به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای مرکزی: مدیر عامل شرکت آب منطقه ای گفت: امسال متاسفانه وضعیت بارندگی در استان مرکزی مطلوب نبود به طوری که نسبت به سال گذشته و آمار دراز مدت 60 درصد کاهش بارش داشتیم.
مهندس آمره ای افزود: این بدان معنی است که ما شرایط بحرانی و کم آبی را در استان تجربه می کنیم و متاسفانه جزو 5 استان خشک کشور هستیم که کمترین بارش را داشته ایم.
وی در ادامه در بحث آب شرب شهرها گفت: در هر صورت با توجه به بارندگی های خوبی که در سال گذشته داشته ایم وضعیت پایداری داریم اما شرایط قطعا بحرانی است و از شهروندان عزیز خواستند که در مصرف آب صرفه جویی لازم را داشته باشند در غیر این صورت امکان قطعی آب در ساعاتی از روز یا هفته را خواهیم داشت.
وی گفت: در بخش روستایی نگرانی ما بیشتر است و از روستائیان عزیز خواستند که به شدت صرفه جویی در مصرف آب شرب داشته باشندکه در موضوع آب شرب قطعا در تابستان مشکل خواهیم داشت. در بخش کشاورزی نیز خواستار عدم کشت محصولات پرآب بر از جمله هندوانه شدند.
مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان نیز گفت: کشت محصولات باید متناسب با شرایط آبی هر منطقه انجام شود تا بتوانیم منابع آبی را به درستی مدیریت کنیم. در این راستا باید تغییراتی در نوع کشت و محصولات بر اساس آمایش سرزمین صورت گیرد و برای محصولاتی که مناسب منطقه نیست جایگزین انتخاب شود.
بر این اساس مثلا کشت هندوانه در استان مرکزی با توجه به شرایط آّبی و کمبود هایی که در این بخش وجود دارد باید منع شود. این در حالی است که بیشترین آّب استان به دلیل آبیاری سنتی و کاشت محصولات آب بر در مناطق کم آب و در حوزه کشاورزی هدر می رود. باید بتوانیم در این بخش گام های علمی و تاثیرگذاری را به منظور جلوگیری از هدر رفت آب برداریم.
با توجه به اینکه استان مرکزی به تازگی و بر اساس بارش های اخیر توانسته از لیست استان های بحرانی در حوزه آبی خارج شود باز هم مدیریت این مهم ضروری است.
مهندس خدرایی گفت: به منظور ممانعت از کشت های جالیزی و هندوانه باید از پمپاژ غیر مجاز آب از رودخانه و منابع آبهای زیر زمینی جلوگیری شود. علاوه بر اینکه کشت هندوانه و کشت های جالیزی منابع آبی را دچار تهدید می کنند، به دلیل استفاده از مالچ های پلااستیکی نیز آلودگی های زیست محیطی بسیار زیادی را به همراه دارند که این مسئله نیز دلیلی دیگر برای ممنوعیت کشت هندوانه در استان به شمار می رود. کشاورزان بعد از برداشت محصول، مالچ های پلاستیکی را در طبیعت رها می کنند که همین مسئله سبب بروز مشکلات جدی در طبیعت می شود بنابر این با توجه به وجود چنین مشکلاتی کشاورزان باید تابع قوانین باشند و منابع آبی را به کشت محصولات استراتژیک تخصیص دهند.
وی افزود: کشاورزان قبل از انجام کشت هندوانه باید مجوزهای لازم را از جهاد کشاورزی شهرستان خود اخذ کنند. البته کشاورزانی می توانند این محصول را کشت کنند که آب و زمین مختص به آنها باشد و از آب زمین دیگر برای آبیاری زمین خود استفاده نکنند. با تمامی موارد بیان شده هندوانه یکی از محصولات غیر استراتژیک است که ضرورتی برای کشت آن وجود ندارد و تنها به آب و زمین های کشاورزی استان خسارت وارد می کند.
با توجه به اینکه تعداد زیادی از مزارع هندوانه کاری موجود در استان به صورت اجاره ای است و در اختیار افراد غیر بومی قرار گرفته است، بنابراین باید در زمینه رفع این مشکل تدابیر خاصی اتخاذ شود، زیرا کشت هندوانه جز ضرر و زیان برای استان هیچ سودی ندارد.