جمعه, 9 آبان 1404
مشروح خبر :: تشکیل ۲۰۰۰ پرونده برای برداشت‌کنندگان غیرمجاز آب در آذربایجان غربی/ تاکنون هیچ مجوزی برای تخصیص آب به کارخانه قند مهاباد صادر نشده است

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای خبر داد:

تشکیل ۲۰۰۰ پرونده برای برداشت‌کنندگان غیرمجاز آب در آذربایجان غربی/ تاکنون هیچ مجوزی برای تخصیص آب به کارخانه قند مهاباد صادر نشده است

کاهش ۳۷ درصدی بارش‌ها در سال آبی جاری و افت بی‌سابقه آورد زرینه‌رود به تنها ۷ درصد میزان تاریخی، آذربایجان غربی را در وضعیت بحرانی قرار داده است؛ بحرانی که تأمین آب شرب ۲۲ شهر و ۱۳۳ روستا را تحت تأثیر قرار داده و هم‌زمان با برخورد قضایی با برداشت‌های غیرمجاز، مدیریت منابع آبی استان را به اولویت نخست مسئولان تبدیل کرده است.

به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی، مجید رستگاری مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی از تشکیل دو هزار پرونده برای برداشت‌کنندگان غیرمجاز آب سطحی در استان خبر داد و گفت: جریمه‌های سنگینی در انتظار متخلفان است.

رستگاری با اشاره به کاهش شدید بارش‌ها در سال آبی جاری اظهار کرد: در سال آبی ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴، بارش‌ها ۳۷ درصد نسبت به سال گذشته و ۱۹ درصد نسبت به درازمدت کاهش یافته که این مسئله شرایط بحرانی را در برخی نقاط استان، به‌ویژه حوضه‌های مهاباد و بوکان، ایجاد کرده است.

به گفته وی، در مهاباد سهم کشاورزی به یک‌پنجم کاهش یافته تا آب شرب مردم که خط قرمز مدیریت آب است، حفظ شود.

وی با اشاره به وضعیت بحرانی زرینه‌رود در بوکان افزود: «زرینه‌رود که آورد سالانه آن در گذشته سه و نیم میلیارد مترمکعب بود، امسال تنها ۳۰۷ میلیون مترمکعب آب داشته است. این کاهش بی‌سابقه به حدود ۷ یا ۸ درصد مقدار اولیه رسیده که در ۵۰ سال اخیر بی‌سابقه است.

رستگاری ادامه داد: کاهش شدید آورد زرینه‌رود، سد بوکان را که تأمین‌کننده آب ۲۲ شهر و ۱۳۳ روستا است، با چالش جدی روبه‌رو کرد. برای مدیریت این بحران جلساتی با حضور وزیر، معاون وزیر و استانداران سه استان آذربایجان شرقی، غربی و کردستان برگزار شد و با همراهی مردم توانستیم این سال پرتنش را پشت سر بگذاریم.

وی با اشاره به پیش‌بینی هواشناسی مبنی بر تداوم بارش‌های کمتر از حد نرمال گفت: «برای شرایط پیش‌رو نیز برنامه‌ریزی‌های لازم انجام شده است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان غربی درباره برداشت‌های غیرمجاز از کانال‌های انتقال آب، به‌ویژه در محدوده سد شهرچای ارومیه نیز توضیح داد: سد شهرچای آب را از طریق ۱۶ کیلومتر کانال به تصفیه‌خانه گلشهر منتقل می‌کند.

بخشی از این مسیر در گذشته روباز بود که اکنون بسته شده است. در دهه ۸۰ تخصیص‌هایی به مناطق اطراف از جمله روستای احمد رسول داده شد و لوله‌هایی در زیر کانال وجود دارد. پیش‌تر برداشت‌های غیرمجاز صورت می‌گرفت که با ورود دادستان و معرفی متخلفان به دادگاه، این موارد کنترل شد. البته برداشت یک میلیون مترمکعب آب از این طریق غیرممکن است و تنها چند نقطه با پروانه قانونی اجازه برداشت دارند.

وی افزود: ما به‌طور دقیق منابع آبی و سدها را رصد می‌کنیم و به هیچ عنوان اجازه نمی‌دهیم آب شرب مردم به خطر بیفتد. حتی افت فشار اخیر در برخی نقاط ارومیه به دلیل قطعی برق بود، نه کمبود آب.

رستگاری در بخش دیگری از سخنانش درباره تخصیص آب به کارخانه قند مهاباد نیز گفت: در سال ۹۲ سازمان صمت تکلیف کرد که به کارخانه قند مهاباد تخصیص آب داده شود. علی‌رغم مخالفت اولیه آب منطقه‌ای، در نهایت ۵۰۰۰ مترمکعب آب سالانه به این کارخانه تخصیص یافت.

رستگاری بیان داشت: در سال ۱۴۰۳ نیز درخواست تخصیص ۴۰۰ هزار مترمکعب آب مطرح شد که با آن مخالفت شد. مالک کارخانه که واحد دیگری در نقده داشت، خواستار انتقال بخشی از سهم آب نقده به مهاباد شد که این موضوع به کمیته داخلی منتقل شد و منعی در آن وجود نداشت، اما تاکنون هیچ تخصیصی از طرف آب منطقه‌ای به این کارخانه ابلاغ نشده است.

وی افزود: ادعای استفاده از مجوز چاه‌ها نیز یک ظرفیت قانونی است و در صورت خرید و تغییر کاربری از کشاورزی به صنعت، امکان‌پذیر است؛ اما تاکنون هیچ تخصیصی در این زمینه صورت نگرفته و اگر هم باشد، به‌طور شفاف اطلاع‌رسانی خواهد شد.

کد خبر: 84496
  تاریخ خبر : 1404/06/23
 معصومه خداوردیان
 207