به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای قزوین اولین جلسه شورای حفاظت از منابع آب و سازگاری با کم آبی استان قزوین در سال جدید با حضور استاندار، معاونان هماهنگی امور عمرانی و اقتصادی استاندار، نماینده مردم قزوین، البرز و آبیک در مجلس شورای اسلامی، مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان قزوین و سایر اعضاء این شورای در محل سالن جلسات استانداری برگزار شد.
محمدمهدی اعلائی استاندار قزوین در این جلسه ضمن تشکر از جدیت و تلاش مدیران استانی نسبت به موضوع مدیریت مصرف منابع آبی اظهار داشت: در فضای فعلی کشور وقتی بدنبال اقدامی عملی در جهت رشد تولید و تحقق شعار سال و منویات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) هستیم یکی از مهمترین اقدامات ارتقاء بهره وری و مدیریت مصرف منابع آبی می باشد.
استاندار قزوین ادامه داد: در راستای ارتقاء بهرهوری منابع آبی از سال گذشته موضوع بازار سهم آب در دستور کار استان قرار گرفت و به زودی نیز معاملات این بازار آغاز میشود. البته سایر شاخص ها از جمله اصلاح الگوی کشت و استفاده از آب های نامتعارف نیز باید در دستور کار قرار گیرد تا بتوانیم گامهایی موثر در زمینه رشد تولید و مهار تورم در استان برداریم.
اعلایی در بخش دیگری از صحبت های خود عنوان داشت: ایجاد بازار سهم آب می تواند ضریب تبدیل آب به درآمد را افزایش داده و این افزایش خود می تواند در ادامه سبب مدیریت مصرف و صرفه جویی در منابع آبی توسط بهره برداران گردد.
مهدی رجحانی معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری نیز در این جلسه با اشاره به توسعه پایدار و ایجاد اشتغال در استان گفت: بنابر گزارشات سازمان هواشناسی و کاهش شدید میزان بارشها در استان نسبت به بارشهای بلندمدت و سال آبی گذشته با آیندهای پرمخاطره روبرو هستیم لذا برای مدیریت مصرف منابع آبی باید برنامه ای دقیق و منسجم داشته باشیم چرا که آب یکی از مهمترین مولفه های توسعه پایدار می باشد.
رجحانی در ادامه بیان داشت موضوع آب الموت رود به عنوان یکی از پروژه ها و مطالبات مهم تامین آب در استان در حال پیگیری میباشد.
وی همچنین با اشاره به وضعیت تخصیص های آب شرب در استان تصریح کرد: دادن آب شرب به صنعت مطلقاً ممنوع بوده و هر کجا این موضوع در حال اتفاق افتادن است باید جلوی آن گرفته شود.
منصور ستوده مدیرعامل شرکت آب منطقه ای استان قزوین در این جلسه با اشاره به اقدامات صورت گرفته در راستای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی اظهار داشت: در سال 1401 با همت و تلاش همکاران و همراهی دستگاه های قضائی و نیروی انتظامی تعداد 286 حلقه چاه غیرمجاز در استان پر و مسلوب المنفعه گردید که با این اقدام از حدود 8 میلیون مترمکعب آب درسفره های آب زیرزمینی حفظ و حراست بعمل آمد.
وی افزود همچنین در سال گذشته 658 کنتور هوشمند بر روی چاه های مجاز نصب گردید که با این اقدامات تعداد چاه های مجهز شده به دستگاه اندازه گیری هوشمند در استان به 3533 حلقه چاه رسیده است.
ستوده با اشاره به چالشهای موجود در بحث نصب کنتورهای هوشمند گفت: تحریمهای اقتصادی و افزایش قیمت ها سبب شده تا فعالیت بسیاری از شرکت های کنتورساز مورد تایید وزارت نیرو متوقف شود و این موضوع سبب شده تا جهت تامین کنتورهای هوشمند با محدودیت بسیار زیاد روبرو باشیم. البته با توجه به سخنان وزیر نیرو در جمع مدیران ارشد این وزارت خانه در ابتدای سال جاری به دنبال آن هستیم تا با یک اقدام جهادی و بسیج کلیه امکانات موجود تا پایان سال 1402 کلیه چاههای مجاز استان را به کنتور هوشمند مجهز کنیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای قزوین با اشاره به آخرین وضعیت چاههای فرم یک و پنج در استان عنوان داشت: از تعداد 1188 چاه فرم یک تاکنون 148 مورد پر و مسلوب المنفعه شده است و تعداد 219 حلقه چاه نیز پروانه دار شده اند، همچنین از 1703 حلقه چاه غیرمجاز فرم 5 نیز تاکنون 949 حلقه چاه پر و مسلوب المنفعه شده و 68 مورد نیز به فرم یک تبدیل شده است و در برنامه ها کاری سالجاری نیز بدنبال آن هستیم تا 355 حلقه چاه فرم پنج باقیمانده را نیز تعیین تکلیف کنیم.
ستوده در پایان با اشاره به باز تخصیص آب در بخش صنعت یادآور شد: جایگزینی منابع آب زیرزمینی مصرفی در بخش صنعت با منابع آب نامتعارف (پساب) و آزادسازی منابع آب متعارف سطحی و زیرزمینی به نفع آبخوان، به عنوان یکی از راهبردهای اساسی وزارت نیرو در دولت سیزدهم برای تامین پایدار آب صنایع، جلوگیری از فرونشست و تامین نیازهای زیست محیطی در دستورکار می باشد، لذا در استان در سالجاری بحث تخصیص جدید از منابع آب زیرزمینی به صنعت در دستور کار نبوده و فقط از طریق تغییر نوع مصرف چاههای کشاورزی مجاز موجود و استفاده از پساب می توان آب برای صنایع تخصیص داد.