محمدمهدی جوادیان زاده مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد در دومین نشست مشترک شورای حفاظت از منابع آب استان در سال جاری و کارگروه استانی سازگاری با کم آبی، گفت: کیفیت منابع آب و شوری چاههای آب شرب هر سال بدتر از سال قبل می شود و برای اینکه حداقل کاهش کیفیت را بتوانیم تحت کنترل درآوریم پهنه بندی های کیفی توسط کارگروه اجرایی نظام مدیریت کیفیت منابع آب انجام شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای یزد ابراز داشت: بخش کمی از استانمان دارای آب شرب مناسب بوده و عمده بخش های استان دارای آب شور است.
جوادیان زاده اقدامات انجام گرفته برای جلوگیری از آلودگی منابع آب توسط واحدهای آلاینده را برشمرد و گفت: تعداد 7 کارخانه به سیستم فاضلاب شهرک صنعتی یزد، 18 واحد موجود در شهرک صنعتی میبد به تصفیه خانه فاضلاب و 12 واحد شهرک صنعتی مهریز به شبکه جمع آوری فاضلاب وصل شدند و یک واحد کشتارگاه هم که باعث آلایندگی محیط شده بود رفع نقص سیستم تصفیه فاضلاب شده است.
این مسئول همچنین با توجه به عدم رعایت حریم کیفی چاههای آب شرب استان اظهار داشت: استقرار گلخانه، زمین کشاورزی و واحدهای آلاینده از جمله دامداری ها در مجاورت چاههای آب شرب و بالادست، برای چاههای آب آشامیدنی بسیار خطرناک است.
محمدمهدی جوادیان زاده به تشریح برنامه ایمنی آب پرداخت و بیان داشت: برنامه ایمنی آب، یک برنامه ملی بوده و از محل تولید تا محل مصرف آب، طی 10 گام تمام جنبه های مختلف را از لحاظ ایمنی چک کرده و خطر آلودگی آب را پایین
می آورد و اجرای این برنامه برای شهر یزد به طور کامل انجام شده است و سایر شهرستانها نیز بر اساس جدول پیشنهادی در شرف انجام می باشد.
وی ضمن ابراز خرسندی از اینکه سال گذشته استان یزد در حوزه مدیریت کیفیت منابع آب رتبه دوم کشوری را اخذ و از وزیر نیرو لوح تقدیر گرفته است عنوان کرد: این موفقیتی بود که با همکاری سایر اعضا از جمله شرکت های آب و فاضلاب شهری و روستایی، اداره کل محیط زیست و دانشگاه علوم پزشکی استان بدست آمد و امیدواریم منابع آب را از طریق همین کارگروه مدیریت کیفیت، بهتر پاس داشته و نگذاریم آلوده شود.
محسن صادقیان معاون امور عمرانی استاندار یزد نیز با اشاره به بحث آلاینده ها و پسماندهای تهدیدکننده منابع آب زیرزمینی گفت: همه دستگاه های ذیربط وارد کار شوند و با جلسه های متعدد و بازدیدهای محلی این معضل را کنترل نموده و با متخلفین برخورد نمایند.
معاون عمرانی استانداری با خطاب قرار دادن شرکت آب منطقه ای تأکید کرد: هرگونه واحد آلاینده ای که در محدوده آب شرب قرار داشته و یا قرار است احداث شود شرکت آب منطقه ای به ما اعلام نماید تا در جلسات مربوطه نسبت به جلوگیری از فعالیت و یا واگذاری واحد آلاینده جدید در آن محدوده جلوگیری شود.
این مقام مسئول مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی را متذکر شد و خاطرنشان کرد: برای سازمان جهاد کشاورزی، آب منطقه ای و آب و فاضلاب شهری در مورد مدیریت مصرف آب کشاورزی هدف گذاری کردیم و جهاد کشاورزی موظف شد تا سال 1400، 426 میلیون مترمکعب برداشت آب از سفره های آب زیرزمینی را کاهش دهد، همچنین1600 چاه را باید به کنتور هوشمند مجهز کنیم که لااقل تا پایان امسال بایستی 1000 چاه به این کنتور مجهز شوند وسازمان جهاد کشاورزی گزارش کاهش مصرف آب را تا پایان سال ارائه نماید.
مسعود عظیمی مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی استان یزد در این جلسه با تشریح اقدامات انجام گرفته در بخش مدیریت مصرف آب و معضلات موجود در صنعت اعلام کرد: فضای سبز ما فضای سبز مطمئنی است و صد درصد با آبیاری نوین است و با این روش به مدیریت مصرف آب کمک شد.
مسعود عظیمی عنوان کرد: چندین شهرک صنعتی مجهز به سیستم تصفیه فاضلاب شدند و برخی دیگر هم در حال آماده سازی به این سیستم هستند. وی افزود: تمامی پساب این شهرکها برای فضای سبز استفاده می شود..
عظیمی یادآور شد: با اتصال واحدهای صنعتی به تصفیه خانه و نسبت میزان آب مصرفی و آب خروجی بیشتر می توانیم روی بحث مدیریت آب و چاههای غیرمجاز کنترل داشته باشیم.
در پایان سیدجمال سجادی پور رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان یزد نیز تصریح کرد: در مجموع 24500 هکتار از سطوح زیر کشت استان تحت پوشش شبکه آبیاری نوین قرار دارد و در سال 96 و ابتدای سال جاری 3500 هکتار تحت پوشش این شبکه قرار گرفت.
سجادی پور نصب کنتور حجمی برای طرح هایی که جدید اجرا شده را راحت تر دانست و ابراز امیدواری کرد: با اجرای این طرحها 16 میلیون مترمکعب آب که معادل 500 لیتر در ثانیه است صرفه جویی می شود.
وی خاطرنشان کرد: با اجرای این روشها بهره وری بالا می رود و طبق بازدیدی که در شهرستانها دااشتیم بسیاری از کشاورزان اعلام کردند که 35 تا 40 درصد افزایش بهره وری داشتند.