دبیر شورای حفاظت منابع آب استان زنجان خبر داد:
به گزارش شبکه خبری آب ایران ، "اسماعیل افشاری" گفت: کاهش سطح بارندگی از آغاز سال 1400 بیانگر این است که سالجاری، سال کم بارشی خواهد بود. بهطوریکه رییس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی کشور اظهار میکند پیشبینیهای انجام شده نشان میدهد سال ۱۴۰۰ سال بسیار کم بارشی خواهد بود.
وی افزود: در این میان وجود چاههای غیرمجاز سالانه خسارات جبران ناپذیری را بر منابع آبی و سفرههای زیرزمینی کشور وارد میکند، معضلی که مسئولان امربا توجه به ادامه خشکسالیها باید در این بخش بازنگری اساسی کنند تا جلوی هرگونه سو استفادههای ناشی از این موضوع گرفته شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان، با بیان اینکه با احتساب کاهش چشمگیر نزولات آسمانی وضعیت آبهای زیرزمینی طی این ۴۰ سال به شدت افت کرده خاطرنشان کرد: این روند در دهه گذشته به دلیل افزایش خشکسالیها بیشتر شده است.
افشاری تاکید کرد: دراین میان، کارشناسان امر معتقدند که استحصال بیرویه از منابع آب زیرزمینی با حفر چاههای مجاز و غیرمجاز از جمله دلایلی است که باعث شده منابع آب زیرزمینی بهشدت کاهش یابد، فرونشست زمین و تنش ناشی از کمبود آب گریبانگیر بسیاری از نقاط کشور از جمله استان زنجان شود.
وی گفت: باید همواره بر این موضوع کلیدی تاکید کرد که منابع آب زیرزمینی یکی از منـابع مهم کشور است و حفظ آن از وظایف ذاتی وزارت نیرو است، ولی انجام این وظیفه عزم ملی در سطح حاکمیت را میطلبد.
دبیر شورای حفاظت منابع آب استان تصریح کرد: از طرفی پراکنش منابع مذکور شامل چاهها، چشمهها و قنوات در سطح کشور، خشکسالی و تغییرات اقلیمی، افزایش جمعیت، افزایش نیاز به آب و سیاستهای ناکارآمد توسعه و اشتغال بدون انجام مطالعات آمایش سرزمین باعث سوق اشتغال به سمت استفاده از منابع آب زیرزمینی، افزایش فشار بر منابع مذکور و وضعیت نامتعادل کنونی در آبخوانهای کشور شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان با اشاره به اینکه طی سال گذشته مطابق گزارشات اکیپهای گشت و نظارت و گزارشات مردمی و نهادهای دیگری تعدادی چاه غیرمجاز جدید الحفر در استان زنجان پر و مسدود شد، گفت: بر اساس آمار طی سال گذشته بالغ بر 155 حلقه چاه غیرمجاز مسدود شده که بیشتر این مسدودیها در شهرستانهای زنجان، خدابنده و ماهنشان بوده است.
وی با اشاره به اینکه بالغ بر 80 درصد چاههای مکشوفی مسدود شدهاند، خاطر نشان کرد: بیشتر این چاهها در دشتهای ممنوعه زنجان قرار داشتهاند.
به گفته افشاری، پس از شناسایی چاه توسط گشت و نظارت اخطاریه لازم در جهت پر نمودن چاه توسط خود متقاضی صادر میشود که در صورت عدم تمکین با اخذ دستور قضایی نسبت به پر نمودن این چاهها در معیت مامور ماده 30 و نیروی انتظامی و با تنظیم صورتجلسه انسداد اقدام میشود، در این مرحله هیچ گونه جریمهای از متخلفین اخذ نمیشود اما در صورت تکرار تخلف، موضوع از مقام قضایی با طرح شکایت نسبت به درخواست پر نمودن چاه با اخذ حقوق دولتی هزینه شده اقدام میشود.
وی با اشاره به لزوم فرهنگسازی در زمینه حفاظت از منابع آب زیرزمینی اظهار کرد: فرهنگسازی در این زمینه باید توسط دستگاههای متولی صورت گیرد اما به نظر میرسد با توجه به منافع حفر چاه غیرمجاز این فرهنگسازی در صورتیکه با ارائه راهکارهای مناسب جایگزین همراه باشد، موثر و کار آمد خواهد بود و بایستی در این زمینه متناسب با شرایط موجود منطقه، نسبت به این موضوع اقدام کرد مثلا به صاحبان چاههای مجاز متذکر شویم که چاه غیرمجاز از سهم آب شما برداشت میکند تا به جای همکاری با متخلف، به جلوگیری از حفر چاه غیرمجاز اقدام شود و یا کشت های کم آب طلب و دیم توصیه شود.
افشاری گفت: این نکته اساسی باید مد نظر باشد که ما نباید توسعه پایدار سرزمین و منافع درازمدت را به بهانههای مختلف از جمله معیشت، اشتغال و... فدای منافع کوتاه مدت نکنیم.