معاون طرح و توسعه شرکت سهامی آب منطقهای هرمزگان:
به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت سهامی آب منطقهای هرمزگان، محمد رنجبر معاون طرح و توسعه شرکت سهامی آب منطقهای این استان اظهار کرد: در کشور ما به علت پراکندگی زمانی و مکانی بارندگیها، ریزشهای جوی در فصولی صورت میگیرد که شاید نیاز کمتری به آب باشد و یا قسمت اعظم نزولات در برخی مناطق خاص متمرکز است؛ از این رو تنها راه چاره و مقابله با مسئله کمبود منابع آب، ایجاد مخازن و سدسازی برای ذخیرهسازی است.
رنجبر توضیح داد: به علت موقعیت جغرافیایی، ویژگیهای زمین، میزان و نحوه بارش نزولات آسمانی در نواحی مختلف جغرافیایی استان هرمزگان، مهار آبهای سطحی از اهیمت خاصی برخوردار است.
وی افزود: موضوع مدیریت آب و توسعه بهرهبرداری از منابعی که بدون مصرف از دست میروند در برنامهریزیهای استان جایگاه ویژهای دارد و به طور بارز در سرلوحه برنامههای توسعه اقتصادی اجتماعی قرار گرفته است.
معاون طرح و توسعه شرکت سهامی آب منطقهای هرمزگان یادآور شد: با عنایت به اهمیت خاص کنترل هرچه بیشتر آبهای سطحی و ضرورت بهرهگیری مدبرانه از منابع آب موجود، تلاشهای گستردهای از سوی وزارت نیرو و شرکت سهامی آب منطقهای هرمزگان صورت گرفته است. تا جائی که آمار سدهای احداث شده طی سالهای پس از پیروزی انقلاب پیشرفتهای چشمگیری داشته است.
وی خاطرنشان کرد: سد یا بند دیواری است که در برابر انبوهی از جریان آب میایستد و آن را مهار میکند. در پشت سد، دریاچهای تشکیل میشود که آب را ذخیره میکند تا در موقع نیاز بتوان از آن استفاده کرد. در گذشته ایجاد سد عمدتاً با اهداف تأمین آب آشامیدنی و آبیاری مزارع کشاورزی بوده ولی امروز به دلیل افزایش نیازها و تغییر شیوههای زندگی مزایای دیگری نیز در سد سازیها نهفته است.
رنجبر ادامه داد: امروزه سدها بیشتر به منظور ذخیره آب و تأمین آب شرب، کشاورزی و صنعت ساخته میشوند. همچنین مهار سیلابها و طغیانهای آبی، جلوگیر از هدر رفت آب شیرین به دریا، ایجاد نیروگاههای آبی با هدف تأمین برق، تفریح و قایقرانی در دریاچه سد، پرورش ماهی و ایجاد محیط زیبا و طبیعی در اطراف سدها از دیگر اهداف احداث سد است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر، در برنامه تأمین آب کشور دهها سد مهم و شبکه آبیاری زهکشی در دست اجرا قرار دارد که نمایانگر توان بالای مهندسی در کشور است، گفت: با این تحول شگرف هم اکنون صنعت سدسازی کشور به مرحله خودکفائی رسیده است و همه مراحل مطالعه، طراحی، نظارت، ساخت، مدیریت و بهرهبرداری از سدها به دست توانای مهندسین کشور صورت میگیرد.
معاون طرح و توسعه شرکت سهامی آب منطقهای هرمزگان افزود: سدسازی در استان هرمزگان با هدف تأمین آب شرب و کشاورزی، جزو برنامههای اصلی وزارت نیرو است؛ زیرا به علت موقعیت جغرافیایی کشور، هر ساله حجم زیادی از منابع آب از طریق رودخانهها از دسترس خارج شده و وارد دریا میشوند ولی با احداث سدهای متعدد در هرمزگان از هدر رفت این آبها جلوگیری شده است.
رنجبر خاطرنشان کرد: به عنوان مثال سدهای استقلال و سرنی که در شهرستان میناب قرار دارند هر ساله میزان قابل توجهی از نیازهای آبی در بخش شرب و کشاورزی این شهرستان را تأمین میکنند. در شهرستان بشاگرد نیز سدهای جگین و درکاه از مهمترین منابع تأمین آب محسوب میشوند و در آیندهای نزدیک نیز کار احداث سد شریفی پس از پایان کارهای مطالعاتی شروع خواهد شد.
وی بیان داشت: در شهرستان جاسک نیز عملیات احداث سد گابریک شروع شده که تکمیل این طرح نقش مؤثری در توسعه منطقه مکران خواهد داشت. در شهرستان بندرعباس نیز سدهای شمیل و نیان وجود دارند که علاوه بر آب مورد نیاز کشاوری زمینهای پایین دست، بخشی از آب شرب مورد نیاز شهر بندرعباس را نیز تأمین میکنند.
رنجبر گفت: احداث این سدها در استان هرمزگان یکی از مهمترین طرحهای عمرانی در کشور محسوب میشود که به طور مستقیم و غیرمستقیم بر اقتصاد، معیشت و زندگی مردم اثرگذار است.