در مراسم افتتاحیه شب مهر آب یزد محمد مهدی جوادیان زاده با بیان این مطلب که کمبود آب در کشور باعث نگرانی مردم و مسئولین شده است اظهارداشت: استان یزد جزء کم بارش ترین استان های کشور می باشد که میزان بارش استان یک چهارم متوسط بارش کشور و یک هشتم متوسط بارش جهان است و از سوی دیگر با میزان تبخیر بالای منابع آب زیرزمینی روبرو می باشیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد افزود: میزان آب تجدید شونده 3 درصد کشور است و میزان کسری مخزن سالیانه 250 میلیون متر مکعب می باشد و این یعنی یزد آب کم دارد و تنها راهکار آن مدیریت مصرف است راهکاری که مردمان یزد از قدیم با آن آشنا هستند.
جوادیان زاده با اشاره به سازه آب انبار رستم گیو گفت:این سازه آبی را مردم با فکر ، هنر ، مهارت و منابع مالی خودشان بوجود آورده اند و راز ماندگاری آن نیت خیری است که در ساخت آن داشته اند ، سازه هاو بناهایی که در قدیم ساخته می شد به بهترین شکل با اقلیم یزد سازگار بوده ولی متأسفانه با ورود تکنولوژی های جدید و استفاده سوء از آن همه تجربیات گذشتگان را به فراموشی سپرده شد.
وی گفت : مدیریت مصرف مردم یزد در گذشته در کشاورزی زبانزد بوده است و با حفر قنات بهترین شیوه استفاده از منابع آب زیرزمینی را داشته اند .
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد تأکید کرد : برای دستیابی به توسعه پایدار باید سنت های ماندگار را احیا نمود و به خاطر آورد که پدرانمان چگونه با آب کم ، بهترین شیوه های استفاده از آب را به یادگار گذاشته اند.
جوادیان زاده بیان کرد : باید منابع آب موجود را حفظ نمود و با مدیریت مصرف هیچ نگرانی برای تأمین آب شرب وجود ندارد .
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد هدف از اجرای برنامه شب مهر آب یزد را اهمیت آب از زبان مردم به مردم دانست و گفت: اینگونه نباشد که ما به عنوان نماینده دولت اهمیت آب را گوشزد نمائیم به همین دلیل از همه هنرمندان درخواست شد تا ایده ها و هنرهایشان در زمینه آب و اهمیت آن را ارائه کنند که در اولین رویداد شب آب کشور که به نام مهر آب یزد رقم خورد و شاهد طراحی و اجرای 9 ایده هستیم.
جوادیان زاده خطاب به مردم استان یزد گفت: هر پیشنهاد و انتقادی در این برنامه دارند به شرکت آب منطقه ای اعلام کنند تا در برنامه های بعدی از آن استفاده شود.
در این مراسم معاون امور عمرانی استانداری یزد اظهارداشت: با برگزاری جلسات مختلف برای تأمین پایدار آب شهر یزد از حوضه داخلی ، دریای عمان و خلیج فارس تصمیم گیری و پیگیری می نمائیم و حتی در مورد تأمین آب از اعماق هزارو پانصد تا دو هزار متری زمین از آبهای ژرف استفاده نماییم ولی زمانبر است و هر میزان آب برای یزد تأمین شود ، با افزایش جمعیت شهر یزد مصرف می شود و مردم یزد 92 میلیون متر مکعب آب شرب در سال استفاده می کنند و برای تأمین آب حدود 50 میلیون متر مکعب از حوضه های داخلی استفاده می شود و ما باقی از سفره های آب زیرزمینی برداشت می شود که سالیانه حدود یک متر از سطح آب زیرزمینی افت و بدنبال آن آب شور و سخت می شود.
صادقیان افزود : در بخش کشاورزی یک قطره از آب انتقالی استفاده نمی شود ولی نمی توان مانند گذشته از آبیاری غرقابی استفاده نمود و تا سال 1400 در بخش کشاورزی باید 426 میلیون متر مکعب برداشت آب از سفره های آب زیزمینی را کاهش دهد و راهکار این است تا پایان سال جاری هزار حلقه چاه کشاورزی به کنتور های هوشمند تجهیز شود و تغییر الگوی کشت در برنامه جهاد کشاورزی است و امیدواریم با اجرای چنین برنامه هایی افت سطح آب زیرزمینی نداشته باشیم.
این مقام مسئول اظهارداشت: یکی از مشکلاتی که در بخش صنعت وجود دارد این است که آب باهزینه بسیار اندک در اختیار این بخش قرار داده می شود و صنایع باید به گونه ای برنامه ریزی نمایند تا آب را بازچرخانی کنند واین مستلزم این است که صنایع باید هزینه کنند و تا زمانی که آب را ارزان تهیه می کنند به فکر باز چرخانی آب نیستند.
معاون امور عمرانی استانداری یزد تأکید کرد : موضوع اصلی مسئله آب شرب است که تا سال 1400 ، بیست میلیون متر مکعب در بخش شرب صرفه جوئی شود و تا 5 سال آینده منبع آبی جدیدی نداریم و چاره ای جز صرفه جوئی و مدیریت مصرف نیست و با استفاده از لوازم کاهنده مصرف آب می توان 20 درصد در بخش شرب صرفه جوئی نمود و از این بحران عبور نمود.
صادقیان در پایان سخنانش اظهارداشت: بدون حمایت مردم موفقیت حاصل نمی شود ، فاضلاب های خاکستری و آبهای سیاه را در منازل مسکونی باید از هم جدانمود و پکیج هایی در منازل مسکونی نصب شود تا آب مجدد در فضای سبز استفاده گردد.