به مناسبت هفته صرفه جویی ؛
استفاده از آب در تمام صنایع امری رایج بوده و بدون حضور این ماده حیاتی ، انجام فعالیتهای صنعتی غیر ممکن خواهد بود. مثالهایی ارائه شده در زیر نمونه هایی از اهمیت آب در عملیات کارخانه های صنعتی است .
حفاظت از آب و مصرف بهینه در صنعت
شاید بزرگترین مزیت استفاده ار پسماندها به تاخیر انداختن یا حذف نیاز به گسترش تاسیسات تامین و تصفیه آب آشامیدنی باشد.
کاربران صنعتی،تجاری می توانند اقدام های مختلفی را در زمینه بهره وری مصرف آب و حفاظت از آن انجام دهند.
برخی از این شیوه ها می توانند توسط کاربران دیگر در دیگر مقوله های مصرف آب نیز به کار گرفته شوند.
شیوه های مهندسی / استفاده مجدد از آب و بازیافت
استفاده مجدد از آب، استفاده از فاضلاب و یا آب بازیافت شده از کاربردی دیگر محسوب می شود. استفاده مجدد از آب باید برای هدفی سودمند و با به کارگیری قوانین (مانند احکام محلی حاکم بر استفاده مجدد از آب) صورت بگیرد. برخی کاربردهای بالقوه برای استفاده مجدد از فاضلاب و یا آب بازیافت شده شامل استفاده های صنعتی دیگر، آبیاری زمین، آبیاری کشاورزی، کاربردهای زیبایی مانند فواره ها و خاموش کردن آتش هستند. عواملی که باید در برنامه استفاده مجدد از آب در نظر گرفته شوند شامل موارد زیر می شوند:
استفاده مجدد از فاضلاب و یا آب بازیافتی سودمند است زیرا تقاضا برای آب های سطحی و زیرزمینی موجود را کاهش می دهد. شاید بزرگترین مزیت راه اندازی برنامه های استفاده مجدد از آب به تاخیر انداختن و یا حذف نیاز به گسترش تاسیسات تامین و تصفیه آب آشامیدنی باشد. بازیافت آب، استفاده مجدد از آب برای کاربردی مشابه با آن چه آب در آن مورد استفاده قرار گرفته، محسوب می شود. آب بازیافت شده ممکن است پیش از آن که دوباره مورد استفاده قرار بگیرد نیاز به تصفیه داشته باشد. عواملی که باید در بازیافت آب در نظر گرفته شوند شامل موارد زیر می شوند:
استفاده از آب برای خنک سازی دستگاه های صنعتی یکی از بزرگترین حوزه های مصرف آب شیرین محسوب می شود. به طور معمول از آب برای خنک سازی تجهیزاتی که تولید گرما می کنند و یا برای متراکم کردن گازها در یک چرخه ترمودینامیکی استفاده می شود. آب دمای منبع حرارت را کاهش داده و سپس تخلیه می شود.
بازیافت آب با یک سیستم خنک کننده چرخشی تا حد زیادی می تواند مصرف آب را با استفاده از میزان آب مشابه در چندین عملیات خنک سازی کاهش دهد. صرفه جویی آب به اندازه قابل توجهی به صرفه جویی در هزینه کلی صنعت منجر می شود. سه روش محافظت از آب که می توان برای کاهش مصرف آن مد نظر قرار داد شامل خنک کننده های تبخیری، اُزناسیون و تبادل حرارت هوا می شوند.
در سیستم های خنک کننده تبخیری صنعتی/تجاری، آب زمانی که بخشی از آن تبخیر می شود حرارت را از دست می دهد. آب در نتیجه تبخیر، رانش و تخلیه از برج های خنک کننده تبخیری از دست می رود. صرفه جویی آب مرتبط با استفاده از برج های خنک کننده تبخیری می تواند با کاهش تخلیه و یا خروج آب از برج های خنک کننده افزایش یابد.
استفاده از ازن برای خنک سازی آب یا اُزناسیون می تواند به کاهش پنج برابری تخلیه در مقایسه با روش های شیمیایی سنتی منجر شود و باید به عنوان یکی از گزینه های صرفه جویی آب در یک برج خنک کننده مد نظر قرار بگیرد.
تبادل حرارت هوا در اصل کارکردی همانند رادیاتور یک خودرو دارد. مبدل های حرارتی هیچ گونه آبی را از دست نمی دهند اما در مقایسه با برج های خنک کننده نسبتا گران هستند.
یکی دیگر از استفاده های رایج از آب در صنعت استفاده از آب مقطر برای نابودی آلاینده ها از محصولات و تجهیزات است. آب مقطر حاوی یون هایی مانند نمک نیست که به زنگ زدن و خوردگی فلز تمایل دارند. استفاده از آب مقطر بدون تحت تاثیر قرار گرفتن کیفیت تولید از طریق حذف برخی فلاش های پلنوم، تبدیل از یک جریان پیوسته به یک سیستم جریان متناوب و ارتقا کنترل استفاده از آب مقطر امکان پذیر است.
آب مقطر پس از نخستین استفاده از آن قابل بازیافت بوده اما تصفیه برای بازیافت می تواند شامل فرآیندهای بسیاری باشد که برای تولید آب مقطر از آب شهری نیاز است. استفاده مجدد از آب مقطر برای کاربردی دیگر نیز باید توسط صنایع مد نظر قرار بگیرد زیرا آب مقطر اغلب پس از استفاده اولیه خالصتر ار آب شهری است.
شیوه های رفتاری
شیوه های رفتاری شامل اصلاح عادات مصرف آب برای دستیابی به استفاده بهینهتر از این ماده حیاتی شده و در نتیجه کاهش مصرف کلی آب از یک مرکز صنعتی/تجاری را موجب می شود. نظارت بر مقدار آب مصرف شده توسط یک مرکز صنعتی/تجاری می تواند اطلاعات پایه درباره مقدارکلی مصرف آب شرکت ، الگوهای فصلی و ساعتی مصرف آب و کمیت و کیفیت آب مصرفی در فرآیندهای فردی را فراهم کند.
این اطلاعات پایه می توانند برای تعیین اهداف شرکت و توسعه اقدامات خاص بهره وری مصرف آب مورد استفاده قرار بگیرند. نظارت می تواند افزایش آگاهی کارکنان نسبت به نرخ های مصرف آب را به همراه داشته و اندازه گیری نتیجه تلاش های حفاظت از مایع حیات را تسهیل می کند.