چهارشنبه, 14 آذر 1403
مشروح خبر :: مرمت و بازسازی تأسیسات آبی و برق آبی؛ حلقه مفقوده مدیریت منابع آب

یادداشت؛

مرمت و بازسازی تأسیسات آبی و برق آبی؛ حلقه مفقوده مدیریت منابع آب

مهندس حسین اکبری، مدیر بهره برداری و نگهداری از تأسیسات آبی و برق آبی شرکت آب منطقه ای مرکزی

اصولاً  هر وسیله ای حتی کوچک، برای نگهداری و تعمیر نیاز به هزینه دارد تا در صورت لزوم ضمن داشتن کارایی مورد نظر از حیز انتفاع خارج نشده و خسارتی به همراه نداشته باشد.

امروزه بهره‌ برداری و نگهداری از تأسیسات آبی و برق آبی موضوع قابل توجه و مهمی است که بایستی جدی تلقی شود و عدم توجه به این امر خسارت فراوانی خواهد داشت که جبران آن بسیار دشوار است.تا جاییکه می توان گفت هزینه های  اندک  نگهداری و تعمیرات بموقع  تأسیسات و ساختمانها باعث کاهش هزینه های سرسام آور بعدی خواهد شد.

از آن‌جائیکه  مقدار عرضه آب همیشه محدود بوده و مقدار تقاضا نیز با افزایش جمعیت و بهبود سطح زندگی دائماً بالا می‌رود، برنامه‌ریزی جهت استفاده بهینه از منابع آب و بهره‌برداری و نگهداری از تأسیسات آبی و برق آبی دارای اهمیت ویژه‌ای است. خوشبختانه بعد از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی و در راستای محرومیت زدایی، حفظ منابع آب ، تولید انرژی پاک ، تأمین آب شرب با کیفیت و اشتغال زایی،  چندین هزار پروژه کوچک و بزرگ با هزینه‌ای بالغ بر هزاران هزار میلیارد تومان در بخش های مختلف ذخیره، تأمین، انتقال و تولید برق آبی صورت گرفته است که امروزه حتی کشورهای پیشرفته نیز برای تأمین اعتبار اجرای این پروژه‌ها با مشکل روبرو شده اند.

از این رو، استفاده بهینه از منابع آب و تأسیسات مربوط به آن، جزو اهداف مهم دست اندرکاران مدیریت منابع آب در ایران بوده و در این زمینه، بهره برداری، نگهداری و مدیریت مناسب تأسیسات آبی و برق آبی حائز اهمیت فراوان می باشد.

با توجه به اینکه برای  اجرای پروژه های تأمین و انتقال آب منابع مالی زیادی هزینه می شود، لذا بهره برداری و نگهداری صحیح، اصولی و پیشگیرانه و تأمین هزینه های مربوط به آن  باید در اولویت اصلی وزارت نیرو قرار بگیرد  چرا که شاید با همین بازبینی در مطالعات و نحوه مدیریت منابع و مصارف و یا حتی اصلاحات سازه ای برخی از تأسیسات، راندمان و بهره وری آنها نیز افزایش یابد.

اما متأسفانه بعد از احداث و افتتاح پروژه ها، ردیف بودجه و اعتبارات آن بسته  می شود و چه بسا پروژه‌ای صرفاً بخاطر تبلیغات گروهی و  سیاسی، قبل از تکمیل افتتاح شده و بعد از افتتاح با توجه به بسته شدن ردیف اعتباری، کارایی و بهره‌وری پروژه به حداقل کاهش می یابد چرا که این هزینه ها از توان بودجه جاری شرکتها خارج بوده و تا زمانی که نرخ آب و برق با قیمت واقعی آن فاصله زیادی دارد نمی توان هزینه های لازم را تأمین کرد.

لذا میطلبد که طی برنامه هفتم توسعه بجای افتتاح و کلنگ زنی پروژه های جدید، اعتبارات موجود جهت مرمت و بازسازی تأسیسات آبی تخصیص داده شود و گروهی متشکل از کارشناسان خبره ضمن بازدید و بررسی و مطالعات میدانی و استفاده از سیستم های جدید،  برآورد لازم را انجام داده تا بتوانیم پروژه‌های موجود را  به بهره‌وری بهینه برسانیم.

در حال حاضر در بخش منابع آب اعتبار تخصیصی بالغ بر 100 میلیارد تومان است که با یک حساب سر انگشتی شاید به میزان یک ده هزارم قیمت پروژه ها نبوده و این در حالیست که طی سالهای اخیر مصالح مورد نیاز در این تأسیسات افزایش تا 400 درصدی را داشته  است . لذا پیشنهاد می گردد حداقل طی چند سال سالیانه اعتباری بیش از 1000 میلیارد تومان جهت پروژه های تامین آب اختصاص داده شده و جهت پروژه های انتقال و بروزرسانی و به حداقل رساندن افت شبکه های انتقال و جلوگیری از نشت و..   نیز هزینه های لازم پیش بینی گردد زیرا اگر این تأسیسات آسیب جدی ببینند باید چندین برابر جهت احداث تأسیسات جایگزین هزینه کرد.

 

کد خبر: 56555
  تاریخ خبر : 1400/09/22
  آخرین به‌روزرسانی : 1400/09/22
 کمال آبادی
 247