سرپرست شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی در جمع خبرنگاران:
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی، محمد علایی در نشستی صمیمانه با خبرنگاران فعال حوزه آب استان در مجموعه گردشگری بند چالیدره گفت: نیاز سالانه آب شرب کلانشهر مشهد طبق برآوردها حدود 35 میلیون مترمکعب می باشد در حالی که سال گذشته بالغ بر 224 میلیون مترمکعب آب با کیفیت شرب در این شهر به مصرف رسیده است. اختلاف این دو عدد هدررفت و مصارف غیرموجه است.
سرپرست شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی با اشاره به اینکه در دولت تدبیر و امید، آب از مسئله شرکت های آب منطقه ای به مسئله دولت و سپس حاکمیت مبدل شده است عنوان کرد: بذر بحران کنونی آب از کودتای 28 مرداد در ایران کاشته شد و پس از آن به تدریج آب به یک کالای دولتی تبدیل شده و و حرمت و قداست آن حذف شد. اکنون مشاهده می کنید که الگوی توسعه فضای سبز و مصرف آب در شهرهای مختلف استان علیرغم اختلاف اقلیمی یکسان است.
علایی تصریح کرد: آب باید به مساله 80 میلیون ایرانی مبدل شود. هر مصرف کننده ای در هر جایگاهی باور به زندگی در سرزمین خشک داشته باشد. ما در همه بخش ها اعم از شرب، کشاورزی، صنعت، خدمات، فضای سبز و ... دچار بدمصرفی هستیم. در بخش کشاورزی سالانه 30 درصد حجم تولیدات کشاورزی به ضایعات تبدیل می شود. این حجم معادل 1.2 میلیارد مترمکعب آب مصرفی بوده و در مقیاس ملی این حجم از ماده غذایی هدررفته می توانست معادل نیاز غذایی 15 میلیون نفر باشد.
وی در خصوص اجرایی شدن برنامه سازگاری با کم آبی در استان خراسان رضوی یادآور شد: طبق مصوبات کارگروه ملی سازگاری با کم آبی که در آن وزارت خانه و نهادهای مختلف دخیل هستند در سال جاری در استان باید 30 درصد از مصرف آب از فضای سبز شهری کاسته شود. همچنین طبق ابلاغ اخیر دکتر اردکانیان وزیر نیرو، تا پایان تیرماه جاری هیچ چاهی در استان از هر نوعی نباید فاقد کنتور باشد.
محمد علایی در ارتباط با مصرف آب شرب در سایر بخش ها اظهار کرد: دولت در صدد جداسازی آب شرب از آب بهداشتی است اما در حال حاضر هم در بخش شهری و هم در بخش روستایی مصرف آب شرب در مصارفی همچون کارواش ها، میادین بار، پروژه های عمرانی شهری، مجتمع های خدماتی، زراعت، دامداری و ... سرانه مصرف آب را افزایش داده است. بخش قابل ملاحظه ای از آب گرانقدر شرب نیز در شبکه توزیع تلف می شود.
سرپرست شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی با اشاره به نقش کلیدی مردم در تغییر وضع حاضر تصریح کرد: ما به کشاورزان استان تعهد داده ایم که در دشت های ممنوعه استان اجازه حتی 1 لیتر تخصیص جدید نخواهیم داد. آن ها نیز ظرفیت اجتماعی خود را در حذف اضافه برداشت از چاه ها و جلوگیری از برداشت های غیرمجاز و الگوهای کشت پرمصرف به کار بگیرند.
وی کاهش بارش در سطح استان طی یک دهه اخیر را 14.5 درصد اعلام کرد و افزود: متوسط بارش از 221 میلی متر در سال به 198 میلی متر در سطح استان کاهش یافته است، همچنین تغذیه سالانه آبخوان ها از 5.6 میلیارد مترمکعب به 3.3 میلیارد مترمکعب افت کرده است. سد دوستی که تا سال گذشته 70 درصد آب تامین آب شرب مشهد را بر عهده داشت اکنون به 33 درصد تنزل یافته است. از سوی دیگر علیرغم کاهش منابع، در مصارف آب شاهد رشد تدریجی مصارف بوده ایم. از این روی بخش جدی بحران آب در استان در بخش مصرف رخ می دهد که حل این معضل نیز الزاما در گرو بی پولی نبوده است. مساله اصلی پذیرش و باور کم آبی است. بر این اساس رسالت بسیار مهمی بر دوش اصحاب محترم رسانه استان است تا در این مسیر به ما بیاموزند و ما را یاری دهند.