مدیر امور منابع آب شهرستان شاهرود:
به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقهای سمنان، "سید حسین حسینی" در پنجمین جلسه شورای حفاظت از منابع آبی این شهرستان که در محل فرمانداری این شهر برگزار شد با اشاره به پدیده فرونشست در دشتهای شهرستان شاهرود اظهار داشت: اجرای طرحهای تعادل بخشی سفره آب زیرزمینی با هدف جلوگیری از توسعه پدیده فرونشست زمین امری ضروری است.
وی گفت: فرونشست پدیدهای است که در نتیجه بهرهبرداری بیرویه از سفره آب زیرزمینی و افت سطح آب در آبخوانها ایجاد میشود و بهصورت بروز شکافهایی در بخشهای آبرفتی دانه ریز و سیلت و رسی دشتها و آبخوانها خود را نشان میدهد.
مدیر امور منابع آب شهرستان شاهرود افزود: بر اساس آمار منتشر شده از سوی مرکز مطالعات راهبردی وزارت کشور حد بحرانی میزان فرونشست در جهان ۴ میلیمتر است درحالیکه در ایران در برخی از مناطق، میزان فرونشست به ۵۰ سانتیمتر نیز میرسد یعنی حدود ۱۴۰ برابر آنچه در جهان رخ میدهد.
حسینی با بیان اینکه ایران در زمینه فرونشستها متأسفانه رتبه چهارم را در جهان دارد خاطرنشان کرد: در استان سمنان نیز دشتها و آبخوانها با افت سطح آب مواجه هستند.
وی گفت: پدیده فرونشست در دشتهای سمنان و گرمسار مطالعه و اثبات شده اما در سایر دشتها هنوز مطالعه نشده ولی متأسفانه در شهرستان میامی و در مناطقی مانند بکران، حسینآباد، مهدیآباد و استرخو شاهد ایجاد شکافها و فرونشستهایی هستیم و در شهرستان شاهرود نیز در حوالی روستای خوریان و همچنین صحرای جلالی جدیداً شکافهایی گزارش شده است.
مدیر امور منابع آب شهرستان شاهرود با بیان اینکه فرونشست در واقع مرگ آبخوان یا زلزله خاموش نامیده میشود افزود: با وقوع فرونشست در واقع دشتها از حیز انتفاع خارج میشوند.
حسینی با بیان اینکه بر اساس آمار ارائه شده و بررسی وضعیت فرونشست در شاهرود عرض شکافها بین ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر و طول آنها نیز تا کیلومترها ادامه دارد گفت: تا چند سال پیش پدیده فرونشست نداشتیم اما در سالهای اخیر در این زمینه گزارشهای ثبت شده است.
وی با تأکید بر اینکه فرونشست به زیرساختها بهویژه خطوط ریلی و جادهها نیز خسارت وارد میکند و آنها را تهدید میکند با این حال در صورت اجرای طرحهای تعادل بخشی وزارت نیرو، انتظار می رود روند توسعه فرونشست در دشتها را متوقف و در دراز مدت برطرف شود .
مدیر امور منابع آب شهرستان شاهرود خاطرنشان کرد: در طرحهای تعادل بخشی الزام به نصب کنتور هوشمند، جلوگیری از اضافه برداشت چاهها و همچنین در نظر گرفتن خسارت به آبخوان برای متخلفین به جد اجرا میشود .
حسینی افزود: در طرحهای تعادل بخشی وزارت نیرو به دنبال ایجاد تعادل بین تغذیه طبیعی سفره و تخلیه ناشی از بهرهبرداری از چاهها است یعنی با اجرای این طرحها قرار است با مدیریت مصرف و تقلیل بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی، سرعت افت سطح آبخوان کاهش یابد.
وی با بیان اینکه در جلسه شورای حفاظت از منابع آب شهرستان شاهرود دستگاههای مرتبط از جمله شهرداریها، راه و شهرسازی و بهویژه جهاد کشاورزی حضور داشتند بر ضرورت اجرای الگوی کشت تأکید شد.