به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت سهامی آب منطقهای هرمزگان، با حضور رئیس انجمن سیستمهای سطوح آبگیر باران، مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقهای هرمزگان، رئیس گروه تحقیقات کاربردی شرکت سهامی آب منطقهای هرمزگان، جمعی از اساتید دانشگاه هرمزگان و کارشناسان شرکت سهامی آب منطقهای هرمزگان طی نشستی ابعاد و چارچوبهای حکمرانی مطلوب آب در کشور مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
علیرضا اسلامی رئیس انجمن علمی سیستمهای سطوح آبگیر باران در جریان برگزاری این جلسه گفت: وجه اشتراک همه تعاریف مختلفی که از حکمرانی آب مطرح میشود، تعریفی است که مفهوم آن را با نقش آفرینی سیستمهای متعدد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، اداری و اجرایی جامعه در مدیریت منابع موجود تشریح میکند.
اسلامی ادامه داد: در بحث حکمرانی آب، قرار بر این بوده است افراد بهرهبردار آب باشند؛ حال آنکه این امر به سمت مالکیت منابع تغییر پیدا کرده است که همین موضوع یک مشکل ریشهای را به وجود آورده و به عبارت دیگر فرایند تملک بر منابع آب مدیریت منابع را هم تحت تأثیر خود قرار داده است.
وی با اشاره به نقش قناتها در مدیریت و تأمین آب توضیح داد: بعضی قناتها که در گذشته مورد استفاده اهالی یک منطقه قرار میگرفتند متعلق به ۳۰ تا ۴۰ سهم بوده ولی با انتقال مالکیت به چندین وارث این عدد رشد چند برابری داشته است و در واقع همین مالکیتی که از گذشته وجود داشته امروز مشکلات مدیریتی و حاکمیت در آب را به وجود آورده است. باید دقت کرد که انجام کار کشاورزی شغل محسوب میشود و چاه داشتن یا به اصطلاح چاه داری شغل محسوب نمیشود.
رئیس انجمن علمی سیستمهای سطوح آبگیر باران تأکید کرد: روشهای تصمیمگیری در خصوص اینکه کدام متقاضی با چه نوع بهرهبرداری، در چه بازه زمانی، چه کیفیت آب دسترسی داشته باشد یک نظام مدیریتی سالم و حکمرانی مطلوب را میطلبد.
اسلامی در پایان یاد آور شد: در مناطق مختلف کشور باید سهم نهادهای مردمی و سمنها در مدیریت منابع آب پررنگتر دیده شود و آنها را در این امر دخالت داد لذا با توجه به درخواستهای مردمی، انتظار میرود که چنین چیزی تدریجاً به قانون هم تبدیل شود.