دوشنبه, 5 آذر 1403
مشروح خبر :: بازدید مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران از سد در حال ساخت پلرود

در سفر به استان گیلان انجام شد:

بازدید مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران از سد در حال ساخت پلرود

مهندس حاج رسولیها مدیر عامل شرکت مدیریت منابع آب ایران از سد در حال ساخت پلرود در منطقه شرق استان گیلان بازید کرد.

به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای گیلان ، در این بازدید مهندس وحید خرمی مدیر عامل شرکت آب منطقه ای استان و عباسی نماینده شهرستان رودسر در مجلس شورای اسلامی مهندس حاج رسولیها را همراهی نمودند.

شایان ذکر طرح سد مخزنی پلرود یکی از طرح های بزرگ تامین آب استان می باشد که مطالعات شناسایی و اولیه آن از سال 56 آغاز شد و مطالعات تکمیلی آن بین سالهای 62 لغایت 84 خاتمه یافته و در سال 86 مصوبه کمیته تخصصی وزارت نیرو توسط شرکت سهامی آب منطقه ای گیلان اخذ شد که مشخصات فنی آن عبارت است از: ارتفاع سد 100 متر و حجم مخزن آن 132 میلیون مترمکعب. قدرت تنظیم سالانه آن 205 میلیون مترمکعب می باشد.

      متعاقب آن، قرارداد عملیات اجرایی پروژه سد مخزنی پلرود طی فرآیند مناقصه عمومی که در سال 88 برگزار شد با قرارگاه خاتم الانبیا ء  منعقد و رسماً از تاریخ 89/1/17  پروژه سد با نظارت شرکت مهندسی مشاور مهاب قدس آغاز شد. مبلغ قرارداد اولیه بالغ بر  890 میلیارد ریال و مدت اولیه قرارداد 66 ماه می باشد.

       هدف از ساخت سد مخزنی پلرود، ذخیره و تنظیم آب رودخانه پلرود که دومین رودخانه بزرگ استان گیلان است می باشد که با ساخت آن، امکان آبیاری بالغ بر 27000 هکتار از اراضی شالیکاری و باغات شهرستان های رودسر و املش و تامین آب شرب هفت شهر بزرگ شرق گیلان (رحیم آباد، رودسر، لنگرود، واجارگاه، کلاچای، املش و کومله) به میزان 40 میلیون مترمکعب در سال و نیز تامین انرژی برق آبی به میزان 70 گیگاوات در سال میسر خواهد شد .

      از سال 89 که عملیات اجرایی این پروژه عظیم در 7 کیلومتری شهر رحیم آباد شهرستان رودسر آغاز شده عملیات اجرایی به شرح ذیل صورت پذیرفته است :

احداث دو رشته تونل انحراف آب به طول 608 و 640 متر به قطر 5 متر که علاوه برحفاری توسط بتن مسلح پوشش شده است (لاینینگ) و سازه های ورودی تونل نیز ساخته شده است .

 

  • احداث تونل تزریق زیر پی سد به طول 480متر و قطر 5متر که در عمق 40متری زیر رودخانه پلرود صورت پذیرفته و پوشش بتنی تونل تزریق خاتمه یافته است. قابل ذکر است این نوع  تونل، در سطح کشور، منحصرا در سد پلرود اجرا شده و امکان کلیه تزریقات و عملیات کنترلی سد را در دوران بهره برداری میسر خواهد نمود .
  • با اتخاذ تدابیر بسیار باارزش که بواسطه همکاری و تفاهم موثر بین ارکان طرح وجود دارد عملیات خاکریزی بدنه اصلی سد قبل از انحراف آب رودخانه به داخل تونل های انحراف از ابتدای سال 93 شروع شده است. لازم به توضیح است که در طرح های سدسازی، عموماً بعد از انحراف جریان رودخانه به داخل تونل های انحراف خاکریزی بدنه شروع می گردد لیکن در این پروژه، برای سرعت بخشیدن به کار و جلوگیری از تطویل زمان اجرا، از حداکثر ظرفیت بالقوه فضای کار استفاده شده است.
  • احداث دیوار آب بند سد پلرود که توسط دستگاه بسیار پیشرفته ی هیدروفرز به صورت کامل حفاری و بتن ریزی شده است. طول دیوار اجرا شده 264 متر، حداکثر عمق پانل حفاری شده 29 متر، ضخامت دیوار 0.85 متر و مساحت کل دیوار اجرا شده 4726 مترمربع با حجم حفاری و بتن ریزی (از نوع بتن پلاستیک) 7681 مترمکعب می باشد.
  • 70 درصد از محدوده ی عملیات اجرایی و مخزن سد به مساحت 212 هکتار تملک گردیده است.
  • انحراف آب در اسفند ماه 95 انجام شده و تاکنون بیش از 2.2 میلیون مترمکعب خاکریزی بدنه و هسنه سد اجرا گشته است.

     با عنایت به کاهش سهم گیلان از آورد رودخانه ی سفیدرود که بواسطه ی احداث سدهای بالادست سد منجیل می باشد، سد پلرود می تواند نیازهای آبی کامل شهرستان رودسر را تامین نموده و کمبود آب بخش زیادی از اراضی انتهایی شبکه آبیاری سفیدرود در شهرستان لنگرود را تامین کند. از ابتدای سال 95 عملیات اجرای هسته ی سد و نصب ابزار دقیق اغاز شده است .

پیشرفت فیزیکی طرح تا پایان مهر ماه 1397:     65 درصد

مشخصات کلی سد مخزنی پلرود :

نوع سد : خاکی با هسته نفوذ ناپذیر(GC)

ارتفاع سد از روی پی آبرفتی : 100 متر

طول تاج : 572 متر

عرض تاج : 12 متر

حجم کل مخزن : 132 میلیون مترمکعب

حجم مفید مخزن : 67 میلیون مترمکعب

مساحت حوزه آبریز : 1634 کیلومترمربع

متوسط آورد سالانه رودخانه پلرود : 457 میلیون مترمکعب

سطح دریاچه : 312 هکتار در رقوم نرمال

طول دریاچه : 6 کیلومتر

عرض میانگین دریاچه : 495 متر

سطح زیر کشت اراضی شالیکاری فعلی : 10897 هکتار

سطح زیر کشت اراضی شالیکاری پس ازاجرای طرح : 18720 هکتار

سطح اراضی چایکاری دیم : 10882 هکتار

آب قابل تنظیم سالانه : 205 میلیون مترمکعب

آب قابل تامین برای کشاورزی : 146 میلیون مترمکعب

آب قابل تامین برای شرب و صنعت : 40 میلیون مترمکعب

آب قابل تامین برای محیط زیست : 18 میلیون مترمکعب

 

کد خبر: 32422
  تاریخ خبر : 1397/10/13
 دبیر خبر
 492