در جلسه امروز هیئت وزیران انجام شد؛
به گزارش شبکه خبری آب ایران ، به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون) در جلسه امروز هیئت وزیران که به ریاست "محمد مخبر" معاون اول رئیس جمهور برگزار شد، با هدف حفظ و احیای تالابهای کشور و جلوگیری از تخریب آنها و نیز لزوم توجه به ارزشهای بوم شناختی و کارکردهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیستگاهی تالاب، دولت با اصلاح آییننامه «جلوگیری از تخریب و آلودگی غیرقابل جبران تالابها» موافقت کرد.
به موجب اصلاح آییننامه مذکور، هرگونه فعالیتهای انسانی در بستر و حریم بومشناختی که منجر به تنزل برگشتناپذیر ارزشهای بومشناختی و کارکردهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیستگاهی تالاب شود، در زمره تخریب و آلودگی غیرقابل جبران تالاب تلقی میشود.
صدور پروانه اکتشاف و بهرهبرداری معدنی در تالابهای موضوع قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست با رعایت قانون معادن اصلاحی سال ۱۳۹۰ مستلزم مجوز شورایعالی حفاظت محیط زیست بوده و در مورد سایر تالابها الزاماً منوط به اخذ تأییدیه سازمان است.
همچنین صدور پروانه جدید چرای دام در تالاب و حریم بوم شناختی تالابهایی که در پارکهای ملی و آثار طبیعی ملی قرار دارند، ممنوع است و در سایر تالابها، تجدید ممیزی و صدور پروانه جدید چرای دام در تالاب و حریم بومشناختی آن منوط به تأیید سازمان است.
موافقت دولت با اصلاح شرح وظایف و برنامههای کارگروه ملی سازگاری با کمآبی
با توجه به لزوم بررسی و مدیریت پدیده فرونشست زمین به عنوان یکی از پیچیدهترین چالشها در حوزه مدیریت مخاطرات طبیعی و ضرورت پیشگیری از خطرات آتی این پدیده و نیز اقدام عاجل در رابطه با تعادل بخشی آبخوانها در دشتهای ممنوعه و بحرانی کشور و مدیریت الگوی کشت و جلوگیری از کشت نابجای محصولات کشاورزی، هیئت وزیران با اصلاح شرح وظایف و برنامههای «کارگروه ملی سازگاری با کم آبی» موافقت کرد.
بر این اساس، پایداری سرزمین و اتخاذ تصمیمات مناسب در این زمینه از طریق پیگیری امور مربوط در چارچوب قوانین و اسناد آمایش سرزمین، به شرح وظایف «کارگروه ملی سازگاری با کم آبی» اضافه میشود.
همچنین به موجب اصلاحیه یاد شده، رؤسای سازمانهای زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور (بدون حق رأی) به ترکیب اعضای کارگروه یاد شده اضافه میشوند. همچنین به موجب اصلاحیه فوق، موارد مانند تعیین چگونگی توزیع کمبود آب بین مصارف مختلف (شامل شرب و بهداشت، صنعت، کشاورزی، فضای سبز و محیط زیست) از طریق بررسی و تعیین اولویت مصارف در قالب منابع آب در دسترس در سال آبی در چهارچوب منابع آب تخصیص یافته توسط وزارت نیرو در هر حوضه/ استان با تأکید بر تأمین نیاز آبی تالابها به فهرست شرح وظایف کارگروه ملی سازگاری با کم آبی اضافه میشوند.
پیگیری و هماهنگی های لازم برای رفع موانع اجرای برنامه های سازگاری با کم آبی استان ها
برنامهریزی، یکپارچهسازی و بروزرسانی بانکهای اطلاعاتی مرتبط با برنامههای سازگاری با کم آبی در بخشهای مختلف کشور و برنامهریزی برای تسهیل دسترسی به آنها برای تدوین و پایش عملکرد برنامههای سازگاری با کمآبی و حسابداری آب برنامهریزی استفاده از ظرفیتهای اعتباری و تسهیلاتی در اختیار دستگاههای اجرایی و استانها برای تنوع بخشی معیشتی بهره برداران مجازی که در اجرای برنامههای سازگاری با کم آبی دچار مشکل معیشتی میشوند.
بررسی علل و راهکارهای مواجهه با پدیده فرونشست زمین و پیگیری و هماهنگی اقدامات مرتبط
هماهنگی و همافزایی برای ارتقای بهره وری آب در تمامی بخشهای مصرف
هماهنگی تهیه و اجرای پیوستهای اجتماعی- فرهنگی، ترویجی و آموزشی برنامههای سازگاری با کم آبی
هماهنگی و پیگیری برنامهریزی تأمین کنتورهای هوشمند حجمی مورد نیاز متناسب با برنامه سازگاری با کم آبی استانها
بررسی و تصویب شاخصهای ارزیابی اثربخشی برنامههای سازگاری با کم آبی در ارتقای پایداری منابع آب و ارایه گزارشات سالانه عملکرد برنامهها در سطوح استانی و ملی به هیئت وزیران
همچنین رییس کارگروه استانی میتواند حسب دستور جلسه، از دستگاههای اجرایی ذیربط بدون حق رأی در جلسات دعوت به عمل آورد.
اجرای سیاستهای واپایی (کنترل) سطح زیرکشت و اعمال محدودیت یا ممنوعیت کشت برنج (خارج از استانهای گیلان و مازندران) با توجه به محدودیتهای منابع آبی در استانهای مختلف در کارگروه ملی سازگاری با کمآبی استانها هماهنگ میشود.