مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقهای هرمزگان:
به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای هرمزگان، جمشید عیدانی، مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقهای هرمزگان گفت: برای تشکیل منابع آب زیرزمینی به طور طبیعی مراحلی وجود دارد که در صورت بوجود آمدن اخلال در این فرآیند طبیعی، جایگزینی منابع آب برداشت شده با مشکل مواجه شده و در نتیجه بیلان یا تراز آب در یک منطقه خاص به علت برداشتهای بیش از حد دچار افت شده و علاوه بر کمبود آب مشکلات زیست محیطی جدی را به همراه خواهد داشت.
عیدانی تصریح کرد: در اثر برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی و به علت ثابت بودن میزان تزریق آب به سفرهها شاهد افت سطح آب زیرزمینی در بسیاری از دشتها خواهیم بود.
وی افزود: در اثر برداشت بیرویه آب زیرزمینی، چارهای جز کفشکنی و یا جابجایی چاه آب آن هم به عنوان یک راهحل کوتاهمدت و مُسکّن باقی نمیماند که همه این اقدامات بار مالی زیادی را بر دوش کشاورز خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقهای هرمزگان یادآور شد: از دیگر اثرات سوء برداشت بیرویه و خارج از ضابطه از منابع آب زیرزمینی میتوان شور شدن تدریجی منابع آب شیرین اشاره کرد به نحوی که این منابع حیاتی در بسیاری از دشتهای کشور با حرکت آب از سفرههای شور به سمت سفرههای شیرین، این منابع در معرض نابودی قرار گرفتهاند.
عیدانی بیان کرد: به منظور مدیریت منابع آب راههای مختلفی وجود دارد یکی از این راهکارها، مقابله با حفر چاههای غیرمجاز و مسدود کردن این چاهها است که روند اعمال قانون در این خصوص همواره با مشکلاتی نظیر مقاومت مردم روبرو بوده است.
وی ادامه داد: در همین زمینه نقش آگاهی رسانی بسیار پررنگ است چرا که باید قبل از هرگونه اقدام انتظامی با اطلاعرسانی و فرهنگسازی لازم زمینه همکاری داوطلبانه مردم فراهم شود.
مدیرعامل شرکت سهامی آب منطقهای هرمزگان با اشاره به اینکه بررسیها نشان میدهد که ضعف آگاهی از دلایل عمده ایجاد بحران در بخش آب زیر زمینی است، خاطرنشان کرد: تصور عمومی مردم آن است که تاکنون اقدامات مثبتی برای مدیریت آب زیرزمینی انجام نشده در حالیکه با اقدامات انجام شده از طریق نصب کنتور بر روی چاههای کشاورزی سطح برخی آبخوانها در کشور بالا آمده و نتایج مثبتی را به همراه داشته است.
عیدانی تأکید کرد: منابع آب زیرزمینی در یک دشت به صورت سفرهای مشترک شکل میگیرد؛ احداث هر حلقه چاه در دشت از این سفره تغذیه میکند یعنی تمام چاههای یک دشت از سفرههای مشترک آب برداشت میکنند.
وی در پایان گفت: حال اگر تعداد این چاهها افزایش یابد یا از آنها به صورت بیرویه برداشت شود، حجم آب سفره زیرزمینی مشترک کاهش یافته و در نتیجه حجم آب چاهها کم و یا چاه خشک میشود.