به گزارش شبکه خبری آب ایران ، عیسی بزرگ زاده اظهار کرد: اگرچه ایران در مورد آبهای متعارف و بارش ها بهره نبرده است اما دو منبع آبی در شمال و جنوب کشور (دریای خزر در شمال و خلیج فارس و دریای عمان در جنوب) نعمت بزرگی برای کشور محسوب می شود.
وی افزود: دسترسی به این دو منبع، می تواند الگوی توسعه در کشور را دریا پایه کند و در مورد تامین آب نیز می تواند درشرایط بحرانی کمک بزرگی به کشورمان بکند.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان منابع آب و تلفیق بودجه شرکت مدیریت منابع آب ایران تصریح کرد: نکته ی مهم که در خصوص شیرین سازی آب دریاها این است که شیرین سازی آب در شرایط اقتصاد کنونی گران تمام می شود. چرا که برای شیرین سازی آب باید انرژی مصرف کرد و به طور عمده در این فرآیند از انرژی برق استفاده می شود.
بزرگ زاده گفت: ما راهکاری جز استفاده از آب دریا نداریم کما اینکه از گذشته های دور در نواحی ساحلی از این ظرفیت استفاده می کردیم و اکنون هم در کاربری های مختلف از طریق نمک زدایی یا بدون نمک زدایی از آب دریا استفاده می شود.
وی با اشاره به کاربری مختلف آب دریا در صنایع بیان کرد: مثلا برای پرورش میگو در سواحل و یا گسترش صنایعی که نیاز به تصفیه و نمک زدایی ندارند به طور مستقیم از آب دریا استفاده می شود. استفاده از آبشیرینکن ها در نوار ساحلی کشور نیز پیش از این وجود داشته و در چند سال اخیر نیز با همکاری صنایع خط انتقال از دریای عمان به مسیر کرمان و یزد احداث شده است و بهره برداری آن در فازهای اولیه شروع شده است.
عیسی بزرگ زاده اظهار کرد: در سال جاری نیز مجلس شورای اسلامی قانون خوبی در خصوص انتقال آب از دریای عمان به استان سیستان و بلوچستان را تصویب کرد که خبر مسرت بخشی برای مردم این خطه بود.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان منابع آب و تلفیق بودجه شرکت مدیریت منابع آب ایران افزود: اراده خوبی در دولت و مجلس به منظور توجه ویژه به استان سیستان و بلوچستان وجود دارد و وزارت نیرو توجه ویژه ای به این موضوع دارد.
وی اضافه کرد: روش های مختلفی برای تامین مالی این موضوع مثل انتخاب سرمایه گذار و یا استفاده از تهاتر نفت پیش بینی شده است و از سوی دیگر بخش خصوصی صنایع و معادن نیز برای ایجاد خط انتقال در حال اقدام می باشند.
بزرگ زاده ایران را یکی از کشورهای خوداتکا در صنعت آب نامید و گفت: کشور در سنوات اخیر در موفق به بومی سازی تکنولوژی شده است. البته نسبت به طرح ها ممکن است از 10 تا 35 درصد به تکنولوژی های خارجی نیاز داشته باشیم اما به طور کلی، خوداتکایی مناسبی در بخش صنعت آب وجود دارد.
وی افزود: در بخش عمرانی خودکفایی و خوداتکایی به دانش بومی 100 درصد است. همچنین در بخش تجهیزات از جمله تولید لوله کشورمان مستقل است و اما بخشی دیگر از تجهیزات را هنوز از بیرون تهیه می کنیم که در آینده این بحث هم قابل حل شدن است.
بزرگ زاده اظهار کرد: مهندسان ما در حال حاضر تسلط کاملی به تامین تجهیزات و منابع مورد نظر دارند و می توانند با طراحی های خود ما را به تکنولوژی های خارجی بی نیاز کنند.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی کلان منابع آب و تلفیق بودجه شرکت مدیریت منابع آب ایران بیان کرد: در حال حاضر آب انتقالی به شرق کشور به دلیلی گرانی بسیار بالا، به عنوان مسئولیت اجتماعی صنایع در بخش شرب استفاده می شود. البته وزارت نیرو در چارچوب قانون هزینه های تامین آب مورد نظر را پرداخت می کند اما این هزینه با بهای سنگین صنایع قابل مقایسه نیست.
وی یادآور شد: به طور کلی صنایع باید آب مورد نیاز خود را در قالب بسته سرمایه گذاری تامین کنند و یکی از اقداماتی که در وزارت نیرو پیگیری می شود، اقناع صنایع در تامین آب خود است تا ظرفیت موجود در راستای مصارف محیط زیست و شرب استفاده شود.