مدیرکل دفتر توسعه نظام فنی، بهره برداری و دیسپاچینگ برق آبی منابع آب ایران مطرح کرد؛
به گزارش شبکه خبری آب ایران ، جواد حاجیانی با بیان اینکه به منظور حفاظت از منابع آب زیرزمینی، 757 گروه گشت و بازرسی در کشور فعال شده است، تصریح کرد: اتمام آماربرداری صحرایی سراسری مرحله سوم، فعالیتهای اطلاعرسانی و فرهنگسازی در سطح مدارس و اجتماع، پیادهسازی الگوی مدیریت مشارکتی منابع آب زیرزمینی در دشتهای پایلوت و همچنین انسداد 104هزار حلقه چاه غیرمجاز و نصب 92 هزار دستگاه کنتور هوشمند حجمی بر روی چاههای مجاز از جمله اقدامات انجام گرفته در طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در کشور بوده است.
وی توسعه سامانههای فرایند محور (ساماب) و سامانه کنترلی(سامگشت) و سامانه کنترل پروژه(MCDM) از دیگر اقدامات انجام شده در اجرای این طرح ذکر کرد و اظهار داشت: در نتیجه اقدامات کنترلی و نظارتی طبق برنامه های فوق تاکنون 3.378 میلیارد متر مکعب آب زیرزمینی، مدیریت و کنترل برداشت شده است.
مدیرکل دفتر توسعه نظام فنی، بهره برداری و دیسپاچینگ برق آبی خاطرنشان کرد: طرح احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی به صورت گسترده و سازمانیافته برای صیانت از منابع آب زیرزمینی دنبال می شود.
حاجیانی گفت: اجرای این طرح اگرچه تا کنون نتوانسته است روند کاهش ذخایر آب زیرزمینی را متوقف کند ولی طبق بررسی دادههای شبکهی پیزومتری کشور، سرعت تخریب آبخوانها و کاهش ذخایر منابع آب زیرزمینی در مقایسه با قبل کاهش داشته است.
وی با اشاره به اجرای برنامه سازگاری با کم آبی برای نجات منابع آب زیرزمینی در سطح کشور عنوان کرد: درصورت اجرای این برنامه که به صورت استانی و با جزییات دشت به دشت تدوین و ابلاغ شده است، در مجموع بالغ بر 14 میلیارد متر مکعب از برداشت فعلی چاههای آب با انجام اقدامات همزمان و مهمی نظیر پرومسلوب المنفعه کردن چاههای غیرمجاز، کنترل اضافه برداشت چاههای مجاز و اصلاح و تعدیل پروانه ها جلوگیری خواهد شد.
وی سازگاری با کم آبی و احیاء و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی را نیازمند همراهی و مشارکت جامعهی هدف و همه ذیمدخلان عنوان کرد و افزود: این کار جز از طریق مشارکت همه ذینفعان و بدنهی اجتماعی بهرهبرداران آب زیرزمینی، میسر نخواهد شد.
مدیرکل دفتر توسعه نظام فنی، بهره برداری و دیسپاچینگ برق آبی بیان داشت: به دلیل وقوع خشکسالیهای متوالی، اضافه برداشت چاههای مجاز بویژه در بخش کشاورزی، حفر و برداشت چاه های غیر مجاز، خلاء قوانین با بازدارندگی کافی و عدم تحقق کامل تجهیز چاهها به ابزار اندازهگیری مناسب، منابع آب زیرزمینی در شرایط حادی قرار دارد.
حاجیانی در پایان یادآور شد: خروج آب زیرزمینی از شرایط دشوار فعلی، مستلزم تقویت نگرش فرابخشی و بهبود سازوکارهای تنظیمکنندهی روابط همه ذینفعان و ذیمدخلان از جمله حمایت از تشکیل تشکل های آب بران در همه دشتهای کشور و واگذاری اکثر فعالیتهای تصدیگری به آنها است، به گونه ای که تشکل های یاد شده با نظارت عالیه دولت، در تهیه و تدوین ضوابط و دستورالعملهای مورد نیاز، دریافت و هزینه کرد حق النظارهها و ساماندهی بازار آب مشارکت فعال داده شوند.