در بیست و یکمین جلسه کارگروه ملی سازگاری با کم آبی؛
بهگزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای زنجان، مهندس" اسماعیل افشاری" مدیرعامل این شرکت در ابتدای این جلسه عنوان داشت:چالشهای این استان بیشتر در خصوص برداشت از آب سطحی است که حدود 30 میلیون متر مکعب تصمیم گیری شده است تا از کل مصرف استان صرفه جویی بعمل آید.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای زنجان،گفت:در فاز اول برنامه، صرفهجویی در مصارف بخش کشاورزی از محل منابع زیرزمینی به میزان 275 میلیون مترمکعب و از محل منابع سطحی به میزان 30 میلیون مترمکعب مورد توافق کارگروه استانی قرار گرفته است.
افشاری، افزود: پس از حصول نتایج آماربرداری دور سوم و بهروز رسانی بیلان و بازنگری آب قابل برنامهریزی، مقادیر صرفهجویی استان در فاز دوم سازگاری با کم آبی بهروز رسانی شده و برنامه دستیابی به اهداف فاز دوم بطور متناسب تدوین خواهد شد.
دبیر شورای حفاظت منابع آب استان،اظهار داشت: برنامه سازگاری با کمآبی در بخش های کشاورزی، صنعت و خدمات، شرب و بهداشت در جهت کاهش برداشت از منابع آب زیرزمینی است و این اهداف از طریق مسدود یا پر و مسلوبالمنفعه نمودن چاههای غیرمجاز کشاورزی، اصلاح و تعدیل پروانههای بهرهبرداری و نصب کنتور حجمی و هوشمند بر روی چاههای کشاورزی و دامداریهای صنعتی و جلوگیری از اضافهبرداشت چاههای مجاز دست یافتنی است.
افشاری در پایان سخنان خود با تاکید بر حفظ منابع آب زیرزمینی و لزوم صرفه جویی سالیانه به میزان 125 میلیون متر مکعب که کسری مخازن آب زیرزمینی استان است، تصریح کرد: ارائه تسهیلات بانکی برای خرید و نصب کنتور هوشمند با همکاری وزارت نیرو، بانکها و جهاد کشاورزی، استفاده از ظرفیت یگان حفاظت منابع طبیعی و امور اراضی با انعقاد تفاهمنامه فیمابین در سطح ملی و در نهایت ارائه کمک بلاعوض جهت احداث واحدهای گلخانهای همانند طرح کمکهای بلاعوض توسعه سیستمهای نوین آبیاری، اصلاح پروانههای بهرهبرداری از ساعتی به حجمی از پیشنهادات این کارگروه در سطح استان برای تصویب در کارگروه ملی سازگاری با کم آبی است که امیدورایم با تصویب آن قدمهای مهمی را در جهت حفظ و صیانت از منابع آبی استان برداشته باشیم.در ادامه اظهارات مهندس افشاری ، مدیران سایر دستگاهها از جمله جهاد کشاورزی و آبفای استان نیز به بیان دیدگاه ها و نظرات دستگاه خود در خصوص امکان تحقق صرفه جویی در مصارف بخش مرتبط اقدام نمودند.
وزیر نیرو نیز در بیست و یکمین جلسه کارگروه ملی سازگاری با کمآبی بر ضرورت مدیریت به هم پیوسته منابع آب بهویژه در مناطقی با اقلیم خشک و توزیع مکانی و زمانی متغیر بارش تاکید کرد.
"رضا اردکانیان" حل مسائل آب را در گرو نگرش فرابخشی به این موضوع دانست و اضافه کرد: با فاصله گرفتن از بخشینگری و لحاظ کردن پیوستگی میان بخشهای مختلف، بایستی در خصوص این مهم چارهاندیشی شود.
"بنفشه زهرایی" مدیرکل دفتر مدیریت مصرف و ارتقای بهرهوری آب و آبفای وزارت نیرو و دبیر کارگروه ملی سازگاری با کمآبی گفت: در بخش ابتدای جلسه به بررسی برنامه سازگاری با کمآبی استان زنجان پرداخته شد که برنامه این استان پیش از این در پنجاه و پنجمین جلسه کمیته تخصصی کارگروه ملی سازگاری با کمآبی مورخ هجدهم آذر ماه 1399 مطرح و پس از اعمال اصلاحات پیشنهادی کلیه دستگاهها، در جلسه بیست و یکم کارگروه ملی مورد بررسی قرار گرفت.
وی افزود: در این نشست به چالشهای منابع آب استان زنجان بهویژه در بخش منابع زیرزمینی پرداخته شد و مطابق با برنامههای ارائه شده توسط دستگاههای وظیفه مند در استان، در فاز اول برنامه سازگاری با کم آبی استان زنجان، صرفهجویی بهمیزان 275 میلیون مترمکعب از منابع آب زیرزمینی و 30 میلیون مترمکعب از منابع آب سطحی و در مجموع 305 میلیون مترمکعب تا افق 1406 پیشبینی شده است.
زهرایی ادامه داد: در کاهش برداشت از منابع آب استان سهم بخش شرب 3.5 میلیون مترمکعب، بخش فضای سبز 2.2 میلیون مترمکعب و بخش کشاورزی 299 میلیون مترمکعب است. لازم به ذکر است که کاهش مصارف مورد انتظار در بخش کشاورزی در اثر اقدامات مشترک سازمان جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقهای استان حاصل خواهد شد.
استاندار زنجان نیز به طرح ملی سازگاری با کم آبی اشاره کرد و عنوان داشت: لازم است در خصوص تدوین برنامه های سازگاری با کم آبی در استان، تدبیری اتخاذ شود که هم در عمل امکان تحقق داشته باشد و هم اجرای آنها عادلانه باشد.
دکتر حقیقی، ادامه داد: اینکه در بررسی های کارشناسی میزان سهم استان در اجرای برنامه های سازگاری با کم آبی و صرفه جویی در مصرف آب از ۷۲۶ میلیون مترمکعب به ۳۲۵ میلیون مترمکعب رسیده است، نشان از آن دارد برآوردهای قبلی قابل پیاده شدن نبوده و امکان اجرا نداشته است.
استاندار زنجان با بیان اینکه چالش عمده ما در این استان در خصوص آب های سطحی است، گفت: باید برای بهره گیری مناسب از آب های سطحی استان فکر اساسی صورت گیرد.