به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای خراسان رضوی، نخستین کارگاه آموزشی ـ ترویجی الگوی کشت با حضور مدیران بخشهای کشاورزی، آب و برق و جمعی از کشاورزان شهرستانهای تربت جام، تایباد، فریمان، باخرز و صالحآباد برگزار شد.
غلامحسین ساربان معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی، در این کارگاه با اشاره به اینکه ۳۲ درصد چاههای کشاورزی استان دارای اضافه دیماند برق هستند، گفت: دچار ناترازی در حوزه انرژی هستیم و قطعی برق در سال گذشته بیش از هزار میلیارد تومان به بخش کشاورزی خسارت وارد کرده است.
وی افزود: یکی از راههای برونرفت از این معضل، استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر همچون پنلهای خورشیدی است.
ساربان اظهار داشت: نگاه اصلی ما در اصلاح الگوی کشت، کاهش مصرف آب است. کاهش سطح زیرکشت و افزایش بهرهوری در مزارع از طریق توجه به روشهای آبیاری نوین، انتخاب ارقام مناسب بذر، کودپاشی و سمپاشی به موقع و به اندازه، میتواند باعث افزایش عملکرد به ازای مصرف هر مترمکعب آب شود.
باقر خدادادی مدیر جهاد کشاورزی تربت جام نیز گفت: در سال زراعی جاری ۶۶ میلیمتر بارندگی در شهرستان ثبت شده که در قیاس با دوره آماری دراز مدت ۳۰ درصد کاهش یافته و در مقابل دمای هوا ۲.۴ درجه سانتیگراد افزایش داشته است!
به گفته وی ۲۳ هزار هکتار از اراضی زراعی شهرستان به سیستمهای آبیاری تحت فشار مجهز است و از این حیث تربت جام رتبه اول را در استان دارد.
براساس این گزارش سیدمجید سیدالحسینی جانشین امور منابع آب تربت جام هم در این کارگاه آموزشی گفت: با نصب کنتورهای هوشمند بر روی چاهها و مشارکت کشاورزان شهرستان توانستهایم افت یک و نیم متری سطح آبهای زیرزمینی را به نصف کاهش دهیم.
نماینده شرکت آب منطقهای اظهار داشت: الگوی کشت باید بر مبنای سهمیه مجاز پروانه بهرهبرداری چاه باشد چرا که هرگونه اضافه برداشت از چاهها از شارژ دوره بعد کسر خواهد شد.
مهدی میری رئیس اداره برق تربتجام نیز گفت: مطابق دستورالعمل مدیریت مصرف بخش کشاورزی، وزارتخانههای نیرو و جهاد مکلف به قطع برق پنج ساعت در روز با آغاز ایام گرم سال ۱۴۰۳ شدهاند.
وی تأکید کرد: در انتخاب الگوی کشت مناسب، طرح مدیریت توأمان آب و برق چاههای کشاورزی مدنظر قرار گیرد.