یادداشت؛
به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای خراسان رضوی، تشکلهای کشاورزی، نمایندگان رسمی کشاورزان و دامداران در سراسر استان هستند که در مدیریت منابع و مصارف آب در خراسان رضوی مشارکت جدی دارند. مدیریت مشارکتی آب، مهمترین بخش سند سازگاری با کم آبی و یکی از موثرترین روشهای حفظ و صیانت از منابع آبی از یک سو، و کاهش تصدی گری دولت در بخش آب و واگذاری امور مرتبط با چگونگی بهرهوری آب، به مردم از سوی دیگر است.
امضای ۳۲ تفاهم نامه مدیریت مشارکتی آب مابین تشکلهای کشاورزی که تشکیلاتی صد در صد مردم نهاد است و شرکت آب منطقهای خراسان رضوی، این استان را در صدر فرایند واگذاری مدیریت آب به مردم قرار داده است.
با ورود ۷ ساله تشکلهای کشاورزی به عرصه صیانت از منابع آبی، شیب افت سطح آبهای زیرزمینی در استان،به گواه آمار، کاهشی شده است. نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاههای کشاورزی که اکنون به بیش از ۹۶ درصد رسیده و میزان برداشت آب از منابع زیرزمینی را کنترل میکند نیز با مشارکت همه جانبه تشکلهای کشاورزی تحقق یافته است.
جلوگیری از حفر چاههای غیر مجاز و کمک به شناسایی و مسدودسازی این چاهها از دیگر اقداماتی است که در استان خراسان رضوی با مشارکت تشکلهای کشاورزی به اوج خود رسیده است.
برنامهریزی ایجاد نیروگاههای خورشیدی کوچک برای تامین برق چاههای کشاورزی اقدام دیگری است که اخیراً در دستور کار تشکلهای کشاورزی خراسان رضوی قرار گرفته است.
این اقدامات بعلاوه قبول بخشی از تصدیگریهای دولت در حوزه آب، در حالی انجام شده که تشکلهای کشاورزی در خراسان رضوی افزایش تولید محصولات کشاورزی مبتنی بر افزایش بهرهوری را نیز در دستور کار قرار داده اند.
پیش از ورود تشکلات کشاورزی به مدیریت آب، بیش از ۹۰ درصد منابع آبی در خراسان رضوی در بخش کشاورزی مصرف میشد، حال آنکه امروز این آمار به ۸۲ درصد کاهش یافته است.
ورود نهادهای مردمی به مدیریت منابع آبی، که میراث ماندگار نیاکان ما در این سرزمین خشک است و واگذاری مدیریت آب به مردم که تجربه ای تاریخی در بهرهوری درست از منابع آبی را پشت سر خود دارد، آثار مثبت خود در خراسان رضوی را به تدریج نمایان میکند و بیشک تشکلهای مردم نهاد به شرط آنکه اختیار کافی داشته باشند سرزمین ما را رنجها و دغدغههای امروز نجات خواهند داد.
نویسنده: محمد علیزاده فعال رسانهای