به گزارش شبکه خبری آب ایران ، ایرج حیدریان در برنامه پرسمان شبکه استانی سیمای سمنان که به بررسی منابع آبی استان و چالش های پیش روی آن اختصاص داشت به تبیین شرایط منابع آبی و کمبودهای آن پرداخت و اظهار داشت: سمنان در اقلیم خشک و فراخشک قراردارد و میزان بارندگی در شرایط نرمان در این استان نصف میانگین کشوری است و پتاسنیل آب موجود در این استان حدود هزار و 200 میلیون مترمکعب است .
وی گفت: از این میزان 350 میلیون مترمکعب منابع سطحی و مابقی در بخش آب زیرزمینی است و با توجه به مصارف بیش از حد مجاز گذشته حدود 150 میلیون مترمکعب کسری آب زیرزمینی برای استان سمنان لحاظ شده است .
حیدریان خاطرنشان کرد: به طور انباشته از گذشته تاکنون این کسری معادل 3/2 مترمکعب است که رقم قابل توجهی برای تامین نیازها در بخش های مختلف است .
وی با بیان اینکه کسری مخازن در استان سمنان در طول سالهای قبل اتفاق افتاده که ناشی از استفاده غیرمجاز از منابع زیرزمینی بوده است، ادامه داد: در این خصوص برداشت از 94 درصد چاههای غیر مجاز در این استان با نظارت این شرکت متوقف شده است .
حیدریان برداشت غیرمجاز از چاههای مجاز را از دیگر مشکلات برشمرد و اظهار داشت: با مصوبه شورای حفاظت از منابع این استان 400 چاه مجاز دارای برداشت غیرمجاز شناسایی که میزان برداشت غیر مجاز از این چاهها حدود 90 میلیون مترمکعب بوده شناسایی شده است.
وی، سمنان را از استانهای پیشرودر نصب کنتورهای هوشمند در چاههای معرفی کرد و گفت: 90 درصد از چاههای این استان مجهز به کنتور شده اند و 10 درصد باقی مانده نیز در دست اقدام است .
حیدریان فعالیت 16 گروه گشت و بازرسی را از دیگر اقدامات برای کنترل برداشت از منابع زیرزمینی در استان سمنان بیان کرد و گفت: و با مشاهده تخلفات و با هماهنگی دستگاه قضایی جلوی تخلفات گرفته می شود .
وی کشاورزی به روش سنتی و استفاده از شیوه غرقابی را از مشکلات مهم در کشور و استان و تهدیدی برای منابع آبی دانست و گفت: در برخی ازموارد که روش های نوین آبیاری را مورد استفاده قرارداده اند به دنبال توسعه کشت هستند که این مساله با توجه به شرایط منابع آبی به هیچ وجه توصیه نمی شود .
وی خاطرشان ساخت: به هیچ وجه در بخش کشاورزی توسعه کشت نباید صورت گیرد و با توجه به مصوبات شورای عالی آب تخصیص آب برای بخش کشاورزی نخواهیم داشت و آب موجود باید بهینه استفاده شود .
حیدریان یادآور شد: 86 درصد منابع زیرزمینی استان در بخش کشاورزی، 9 درصد شرب و پنج درصد در بخش صنعت و خدمات استفاده می شود به گفته وی سند سازگاری با کم آبی برای استان سمنان تدوین شده و این سند ملاک کار خواهد بود
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان سمنان مجموع برداشت از منابع آب های زیرزمینی برای شرب را کمی بیشتز 90 میلیون مترمکعب بیان کرد و گفت: در این بخش هم تکالیفی در سند پیش بینی شده است که باید مورد توجه قرار گیرد .