به گزارش شبکه خبری آب ایران ،"اسماعیل افشاری" با بیان اینکه ایستگاههای شرکت آب منطقهای کمی متفاوت از ایستگاههای هواشناسی بوده خاطرنشان کرد: این میزان بارندگی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 44 درصد و در مقایسه با درازمدت 33 درصد منفی است.
افشاری با بیان اینکه کاهش میزان بارندگی خود را روانآبها نشان میدهد، افزود: ورودی سدهای استان زنجان 70 درصد کاهش یافته است بهطوری که این میزان ورودی در سال گذشته 225 میلیون مترمکعب بود ولی امسال به 76 میلیون مترمکعب رسیده است و آبی که اکنون در پشت سدها ذخیره شده است 252 میلیون مترمکعب بوده و این در در حالی است که سال گذشته ورودی سدهای استان 272 میلیون مترمکعب بود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان با بیان اینکه امسال 27 میلیون مترمکعب آب کمتری ذخیره شده است، گفت: 20 میلیون مترمکعب از این آب به تنهایی متعلق به سد تهم است که بخش عمده آب مرکز استان از این سد، تامین میشود.
وی در خصوص تاثیر بارندگیهای چند روز گذشته بر افزایش ذخایر آبی اظهار داشت: با توجه به خشکسالی و خشک بودن زمین، بارندگیهای اخیر فقط در میزان رطوبت خاک میتواند موثر باشد اما تاثیری در روانآبها ندارد.
افشاری خاطرنشان کرد: بارندگی در فصل تابستان از نظر کشاورزی، خسارتبار است اما اگر آهسته و مستمر باشد، ممکن است به ذخایر آبی کمک کند اما چون لحظهای است، تاثیری ندارد.
این مسئول در خصوص تامین آب شُرب شهروندان گفت: این مورد طی هماهنگی بعمل آمده با شرکت آب و فاضلاب استان تلاش شده که به صورت ترکیبی مقداری از چاهها و مقداری هم از طریق سد تامین شود تا فصل تابستان را با کمترین آسیب طی کنیم، لذا از شهروندان درخواست داریم که علیرغم افزایش مصرف آب به دلیل بیماری کرونا با توجه به اینکه الگوی مصرف فوقالعاده بالاست، صرفهجویی لازم را داشته باشند.
افشاری با بیان اینکه 90 درصد آب استان در بخش کشاورزی، 4 درصد در بخش صنعت و 6 درصد برای شُرب مصرف میشود، خاطرنشان کرد: قصد ندارم از عبارت «بحران آب» استفاده کنم اما با توجه به اینکه ممکن است این شرایط چند سال ادامه یابد لذا باید سازگاری با کمآبی و اصلاح الگوی مصرف را در برنامه خود بصورت جدی ادامه دهیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان تصریح کرد: منابع دیگری برای تامین آب نداریم، اگر بارش باشد در سدها ذخیره میشود و از آبهای زیرزمینی هم که هر سال بیش از مقداری که باید برداشت شود، برداشت میکنیم در حالی که این آبها ذخیره برای نسلهای بعدی است و با ادامه این روند و برداشتهای بی رویه، میزان آبهای زیرزمینی سالانه به طور متوسط 71 سانتیمتر پایین میرود.
دبیر شورای حفاظت منابع آب زیرزمینی استان با بیان اینکه مصرف عمده آب در بخش کشاورزی است، گفت: متولی سازگاری با کمآبی در این بخش، شرکت آب منطقهای و سازمان جهاد کشاورزی است که 10 پروژه تاکنون برای این موضوع تعریف شده است و باید اجرا شود که از جمله آنها می توان به انسداد چاههای غیرمجاز اشاره کرد.
وی افزود: لیست انسداد چاههای غیرمجاز با اولویت، پیشنهاد شده و احکام مربوطه نیز اخذ شده است که با لحاظ موارد حقوقی و اجتماعی در صورت صدور مجوز، مسدود میشود که اولویت با چاههای غیرمجازی است که در حریم چاههای شُرب قرار دارند.
افشاری ابراز کرد: آب، وجهالمصالحه معیشت مردم برای تولید و اشتغال شده گردیده و کشاورزی، راحتترین بخش است که متاسفانه بیشترین مصرف را نیز به خود اختصاص داده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان با تاکید بر این موضوع که، برنامهها باید برای صرفهجویی در مصرف باشد نه اینکه منجر به توسعه بخش کشاورزی شود، گفت: تمام کارشناسان به این نتیجه رسیدهاند که آب، کم است و ذخایر آب نیز به عنوان ثروت عمومی جامعه در حال از بین رفتن است.
وی با اشاره به اینکه، باید جلوی توسعه کشاورزی گرفته شود، اظهار داشت: حفظ وضع موجود بدر اولویت برنامه است تا این چرخه حفظ شود، ضمن اینکه با توسعه بخش کشاورزی، حق محیط زیست هم ضایع میشود مانند خشک شدن تالابها که آسیب رسانی به محیط زیست است، لذا اگر هر کس به اندازه خود قانع شده و مصرف آب را مدیریت کند طبیعت هم بازخورد مثبتی را به ما نشان میدهد.
افشاری در خصوص استفاده آب در بخش صنعت نیز خاطرنشان کرد: در بخش صنعت به دلیل ایجاد اشتغال و ارزش افزودهای که دارد، تعدیل آب را در نظر نداریم اما پیشنهاد شده که از پساب استفاده کنند و تامین آب جدید برای بخش صنعت نداریم.
افشاری با بیان اینکه مقوله آب را هم از نظر اعتقادی و هم از نظر اقتصادی باید در نظر بگیریم، گفت: دوری از اسراف در دین اسلام تاکید شده است و آب، جایگاه رفیع، ارزشمند و مقدسی در آیین کهن ایرانیان دارد.
وی اظهار داشت: از لحاظ اقتصاد و حقوق آب نیز استفادهکنندگان، بهرهبرداران آب هستند و مالک آب نیستند زیرا آب، جزء اَنفال است و در اختیار حکومت جمهوری اسلامی ایران قرار دارد.
افشاری خاطرنشان کرد: بهرهبرداران باید خود را با کمآبی تطبیق داده و کمترین مصرف را با بیشترین بازدهی و راندمان داشته باشند.