دوشنبه, 5 آذر 1403
مشروح خبر :: برداشت بی‌رویه چند کشاورز در یک دشت، چاه تمام کشاورزان را بحرانی می‌کند

برداشت بی‌رویه چند کشاورز در یک دشت، چاه تمام کشاورزان را بحرانی می‌کند

مدیر حغاظت و بهره‌برداری از منابع آب هرمزگان با بیان اینکه برداشت بی‌رویه چند کشاورز در یک دشت، چاه تمام کشاورزان را بحرانی می‌کند، گفت: این عمل باعث پایین رفتن سطح آب تمام چاه‌های موجود در دشت می‌شود.

به گزارش شبکه خبری آب ایران،  عبدالحمید کمالی اظهار کرد: منابع آب زیر زمینی منابع محدودی هستند؛ به همین جهت باید برای حفظ توازن میزان برداشت و میزان تغذیه آن‌ها از آب باران تلاش کنیم.

این مقام مسئول با ذکر این نکته که متاسفانه در دهه‌های گذشته به دلیل برداشت غیر قانونی و بی‌رویه از دشت‌ها، تعادل سفره‌ها به هم زده شده است، خاطرنشان کرد: سطح آب سفره‌های زیر زمینی در حال کاهش است که باید برای جلوگیری از توقف روند توسعه در آینده از این روند جلوگیری کرد.

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه تمام مجوزهای برداشت آب، بر اساس ظرفیت موجود دشت‌ها صادر می‌شود، برداشت‌های غیر مجاز باعث بروز تنش و مشکلات زیادی در مناطق مختلف و مدیریت منابع آب می‌شود.

مدیر حفاظت و بهره‌برداری از منابع آب استان هرمزگان بیان داشت: بر اساس بازدیدهای میدانی کارشناسان شرکت آب منطقه‌ای استان هرمزگان، سالانه حدود هزار مورد اضافه برداشت مشاهده می‌شود که نقش مهمی در منفی شدن بیلان دشت‌ها دارد.

کمالی تشریح کرد: یکی از مهم‌ترین راه‌کارهای جلوگیری و برخورد با برداشت غیر مجاز منابع آبی، نقش آفرینی مردم است. با توجه به محدود بودن منابع انسانی و مالی در شناسایی چاه‌های غیر مجاز، گزارش‌های مردمی می‌تواند بسیار راه‌گشا باشد.

وی گفت: برداشت بی‌رویه از منابع آبی در وهله اول باعث آسیب زدن به کشاورزانی می‌‌شود که در آن دشت فعالیت می‌کنند؛ این عمل باعث پایین رفتن سطح آب در چاه‌های موجود در دشت می‌شود که انجام فرایند کف شکنی نیز باعث عمیق شدن چاه‌ها خواهد شد که باعث بروز تنش‌های جبران ناپذیری می‌شود.

مدیر حفاظت و بهره‌برداری از منابع آب استان هرمزگان ادامه داد: در صورت تداوم اضافه برداشت عده‌ای از کشاورزان یک دشت، باعث کاهش کیفیت آب و شورشدن چاه تمام کشاورزان فعال در دشت می‌‌شود. در برخی از مناطق با درهم فشرده شدن رسوبات در عمق زمین که خالی از آب شده‌اند، فرو نشست زمین ایجاد می‌شود که فرایندی غیرقابل بازگشت است و اثر آن برای همیشه باقی خواهد ماند.

کمالی با بیان این نکته که پدیده فرونشست در دشت میناب بیشترین نمود را داشته است، اذعان کرد: متاسفانه با توجه به کاهش شدید بارندگی در سال گذشته، می‌توان گفت اغلب دشت‌های استان هرمزگان دچار افت سطح آب زیر زمینی هستند که تنها با همکاری مردم و کشاورزان می‌توان از آن جلوگیری کرد.

ویدر پایان گفت: مردم شریف استان هرمزگان از طریق سامانه تلفنی 1811 می‌توانند گزارش‌های مردمی خود را شامل حفر چاه غیر مجاز، برداشت بی‌رویه و ... ارائه دهند.

 

کد خبر: 52625
  تاریخ خبر : 1400/03/25
  آخرین به‌روزرسانی : 1400/03/29
 کارشناس روابط عمومی ۲
 314