در جلسه شورای حفاظت از منابع آب استان زنجان عنوان شد:
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقهای زنجان، «اکبر باقری» سرپرست شرکت با بیان این مطلب افزود: مجموع بارندگی تا 29 بهمن ماه سال آبی 1401-1400 حدود 114 میلی متر بود که حدود 12 درصد نسبت به سال گذشته منفی و نسبت به متوسط دوره آماری حدود 30 درصد منفی است که امیدواریم دوباره شاهد بارش برف در استان باشیم تا در بهار سال آینده تنش آبی کمتری داشته باشیم که با این روند کسری بارش استان را تا حدودی جبران خواهد کرد.
وی گزارشی از وضعیت دوره ای سدهای استان و همچنین عملکرد شرکت آب منطقهای زنجان در راستای عملیاتی نمودن طرح احیاء و تعادل بخشی ارائه نمود و خاطر نشان کرد: از ابتدای سال 1401 تاکنون تعداد 303 حلقه چاه غیرمجاز پر و مسلوب المنفعه شده که حدود 7 میلیون متر مکعب در منابع آب زیرزمینی صرفه جویی شده است.
باقری تصریح کرد: با نصب کنتورهای هوشمند به تعداد 187 دستگاه در استان، حدود 2 میلیون متر مکعب در مصرف منابع آب استان صرفه جویی شده است.
سرپرست شرکت آب منطقهای زنجان گفت: با آبگیری طرحهای تغذیه مصنوعی نیز حدود 7 و نیم میلیون متر مکعب آب ذخیره شده که این طرح می تواند کمک شایانی در ایستایی منابع آب زیرزمینی داشته باشد.
باقری گفت: 280 دستگاه و ادوات حفاری غیرمجاز در استان توقیف شده و پرونده آنها به مقامات قضایی ارجاع شده است.
در ادامه جلسه، سرپرست شرکت آب منطقهای زنجان با ارائه چند راهکار در خصوص مدیریت مصرف بهینه آب عنوان داشت: قطع استفاده از آب شرب در فضاهای سبز شهری که قابلیت تامین آب از آب خام را دارند و قطع تامین آب کارواش و قالیشوییها و سایر صنایع از محل آب شرب و سوق به سوی استفاده از آب خام، عدم ارائه خدمات توسط دستگاههای اجرایی به اراضی تحت پوشش چاههای غیر مجاز و محصولات پر آب طلب، همکاری و استفاده از ظرفیت واحد امور اراضی سازمان جهاد کشاورزی برای برخورد با انتقال آب به اراضی خارج از آبخور اولیه چاهها و حفر چاههای غیر مجاز در اراضی دیم و اعلام دقیق آب مورد نیاز صنایع برای تامین آب به صورت اصولی و همکاری اداره کل صنعت ، معدن و تجارت در اصلاح پرونده های صادره که قبلا بیش از نیاز واحد معرفی شده است از مهمترین این پیشنهادات بود.
در این جلسه همچنین، پیرامون جزئیات هر بخش با هدف استفاده بهتر با راندمان بالا در مصارف آب های سطحی و زیرزمینی، همفکری و هم افزایی شد.
این خبر می افزاید، انسداد چاههای اضافی با در نظر گرفتن تعداد چاههای مورد نیاز برای رفع معیشت مردم و خروج آنها از اولویت انسداد، موضوع دیگری بود که در این جلسه مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت که هدف از آن، مدیریت بهتر در مصرف آب کشاورزی عنوان شد که شاید در کوتاه مدت و با سوق دادن روستاییان برای استفاده از شیوه های گلخانه ای، بتوان مصرف آب در بخش کشاورزی سنتی را کاهش داد.
بر این اساس پیشنهاد شد، از ظرفیت جهاد کشاورزی و نیز خدمات یگان ویژه در منابع طبیعی، برای پایش حفاری های غیر مجاز، چاههای مسدود شده و چاههای خروج از اولویت مسدود، در راستای حفاظت از منابع آب، استفاده شود.
بنابر اظهارات ارائه شده در این جلسه، بخش کشاورزی سهم ویژه در ترمیم اقتصادی و چرخه زندگی مردم استان دارد بطوریکه طبق آمار اراضی کل کشاورزی ما در استان ۸۳۴ هزار هکتار است که ۶۵۰ هزار هکتار از آن دیمی است.
گفتنی است، لزوم اجرای طرح الگوی کشت در استان به منظور صرفه جویی در آب بخش کشاورزی و مروری بر وضعیت طرح های آبخیزداری استان از مباحث مهم چهل و نهمین جلسه شورای حفاظت از منابع آب استان زنجان بود.