در این سیمنار نیم روزه اشک تراب با اشاره به اینکه تفاوت کاربرد آب در بخش های مختلف صرفا مربوط به کیفیت آن است عنوان کرد: آب زیرزمینی، سطحی، سیلاب، محیط زیست، فاضلاب، آب اشامیدنی و ... همه یک نوع آب هستند. امروزه می توان با کمک تکنولوژی های پیشرفته بدترین کیفیت آب را به بهترین نوع آشامیدنی آن تبدیل کنیم، پس مشکل اصلی به کیفیت استفاده از آب در هر قسمت، بستگی دارد.
وی به شباهت آب و هوایی ایران و کالیفرنیا اشاره کرد و افزود: تغییرات آب و هوایی در هر دو منطقه موجب بر هم خوردن پایداری شده است اما در کالیفرنیا موفق شده اند از طریق تدابیر بررسی شده و دقیق، در بهره برداری از منابع محدود آب به میزان ثابت و پایداری رسیده به طوری که با وجود افزایش جمعیت روند برداشت از منابع آب تغییری نداشته باشد.
اشک تراب برخی اقدامات مدیریت مصرف آب در شرایط خشکسالی را در کالیفرنیا برشمرد و خاطرنشان ساخت: در آمریکا طی سه دوره خشکی رخ داده قوانینی با مشارکت دولت و مردم وضع شده است که در صورت تخطی از آن جرایم سنگینی اعمال می شود.
وی ادامه داد: ممنوعیت شستشوی وسایل نقلیه در خارج کارواش، ممنوعیت شستشوی محوطه منازل و موارد متعددی از این دست جزو قوانین مذکور است.
مدیر دپارتمان آب شمال کالیفرنیا خاطرنشان ساخت: در کالیفرنیا کارواش ها هم به طوری
تنظیم شده اند که فقط ۱۰ درصد آب مصرفی آن ها غیر قابل بازیابی باشد و از این طریق بازچرخانی آب در این واحدهای خدماتی به اجرا در آمده است.
اشک تراب به سیاست چمن کاری در ایران انتقاد کرد و یادآور شد: به جای کاشت چمن که نیازمند آبیاری، و صرف هزینه مداوم کود و هرس است می توان از گیاهانی استفاده کرد که آب و هزینه کمتری نیاز دارند.
وی ادامه داد: صنعت یک کشور را حتی با وجود مصرف زیاد آب نمی توان متوقف کرد، اما می توان از آب آن به گونه ای استفاده کرد که چندین بار در همان مکان قابل بازیابی باشد.
در این نشست نیم روزه دکتر کامران داوری استاد گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه فردوسی مشهد عنوان کرد: توسعه پایا نیازمند سه اصل نگهداری و نگهبانی، تعادل منابع و بهره وری از آب می باشد.
وی تاکید کرد: انتظار نامعقولانه از شخصیت های متفاوت در یک جامعه مشکلی را حل نخواهد کرد، بلکه هر شخص در جایگاه خودش موظف به انجام وظیفه خویش می باشد.
در ابتدای این نشست مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: ایرانیان ۸۰۰۰ سال آب را در این منطقه خشک به درستی مدیریت و حفاظت کردند. از جمله قنات قصبه گناباد که هم اکنون نیز بدون هیچ دخالتی در حال بهره برداری می باشد.
محمد علایی با اشاره به اهمیت مشارکت دولت، مردم و تشکل های قانونی بهره برداران عنوان کرد: با حضور تشکل های قانونی در زمینه های گوناگون می توان به درستی برنامه ریزی کرد و ترکیب حاکمیت، دولت و ملت در کنار هم موجب تصمیم گیری کاربردی و موفق خواهد شد.
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی در پایان این نشست که با همکاری دانشگاه فردوسی مشهد، مرکز بررسی های استراتژیک ریاست جمهوری و شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی برگزار شده پنل گفتگو و پرسش و پاسخ با حضور دکتر اشک تراب و سایر سخنرانان برگزار شد و حاضران در سالن به بیان دیدگاه ها و سوالات خود پرداختند.