به گزارش روابط عمومی شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر؛ مهندس شاهپور رجایی اظهار داشت: یکی از مهم ترین عوامل تشدید کننده خشکسالی در استان بوشهر، پدیده تغییر اقلیم می باشد، به طوری که در یک دهه گذشته شاهد کاهش 20 درصدی بارندگی نسبت به میانگین 30 ساله بوده ایم.
وی افزود: میانگین بارندگی استان در سی سال اخیر 238 میلی متر می باشد که این میزان در سال آبی جاری (96-97) به 119 میلی متر کاهش یافته است.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر افزود: پدیده تغییر اقلیم در کنار کاهش بارش ها، موجب افزایش دما نیز می گردد و این پدیده به طور جدی بر منابع آب سطحی اثرگذاری دارد.
وی خاطرنشان کرد: خشکیدن رودخانه های پرآبی چون باغان، دشت پلنگ و کاهش شدید آبدهی رودخانه های شاهپور و دالکی از جمله اثرات پدیده تغییر اقلیم می باشد.
رجایی مدیریت ریسک را به عنوان استراتژی عبور از این پدیده عنوان کرد و افزود: این استراتژی با نام "سازگاری با کم آبی" در وزارت نیرو مطرح شده و استان بوشهر نیز به عنوان یکی از استان های پیشرو، به تدوین برنامه جامع عملیاتی سازگاری با کم آبی پرداخته است.
مهندس شاهپور رجایی در بخش دیگری از این مصاحبه به اثرات مخرب چاه های غیرمجاز پرداخت و تصریح کرد: وجود بیش از 5500 چاه غیرمجاز باعث برداشت بیش از توان طبیعی آبخوان ها شده است.
وی اضافه کرد: متاسفانه عدم برنامه ریزی صحیح در بخش آب در دهه های گذشته باعث شده تا به جای بهره وری در مصرف آب، تنها به سوی افزایش تولید گام برداریم.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر تصریح کرد: کسری مخزن آبخوان های استان بوشهر سالیانه 31 میلیون مترمکعب و کسری تجمعی بالغ بر 340 میلیون متر مکعب می باشد.
وی افزود: این برداشت ها باعث افت کیفی آبخوان ها و افزایش EC آن ها شده است.
رجایی مدیریت برداشت از آبخوان ها را برای احیا و به تعادل رساندن منابع آب زیرزمینی ضروری دانست و اضافه کرد: کاشت محصولات کم آب بر و سازگار با کم آبی، تغییر در روش های آبیاری و حرکت به سمت آبیاری مدرن و توقف کشت روباز از جمله راه های مدیریت برداشت از آبخوان می باشند.
وی افزود: کنترل سطح زیرکشت و جلوگیری از انتقال غیرمجاز آب و همچنین اصلاح وتعدیل پروانه های بهره برداری نیز از دیگر عوامل کمک کننده به احیا آبخوان ها می باشند.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر پدیده فرونشست را یکی دیگر از پیامدهای برداشت بی رویه از سفره های آب زیرزمینی دانست و خاطرنشان کرد: اخیرا شواهدی از فرونشست در دشت طلحه، فاریاب و کلمه مشاهده شده است و این موضوع برای بررسی دقیق تر به سازمان زمینی شناسی کشور منعکس شده است.
وی اضافه کرد: فرونشست شوم ترین پدیده ی زمین شناختی است و به منزله ی مرگ آبخوان محسوب می شود.
در ادامه مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر به تشریح طرح های توسعه منابع آب این شرکت پرداخت و خاطرنشان کرد: در حال حاضر 5 سد بزرگ و 12 سد کوچک در حال انجام مراحل اجرایی و مطالعاتی می باشند.
رجایی اظهار داشت: 5 سد بزرگ با حجم مخزن 489 میلیون مترمکعب در استان عملیاتی شده یا در مرحله شروع عملیات اجرایی می باشد.
وی افزود: همچنین در حوزه های آبریز کوچک یا مستقل نیز در حال ساخت سدهایی جهت کنترل سیلاب و تامین آب شرب و کشاورزی می باشیم که سدهای تنگ ارم، آبپا، قیزقلعه و اخند با پیشرفت فیزیکی 20 تا بیش از 90 درصد در دست ساخت می باشند.
رجایی اضافه کرد: علاوه بر پروژه های مذکور، 8 سد با مجموع حجم مخزن 31 میلیون مترمکعب در شهرستان های دشتستان، دشتی و جم آماده ساخت می باشند.