استاندار در شورای حفاظت از منابع آب گیلان:
به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای گیلان، اسدالله عباسی در جلسه شورای حفاظت از منابع آب استان گیلان افزود: با توجه به گزارشهای اخذ شده نگرانیهایی در حوزه کم آبی وجود دارد که باید پیش بینیهای لازم را داشته باشیم و استان حقابه خود را از استانهای مجاور در حوضه آبریز دریافت کند.
وی با اشاره به سدسازیهای انجام شده در بالادست اظهار کرد: وزارت نیرو در پرداخت حقابه استان گیلان مساعدت لازم را داشته باشد و شرکت آب منطقهای نیز این موارد را به طور جد پیگیری کند تا نیاز استان تامین شود همچنین درخواست داریم وزارت نیرو مجوز سدسازی جدید در این حوضه صادر نکند.
استاندار گیلان گفت: این استان دارای چند سد لاستیکی و دو پروژه ناتمام سدسازی پلرود و شفارود است که تاکنون به بهرهبرداری نرسیده لذا برای تامین آب مورد نیاز متولیان باید شبکهها و کانالهای آبی را لایروبی و بازسازی کرده و اعتبار مورد نیاز بازسازی دائمی سردهنهها را مورد ارزیابی قرار دهند.
وی اضافه کرد: جهاد کشاورزی، شرکتهای آب منطقهای و آب و فاضلاب سهم اراضی کشاورزی ۲۳۸ هکتاری گیلان از سد سفید رود را مشخص کنند که چه میزان از این آب به روشهای سنتی، حفر چاه و انتقال آب به مزارع تامین میشود.
عباسی ادامه داد: همچنین جهاد کشاورزی در خصوص شخم زمستانه اطلاعرسانی لازم را برای کشاورزان داشته باشد، مسائل تخصصی را دستهبندی، اطلاع رسانی و مصرف بهینه آب را به صورت فنی درجه بندی کند.
استاندار گیلان گفت: باید دست در دست هم برای داشتن سال زراعی خوب در آینده برنامهریزی کنیم و از همه ظرفیتها در این زمینه بهره لازم را ببریم.
سومین سال سخت آبی، پیشروی گیلان است
وحید خرمی مدیرعامل شرکت آب منطقهای گیلان با بیان اینکه امسال سومین سال آبی سخت را پیشرو داریم، گفت: میزان آورد آب سد سفیدرود سال گذشته ۸۷۷ میلیون مترمکعب و سال ماقبل حدود یک میلیارد مترمکعب بود و امسال باز هم با کاهش جدی مواجهیم.
خرّمی با بیان اینکه سال گذشته به لحاظ آبی شرایط سختی را تجربه کردیم، افزود: امسال با توجه به بارش ها و ذخایر آبی پشت سد نسبت به مدت زمان مشابه در سال قبل، سختتر خواهد بود.
وی توضیح داد: سال آبی گذشته ۷۵۰ میلیون مترمکعب آب از سد برداشت کردیم درحالیکه سال قبلتر این مقدار ۹۳۷ میلیون مترمکعب بود.
خرمی تصریح کرد: درحال حاضر حجم آب مخزن سد سفید رود ۱۴۰ میلیون مترمکعب است درحالی که در شرایط نرمال در همین زمان باید ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون مترمکعب آب داشته باشد.
وی ادامه داد: دبی ورودی آب هم اکنون ۱۲ مترمکعب بر ثانیه و خروجی هم بر روی چهار مترمکعب بر ثانیه تنظیم شده است.
مدیرعامل آب منطقهای استان تشریح کرد: از ۲۳۸ هزار هکتار اراضی استان ۷۰ درصد به شبکه آبیاری سد سفید وابستهاند و مابقی خارج از شبکه آب مورد نیاز خود را تامین میکنند. بیش از ۹۰ درصد مصرفی آب گیلان به مصارف کشاورزی میرسد.
خرمی اضافه کرد: از سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون متر مکعب آب مصرفی گیلان حدود ۲ میلیارد مترمکعب از سد سفیدرود و یک میلیارد متر مکعب از سایر منابع داخلی استان تامین میشود.
مدیرعامل آب منطقهای گیلان در مورد شرایط سدهای بالا دست نیز گفت: این سدها در وضعیتی مشابه سد سفید رود قرار دارند و حداکثر ۳۶ درصد آبگیری شدهاند.
وی افزود: اگر در حوزه آبریز سد بارشی رخ دهد این سدها نیز باید آبگیری شوند. اما دشتهای مشرف به سد سفیدرود به قدری خشک هستند که بیشتر بارشها جذب و یا بخار میشود.
خرمی با بیان اینکه بخشی از کسری آب استان پارسال از محل منابع آبی زیرزمینی و چاهها تامین شد، افزود: آب منطقهای گیلان ۲۸۸ حلقه چاه آب دارد که با اعتباری حدود ۳۰۰ میلیارد ریال سال گذشته از خاموشی آنها جلوگیری شد.
وی ادامه داد: همچنین ۹۱۰ پمپ سنگین نیز در ایستگاههای پمپاژ مناطق مختلف استان نصب شد که با نزدیک به یک هزار میلیارد ریال اعتبار پیوسته در مدار نگهداشته شدند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گیلان گفت: آب منطقهای گیلان ۸۰۰ کیلومتر از انهار استان را با اعتباری بالغ بر ۷۰۰ میلیارد ریال لایروبی کرد و ۴۰۰ کیلومتر نیز توسط سایر دستگاهها در قالب قرارگاه جهادی لایروبی شدند.