برخی محصولات غیراستراتژیک کشاورزی را مغایر با سیاست های نظام در صرفه جویی منابع آب دانست و افزود: سیاست های افزایش جمعیت و توسعه صنعت باید با نگاه محوری به موضوع آب و منطبق با ظرفیتهای آبی صورت گیرد تا منجر به توسعه پایدار شود.
وی صادرات محصولات کشاورزی را برای کشور خشک و نیمه خشکی مثل ایران به هیچ عنوان به صلاح و صرفه ندانسته و اظهار نمود با صادرات محصولات کشاورزی در اصل آب شیرین را به خارج از کشور صادر میکنیم که در مقابل درآمد حاصل از آن هیچگونه صرفه اقتصادی ندارد.
رحمانی توجه به آب مجازی، همسو کردن هدف گذاری ها در بخش های مختلف مصرف، جلوگیری از کشت محصولات پرآب بر، کشت محصول برنج فقط در مناطق شمال کشور و فرهنگ سازی و اطلاع رسانی گسترده را از جمله راهکارهای اصولی برای مقابله با تشدید بحران آب در کشور عنوان کرد.