مهندس علی کردوانی*:
به گزارش روابط عمومی شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر؛ ادامه حیات همه ما وابسته به آب است، اما آب همیشه و به سادگی در دسترس همه نمی باشد. حجم زیادی از آب به دلیل آبیاری محصولات در بخش کشاورزی به مصرف می رسد. با توجه به رشد روز افزون جمعیت، توسعه صنایع و افزایش آلودگی منابع آب شیرین، دسترسی به آب کافی و با کیفیت به یک بحران جدی تبدیل شده است.
از سوی دیگر کاهش بارش ها، تغییرات آبدهی رودخانه ها و کاهش ذخیره سفره های آب زیرزمینی، بر دشت های استان حاکم است و در واقع در دشت های استان دچار ورشکستگی شدید آبی هستیم. یعنی مصارف ما بیش از منابع و ورودی به آبخوان ها است.
اما برای احیاء آبخوان های استان هنوز هم دیر نشده است. می توان گفت که مشکل اصلی در این مسیر کمبود منابع مالی نیست، بلکه نبود سرمایه های اجتماعی است. در همین راستا احیا و نقش تشکل های مردمی، روزنه ای را به سوی نجات آبخوان ها خواهد گشود.
طی بررسی و اندازه گیری های تیرماه،آرامشی نسبی در برخی از آبخوان های استان مشاهده می شود. تغییرات تراز تیر ماه 1397 نسبت به ماه گذشته نشان می دهد که آبخوان های دشت گور، آب پخش، بوشکان، چاهگاه و لاور وضعیت امیدوار کننده ای دارند، به طوری که به ترتیب افزایش تراز حدود 13، 96، 25، 0.42 و 0.44 سانتیمتر را نشان می دهند. این در حالی است که شهرستان دشتستان نسبت به ماه گذشته تراز مثبت را از آن خود کرده است.
در چهار ماه نخست امسال آبخوان های لاور، برازجان، آب پخش و حتی بوشکان تجربه امیدوارکننده ای را داشته اند و به ترتیب با افزایش تراز حدود 86، 14، 53 و 28 سانتیمتر روبرو بوده اند. البته افت سطح آب زیرمینی، کماکان در سایر دشت ها ادامه دارد.
می توان با تکیه بر سرمایه های اجتماعی که جزیی از مجموعه ی "سازگاری با کم آبی" می باشد، از فشار بیشتر بر سفره های نیمه جان آب زیرزمینی جلوگیری کرد و کسری مخزن سالانه حدود 30.5 میلیون متر مکعب را به حداقل رساند. شاید گزافه نباشد که بگوییم با این سرمایه، حتی می توان آبخوان بحرانی بوشکان را هم نجات داد.
*رییس گروه مطالعات آب های زیرزمینی شرکت سهامی آب منطقه ای بوشهر