مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان:
به گزارش شبکه خبری آب ایران به نقل از روابط عمومی شرکت آب منطقهای زنجان، اکبر باقری مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان در برنامه مطالبه سیمای استان زنجان، با اشاره به رسالتهای شرکت آب منطقهای استان اظهار داشت: رسالت اول، حفاظت از منابع آبی، آبخوانها و دشتها و رسالت دیگر، بحث تأمین آب تمام بخشهای شرب، صنعت و کشاورزی است و در بحث تأمین آب از منابع سطحی، ۴ سد تهم، گلابر، تالوار و کینه ورس را تأمینکننده بخشی از نیاز آبی شهرستانهای ابهر، خرمدره، زنجان و خدابنده عنوان کرد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای زنجان، ضمن بیان مدیریت حوضهای وزارت نیرو در تخصیص حق آبه استانها و اهداف سدهای استان، به تبیین میزان پیشرفت فیزیکی سدهای در دست احداث شرکت که شامل مراش و بلوبین و مشمپا است، پرداخت.
این مقام مسئول تصریح کرد: سد بلوبین اسفند امسال طبق برنامه زمانبندی راهبردی وزارت نیرو با هدف تأمین آب شرب شهرهای حلب، زرینآباد و ۹۲ روستای اطراف، صنعت و حق آبه زیست محیطی آبگیری خواهد شد.
باقری در ادامه افزود: سد مراش هم با حجم ۴۰ میلیون مترمکعب شهرهای دندی و ماهنشان و ۱۲۲ روستای اطراف را پوشش میدهد و ۶۸ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و به شرط تأمین منابع مالی شهریور سال آینده به آبگیری خواهد رسید.
وی خاطر نشان کرد: تا ۱۰ روز آینده عملیات اجرایی سد ایالو به اتمام رسیده و به بهرهبرداری خواهد رسید و خط آبرسانی ایالو به شهر دندی و چندین روستا نیز تا روزهای آتی به اتمام میرسد و با بهرهبرداری از این سد و خط انتقال آن، آب شرب منطقه تأمین خواهد شد.
دبیر شورای حفاظت از منابع آب استان در خصوص وضعیت سدها با توجه به بارشهای پیش رو گفت: آورد سد تهم و گلابر و تالوار نسبت به سال قبل افزایش و سد کینه ورس نسبت به سال قبل کاهش داشته است که این به دلیل پراکندگی بارشها اتفاق افتاده است و ابراز امیدواری کرد که با پدیده ال نینو بارشهای خوبی را در پاییز و زمستان داشته باشیم چرا که مهمترین وظیفه سدها جمعآوری و مهار سیلابها برای ذخایر آبی و جلوگیری از خسارات سیل است.
وی به بحث تغذیه مصنوعی هم در زمان بارش برف و باران در دشتهای مختلف استان اشاره کرد و افزود: همزمان با بارشها، آبهای حاصله به سمت حوضچههای تغذیه مصنوعی هدایت میشود تا به نوعی سفرههای آب زیرزمینی تغذیه شوند و آبخوانها تقویت شوند.
باقری ضمن معرفی ۵ دشت بحرانی استان شامل زنجان، ابهر و خرمدره، سجاس و زرینآباد - گل تپه که ممنوعه هستند، گفت: بارندگیها در این دشتها بسیار کم و محدود است و برداشتها نیز بهدلیل اینکه ۹۰ درصد تکیه ما به آبهای زیرزمینی است، چه در صنعت و چه در کشاورزی، افت دشتها را بهصورت میانگین سالانه ۷۰ سانتیمتر به دنبال داشته است.
وی تأکید کرد: برای خروج از بحران، باید از آبهای زیرزمینی فاصله گرفته و به سمت استفاده صحیح از آبهای سطحی مهاجرت کنیم و در بخش صنعت نیز با اشاره بند ع تبصره ۸ قانون بودجه کشور، استفاده صنعت از پساب به جای آب خام را تعریف کرد.
باقری در بحث کشاورزی نیز اظهار داشت: در پی جلسات متعدد انجام شده با جهاد کشاورزی، هماهنگیهای بیشتر در حوزه تولید و مدیریت منابع آبی صورت گرفته و دیدگاهها و سیاستهایی که اکنون در حوزه جهاد کشاورزی اتفاق میافتد، حرکت به سمت استفاده از تکنولوژیهای نوین در نوع و روشهای کشت و روشهای آبیاری است.
وی ادامه داد: این هم جای خوشحالی دارد و هم برگ برندهای در تولید و استفاده بهینه از منابع، رعایت الگوی کشت، حرکت به سمت کشتهای گلخانهای برای افزایش بهرهوری بوده و رویکرد خوبی برای مصرف بهینه آب است؛ چون از هدر رفت و تبخیر آب جلوگیری میکند.
رئیس هیئت مدیره شرکت آب منطقهای زنجان، در بحث تعادل بخشی نیز با اشاره به جلوگیری از حفر چاههای غیرمجاز تصریح کرد: هر چاه غیرمجاز تهدید بزرگی برای منابع آبی است. در ۶ ماهه اول سال با هماهنگی دادستانی، دادگستری و نیروی انتظامی ۳۴۸ حلقه چاه مسدود شد.
باقری گفت: همچنین ۱۲۰ دستگاه کنتور هوشمند برای مدیریت منابع و مصارف آبی بر روی چاههای مجاز کشاورزی نصب شده است. ۲۸۰ دستگاه کنتور نیز در سال ۱۴۰۱ نصب شده بود.
وی حمایت قانون را در برخورد با متخلفین آبی در تقویت ماده ۴۵ قانون توزیع عادلانه آب بسیار مهم و تأثیرگذار دانست و خاطرنشان کرد: همانطور که طبق قانون از سال ۹۴ هیچگونه توسعه کشاورزی و بارگذاری آب جدید در کشاورزی نبوده، در این راستا ماده ۲۷ و ۲۸ قانون در بحث صنعت، استفاده از تغییر حق آبه کشاورزی به صنعت را تعریف کرده است.