به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای البرز، داوود نجفیان با اعلام این خبر در نشست خبری اظهار داشت: اکنون در سطح کشور بین پنج تا ۶ درصد منابع آبی به بخش شرب اختصاص یافته درحالیکه این رقم در استان البرز ۳۳ درصد است.
وی ادامه داد: تراکم جمعیتی در استان البرز سبب شده تا برای تامین آب شرب مردم بخش زیادی از منابع آب استان در این بخش به مصرف برسد؛ این امر نشان میدهد که وضعیت البرز به لحاظ مصرف آب با سایر مناطق کشور متفاوت است .
نجفیان بیان کرد: البرز از تمام ظرفیتهای منابع آبی برای جمعیت کنونی خود استفاده میکند؛ حدود ۷۵ درصد مصارف آب شرب، کشاورزی و صنعت از منابع زیرزمینی و ۳۵ درصد سطحی است که پیام سنگینی دارد.
وی ادامه داد: برداشتهای بیرویه سبب شده تا این استان بیش از پیش به سفرههای زیرزمینی و نسلهای آینده بدهکار شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای البرز گفت: اکنون این استان یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب به سفرههای زیرزمینی بدهکار است که ۹ برابر ظرفیت سد کرج برآورد شده است.
نجفیان با بیان اینکه به دلیل مهاجرتهای بیرویه هیچ چشم انداز روشنی برای سامان بخشیدن به تنش آبی البرز وجود ندارد، افزود: یکی از پیامدهای نامبارک برداشت بیرویه آب از سفرههای زیرزمینی تشدید پدیده فرونشست زمین در این استان است.
وی ادامه داد: براساس استانداردهای جغرافیایی اگر چهار میلی متر در سال فرونشست زمین داشته باشیم باید وضعیت بحرانی اعلام شود و همه دستگاهها برای جبران آن بسیج شوند.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای البرز گفت : متاسفانه در البرز سالانه به طور متوسط ۶ سانتی متر فرونشست داریم؛ در برخی نقاط استان مانند نظرآباد، چهارباغ و هشتگرد ۲۸ سانتیمتر بوده که ۹۰ برابر استاندارد جغرافیایی فرونشست دراین استان ثبت شده است.
وی ادامه داد: اگر تدبیر نشود و شرایط با همین روند پیش برود، مرگ آبخوان های البرز زودرس خواهد بود.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای البرز گفت: وزارت نیرو برای پیشگیری از مرگ آبخوان ها(سفره های زیر زمینی) طرح های تعادل بخشی و سازگاری با کم آبی را در کشور و البرز به اجرا درآورده است.
وی تاکید کرد: به رغم اینکه ۲۰ سال از آغاز این طرح ها در کشور می گذرد اما تاکنون توفیق زیادی در کاهش بار آبخوانها ایجاد نشده است و مهمترین مولفه که به مدیریت آبخوان ها کمک می کند مشارکت جمعیت استان و کشور است که تاکنون در این بخش توفیقی حاصل نشده است.
نجفیان گفت: متاسفانه هنوز بحران آب بهعنوان دغدغه همگانی مطرح نیست و منافع کوتاه مدت را به بلند مدت ترجیح می دهیم و اگر این روند ادامه داشته باشد امنیت غذایی نیز به خطر خواهد افتاد.
وی تاکید کرد: آموزش همگانی و مشارکت عمومی برای به حداقل رساندن مصرف آب مهمترین نیاز استان البرز و کشور در شرایط کنونی است چرا که پدیده تغییر اقلیم و خشکسالی نیز مزید برعلت شده است .
مدیرعامل شرکت آب منطقهای البرز افزود: در بحث توسعه متوازن باید به محیط زیست و محدودیت ثروتهای طبیعی مانند آب توجه ویژه شود تا در آینده دچار مشکل نشویم.
نجفیان با بیان اینکه سرانه مصرف آب در کشورهای توسعه یافته ۱۰۰ لیتر در شبانه روز است، گفت : این سرانه در کشور ما ۲۴۰ لیتر برآورد شده که ۱.۵ برابر استاندارد جهانی است.
وی ادامه داد: با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی ایران باید بیش از پیش به مصرف بهینه آب فکر کنیم و در عمل نیزبه استاندارد ها توجه داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای البرز گفت: رشد جمعیتی برخی مناطق استان البرز مانند شهرستان اشتهارد چند برابر ظرفیتهای آبی است ضمن آنکه بخش عمده صنایع استان در این شهرستان متمرکز است.
نجفیان به طرحهای در دست اقدام برای مهار برداشت بیرویه از سفرههای زیر زمینی البرز اشاره کرد و افزود: انسداد یک هزار و۷۰۰ حلقه چاه غیرمجاز بهعنوان یک برنامه اصلی برای سال جاری هدفگذاری شده است.
وی ادامه داد: تاکنون حدود هشت هزار و۵۰۰ حلقه چاه غیرمجاز در البرز شناسایی شده که باید نسبت به انسداد یا ساماندهی آنها اقدام کنیم .
مدیرعامل شرکت آب منطقهای البرز گفت: طی ۱۰ سال گذشته تاکنون بیش از پنج هزار حلقه چاه غیرمجاز در این استان مسدود شده است.