وی اشاره کرد: براساس آمار شرکت مدیریت منابع آب ایران، حدود 80 درصد از سدهای کشور از نوع خاکی سنگریزهای هستند. پتانسیل آسیبدیدگی اینگونه سدها در اثر نشت بیش از حد مجاز و متمرکز، نشست اضافی و نامتقارن و روگذری سیلاب نشان از اهمیت اندازهگیری و کنترل مستمر رفتار آنها دارد. برای پایش رفتار سدها از سیستم ابزاردقیق، روشهای نقشهبرداری و مشاهدات عینی استفاده میشود.
نوروزی اظهارداشت: امروزه استفاده از سیستم ابزاردقیق یکی از ضرورتهای اساسی در طراحی و اجرای سدهای خاکی است بهگونهای که هیچ سدی بدون ابزار ساخته نمیشود. ضرورت تهیه و تدوین کتاب فوق با توجه به تنوع ابزارهای مورد استفاده در سدسازی، مشکلات اساسی در انتخاب، تهیه و نصب ابزاردقیق و محدودیت منابع موجود در این زمینه مشخص میشود.
وی بیان داشت:کتاب ذکرشده کاربردها، ضرورتها، محدودیتها و حتی چالشهای ابزاردقیق را در یک فضای کاملا علمی در اختیار کاربران قرار میدهد. در این کتاب ابزارهای الکتریکی و مکانیکی مورد استفاده در سدها، روشهای نقشه برداری اندازهگیری تغییرشکلها، بازرسیهای دورهای و روشهای رفتارنگاری کیفی در سدهای خاکی و سنگریزهای معرفی گردیده است.
مولف کتاب افزود: کتاب حاضر در دوازده فصل و در 568 صفحه، تهیه و تدوین شده است. عنوان فصل اول، اهمیت رفتارنگاری و کاربرد آن در سدهای خاکی و سنگریزهای است. با توجه به اینکه کاربران ابزاردقیق باید اطلاعاتی از ژئوتکنیک و رفتار سدهای خاکی داشته باشند، فصل دوم کتاب به این موضوع اختصاص داده شده است. موضوع فصل سوم تا هفتم، پارامترهای رفتارنگاری و ابزارهای مورد استفاده در سدهای خاکی و سنگریزهای است؛ در این پنج فصل بهترتیب اندازهگیری تراز آب و فشار منفذی، تغییرشکلها، تراوش و نشت، تنش در خاک و رفتارنگاری زلزله شرح داده شده است. در هر فصل، ابتدا مفاهیم مهندسی پارامتر رفتارنگاری مورد توجه قرار گرفته سپس به روشها و ابزارهای اندازهگیری پرداخته شده است. در پایان هر فصل، فهرست ابزارهای رفتارنگاری و مزایا و معایب آنها در جدولی ذکر گردیده است.
فصل هشتم نقش سیستم قرائت مرکزی در برداشت دادههای ابزاردقیق و مزایا و معایب آن را بیان میکند. موضوع فصل نهم، رفتارنگاری کیفی در سدهای خاکی سنگریزهای است که شامل مشاهدات عینی، روشهای ژئوفیزیکی و ردیابی در پایش رفتار اینگونه سدها میباشد؛ چنانکه برای ارزیابی مسیر تراوش و نشت اغلب از روشهای ژئوفیزیکی و ردیابی استفاده میشود. با توجه به اینکه پارامترهای هواشناسی و هیدرولوژی متغیرهای اساسی اثرگذار بر رفتار سدها هستند، فصل دهم کتاب به این موضوع پرداخته است.
موضوع فصل یازدهم برداشت دادههای ابزاردقیق، مدیریت و تحلیل دادهها و موضوع فصل دوازدهم، برنامهریزی و اجرای رفتارنگاری است. در پایان فصلهای کتاب، فهرست منابع مورد استفاده ذکر شده و این موضوع کمک مؤثری به خوانندگان برای کسب اطلاعات تکمیلی مینماید.